Skån barnet for skoldkopper

En nyere undersøgelse fra Medicinsk Tidsskrift viser, at over halvdelen af danskerne ikke ved, at deres børn kan blive vaccineret mod skoldkopper. Det ville en mor gerne havde vidst, da hendes to ældste børn blev hårdt ramt af sygdommen.

Af Henriette Rosenthal

Micha Fuglede er mor til tre skønne børn og redaktør hos Discovery Channel. Da hendes første barn, Gustav, var næsten et år gammel, fik han skoldkopper. Det var en drøj tid, de 10-12 dage det varede, og han var stort set utrøstelig. Micha følte sig magtesløs, for det er svært at forklare en baby, at det er slemt, men at det går over igen. Gustav hverken spiste eller sov og selv om Micha pointerer, at det var værst for ham, var det også hårdt at være mor til en baby, der tydeligvis har det forfærdeligt. Familien prøvede alle de gængse råd mod skoldkopper. Men sommeren var varm og det zinkliniment der skulle dæmpe kløen og få skoldkopperne til at tørre hurtigere ud, svedte Gustav af lige så hurtigt, som det var duppet på.

Beroligende virkning

Michas far er læge og i samråd med ham, tog hun en beslutning, som hun lige skulle overveje en ekstra gang. Det var at give Gustav lidt antihistamin, som foruden at være kløestillende også virker lidt sløvende. Det gav den lille purk lidt ro og Micha nærmest græd af lykke.

Gustav fik en lillesøster Mathilde og her gentog hele historien sig igen, da hun blev smittet med skoldkopper. Bare med den lille krølle på historien, at hun foruden at være plaget på kroppen, også havde det i munden, på kønslæber, ja alle steder. Hun bare græd og græd. Her tøvede Micha ikke med at give sin datter på halvandet år antihistamin.

Da Micha blev mor for tredje gang til lille Bjørn, så hun fuldstændigt tilfældigt et opslag på Facebook, der fik hende til at bestille en tid hos lægen så hurtigt som muligt.

Vaccinen mod skoldkopper

voksne børn efter skoldkopper

− Jeg så et opslag fra en bekendt, der skrev at hun lige havde være henne hos lægen, for at få sit barn vaccineret mod skoldkopper. Jeg blev meget overrasket, for helt ærligt havde jeg ingen anelse om, at der overhovedet findes sådan en. Ligesom jeg også synes, at det er underligt, at vores egen praktiserende læge ikke fortæller, at den findes og at den i øvrigt ikke indgår i det danske børnevaccinationsprogram.

Havde jeg vidst den fandtes, havde Gustav og Matilde sluppet for de frygtelige dage, hvor de var helt utrøstelige. Det slipper min yngste søn, Bjørn heldigvis for. Nu er han nemlig vaccineret, og jeg er lettet, fortæller Micha.

Skoldkopper er en virussygdom, som smitter ved dråbesmitte, og er den mest smitsomme af alle børnesygdommene.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments