Sjove lege – der giver god motion

Vi ved det jo godt. At motion er sundt. Nogle af os skal bare have en hjælpende hånd til at komme i gang. Det samme gælder vores børn, der fuldstændigt som os selv, hurtigt sidder alt for mange timer med øjnene klistret til en skærm på en smartphone eller tablet. Men foråret indbyder til udendørs aktivitet, og så kan man jo lige så godt slå to fluer med et smæk – nemlig at kombinere sjove lege og motion, der involverer hele familien.

Af Bonnie Jensen

Sjove lege – Prøv at fange sæbebobler

Sæbebobler inviterer til, at børn skal prøve at fange dem. Find et udendørs sted med god plads og blæs sæbebobler, som dit barn kan prøve at få fat på. Hvis dit barn er helt lille, er det sjovt bare at løbe efter boblerne. Hvis dit barn er lidt ældre og kan tælle, kan I holde regnskab med, hvor mange bobler barnet fanger. Det kan fx også give ekstra ”point”, hvis barnet kan fange en boble i hænderne, uden at den går i stykker. Vær gerne selv med til at fange boblerne, så det ikke kun er barnet, der bevæger sig.

leg med papsværd i stuen

Kamp med sværd

Lav jeres egne sværd og kæmp mod hinanden. Det kan være en god ide at gøre udendørs, så man ikke skal passe på møbler, men kan drøne rundt og fægte vildt med sværdene. I kan lave sværd af næsten hvad som helst: sammenrullede aviser, bambuspinde, snittet af et gammelt stykke bræt eller træliste, udskåret i skum eller andet.

Har I lyst til at konkurrere, kan I tælle point for hver træffer, man får sat ind. Forskellige kropsdele kan evt. give forskellige antal point. Er I konkurrence mennesker, kan det være sjovt at inddrage en dommer.

Parvis fangeleg

Her skal I være mindst fire personer i legen, gerne to voksne og to børn.

  • I danner par, som skal holde fast i hinanden.
  • Det ene par skal fange det andet/de andre par.
  • Når man er fanget, bliver man det nye fanger-par.

For at skabe variation i legen kan den sagtens leges på et areal med mange forhindringer eller bygninger, som man kan løbe rundt om. Er I kun to par med i legen, kan den hurtigt blive hård. Læg evt. en lille pause ind, hver gang et par er blevet fanget.

Alternativer: Hvis I er tre par eller mere, kan I have en regel om, at man kan befri dem, der er fanget. Fanger-parret skal fange alle de andre. Når man bliver fanget, skal man stå stille, men kan befris, hvis et andet par kravler gennem ens ben.

Frisbee-golf

sjove lege med frisbee

Frisbee-golf er en hyggelig og motorisk udfordrende aktivitet, som kræver lidt plads, gerne på en stor græsplæne eller lignende. Man kan være to eller flere, der spiller sammen.

Ligesom i golf gælder det om at ramme hullerne. I stedet for golfbolde bruges en frisbee, og ”hullerne” består af hulahopringe, snor, kurve eller tøj. Afhængigt af hvor meget plads og tid I har, placerer I hullerne rundt på banen. I skal være enige om, hvornår en frisbee er i ”hul”, fx ved at den ligger helt inden for hulahopringen eller det stykke snor, I placerer i en cirkel.

I kan spille efter disse forenklede regler:

  • Det gælder om at få sin frisbee i hul med færrest mulige kast
  • Man skiftes til at skyde, og noterer på papir eller mobiltelefon, hvor mange kast hver spiller bruger.
  • I udpeger et startsted, hvorfra I skyder mod første hul. Når alle er færdige med første hul, starter I ved første hul og skyder mod andet hul.
  • Til slut opgøres antal kast. Vinderen er den med færrest kast.

Tip: Disse sjove lege er gode til hverdagen men også til fødselsdage…. læs evt. vores artikel om den sjove børnefødselsdag her.