Skønne steder i Danmark

Danmark er et dejligt land at holde ferie i. Vi er omgivet af vand, dejlige strande og her er masser af skønne udflugtsmål under åben himmel.

Af Henriette Rosenthal

Drejø

Drejø er hjemsted for de smukke hvide dådyr. Øen byder på smuk natur, naturskønne vandrestier, hyggelig landsbystemning og gode fiskemuligheder. Drejø er en af de helt små øer i det Sydfynske Øhav og er beboet af omkring 70 personer. Øen er kun fem km. lang og to km. bred. Det er derfor helt oplagt at udforske øen på gå-ben eller på cykel.

I ankommer til øen via færge fra Svendborg. Hvis I vil udforske øen til fods, kan I f.eks. følge de to fastlagte naturstier. Det ene spor er tre km., og det andet er fem km.

Byvandring og flotte farver i København

Fantastiske farverige facader kan lyse alle årets dage op, og København er fuld af dem. I kan starte i det gamle kvarter i centrum og derefter besøge boligområderne Brumleby og Kartoffelrækkerne med deres fine byhuse fra midten af 1800-tallet, eller endda Olufsgade,
som alle tre ligger på Østerbro.

De Seks Glemte Kæmper

Tag på jagt efter de seks imponerende trækæmper, som gemmer sig i skovene uden for København. Rundt omkring i seks forstadskommuners smukke naturområder kan du støde på kæmperne, som har fundet ro på bakketoppe, ved vandet og i idylliske lysninger. Kunstneren, Thomas Dambo valgte seks forstadsskove i Albertslund, Høje Tåstrup, Rødovre, Hvidovre, Ishøj og Vallensbæk
vest for København som hjem for sine kreative skabninger.

Særligt for familier med lidt større børn, er skattejagten i det grønne en sjov aktivitet. Og de skæve træskabninger fungerer ikke bare som
mål for en tur i det grønne, men er også beregnet til at klatre på eller ind i.

Råbjerg Mile

Er du på månen, eller vandrer I et sted i Sahara? Råbjerg Mile er Danmarks største vandreklit, som ligger tæt på Skagen. I undgår ikke sand i skoene efter en tur i milen, men til gengæld vil I blive mødt af et syn, I ikke finder andre steder i naturskønne Danmark.
Bag sig efterlader milen en lav og fugtig sandflade, som strækker sig vestpå ud til Skagerak, hvor Råbjerg Mile blev dannet for mere end 300 år siden i det landskab, som kaldes Råbjerg Stene.

Lille Vildmose

Er du naturelsker og historisk interesseret, så tag en tur til Lille Vildmose i det nordlige Jylland som, trods navnet, er Danmarks største fredede område, med hele 76 km2. Her er blandt andet Nordvesteuropas største lavlandshøjmose. I Lille Vildmose kan du opleve Kongeørne, havørne, traner, vildsvin, kronhjorte, elge og andre af Danmarks dyr, i den vilde natur.

Grenen i Skagen

Grenen er Danmarks nordligste punkt og et unikt naturfænomen, hvor de to have Skagerak og Kattegat mødes og bølgerne kulminerer med hinanden. Her er rig mulighed for at tage på en hyggelig gåtur langs Vesterhavet eller ved østkysten op til Grenen. Landskabet omkring Grenen er et fredet naturreservat og hjemsted for et væld af dyreliv: her soler sælerne sig afslappet på stranden midt i mængden af turister, mens området er det sted i Danmark, hvor der kan observeres flest fuglearter, især rovfugle om foråret.

Camino Haderslev Næs

Ruten ”Camino Haderslev Næs”, har lånt sit navn fra den kendte pilgrimsrute Camino de Santiago de Compostela, og går sammen med
Hærvejen gennem Haderslev. Den naturskønne og kulturhistoriske rute går gennem mark og skov, ad grusstier, landeveje og cykelstier
og med kig til bakker og vand og er således en skøn, afvekslende tur. I starter ved Haderslev Domkirke og kommer på turen forbi
yderligere otte spændende kirker. Herefter går ruten atter nordpå igennem Dyrehaven og langs Haderslev Dam ind til Haderslev
Domkirke, hvor ruten er gennemført, og cirklen er sluttet.

Gå på opdagelse i troldeskoven

Troldeskoven er Danmarks ældste fyrreskov. Troldeskovens krogede og knortede gamle skovfyr kan dateres helt tilbage til 1700-tallet. Når I bevæger jer rundt i skoven, får I en følelse af at være med i et eventyr. Troldeskoven er en del af Tisvilde Hegns vestlige del, som strækker sig fra Tisvildeleje langs kysten til Asserbo Plantage.

De ældste fyrretræer stammer fra de sidste år af 1700-tallet, og man mener, at de mærkværdige former skyldes en kombination af vinden og angreb af fyrviklerlarver. Troldeskoven blev fredet for over 100 år siden og er i dag en af Tisvilde Hegns største attraktioner. Troldeskoven ligger bag ved den vidtstrakte strand mellem Tisvilde og Liseleje. Det er spændende at gå på oplevelse blandt de mange fantasifuldt formede træer, og det er ikke svært at forestille sig hvorfor denne del af skoven bærer navnet Troldeskoven.

Bregninge bakker på Tåsinge

Hvis I vil lidt op i højden og opleve en storslået udsigt ud over Tåsinge, skal I tage til Bregninge bakker. Her ligger et af øens højeste punkter. Bakkerne er omgivet af vild natur og græssende geder. I kan gå en lang tur i det kuperede landskab og nyde de smukke udsyn ud over øen. Når I bliver trætte, kan I nyde en bid mad på en af de mange borde-bænkesæt, der er opstillet.

Isefjorden Rundt med de fire Færger

Hop på cyklen, ind i bilen eller tag vandreskoene på og oplev al det bedste ved fjordlandet, i Holbæk, Odsherred, Frederikssund, Roskilde og Lejre. Ved at følge Fjordstien skiltene kommer I hele vejen rundt om Isefjorden og oplever en naturskøn cykelrute med varierende natur, der forbindes af fire færger, så I kan opleve fjorden både fra vand- og landsiden. Følg den ca. 130 km lange fjordsti på en dejlig sommertur med vennerne eller familien.

Oplev de vilde heste på Langeland

Langeland er blandt andet kendt for sine vilde heste. Og det er da også en helt særlig oplevelse at se, hvordan de vilde heste interagerer
med naturen og resten af flokken. Langelands omkring 60 vilde heste findes på Sydlangeland, hvor de befinder sig i området mellem Dovns Klint og Søgård. På Nordlangeland kan du opleve ca. 25 vilde heste på Flået, der er en del af Tranekær Gods.

Hestene er en vigtig del af naturen i disse områder. De lever i pagt med naturen og med minimal menneskelig indblanding. Hestene er vilde, og derfor skal du også respektere dem i deres naturlige miljø.

Blåvand Strand

Ved Blåvand er Vesterhavet noget helt særligt. Området er, smukt, storslået, og her er kilometervis af smuk, hvid sandstrand.
Blåvand er kendt vidt omkring for sin børnevenlige sandstrand. Ingen biler på stranden, og Vesterhavets bølger ruller stille og roligt mod det kridhvide sand. Her er ingen kraftig Vesterhavsstrøm, men til gengæld tilpas lavvandet til at børnene kan bunde langt ud i det rolige vand – meget specielt for Vesterhavet.

De helt specielle forhold, der hersker på sydstranden, har naturligvis en årsag – nemlig Horns Rev, der strækker sig ca. 40 km ud i Vesterhavet og derved nærmest danner en lagune på sydsiden.