Ser dit barn godt nok?

Har du et barn, der klager over at være tung i hovedet eller træt, som ofte gnider sig i sine øjne, har svært ved at sidde stille og koncentrere sig, eller som holder ting tæt på øjnene, når der skal læses? Så læs med her.

Af Bonnie Jensen

“Annonce”

Hos 2 ud af 3 børn i alderen 5 til 7 år bliver synsproblemer ikke opdaget i tide. Det har en faggruppe sat sig for at gøre noget ved. Hos en af landets største optikerkæder har de sammen med en række eksperter sat sig for at hjælpe os forældre med at kigge nærmere på vores børns syn.

De har udviklet bogen ˮDa fantasien forsvandtˮ, som hjælper os med at vurdere vores børns syn, mens vi læser historien om Albert og Alva sammen med børnene. Undervejs i historien er der øvelser, som barnet skal deltage i, og via tredimensionelle briller og en tryllestav, hvor barnets finmotorik tjekkes, er det muligt at vurdere, om det er en god idé at bestille tid til en synstest til barnet.

Forskningsprojektet er støttet af velgørenhedsfonden Synoptik-Fonden, og her har forskere på Københavns Universitet udviklet ni tydelige tegn på synsproblemer hos børn. De har udviklet bogen, hvor vi forældre igennem fortællingen får mulighed for at se om vores børn viser tegn på synsproblemer ud fra de ni tegn, der er baseret på forskningsprojektet.

Bogen fås gratis i Synoptiks butikker landet over. På www.synoptik.dk kan du finde en butik nær dig, og her kan du også læse meget mere om børns syn. Vi har bedt et par familier læse bogen med deres børn. Læs med her og hør, hvad de synes.

Holder bogen tæt på

– Lærke syntes, at bogen var rigtig god, og at opgaverne var sjove. Dem måtte der gerne have været flere af, syntes hun, fortæller Karina Jacobsen.

– 3D brillerne og tryllestaven var perfekte, og de var medvirkende til, at opgaverne blev meget sjovere at lave sammen med hendes mor.

– Jeg er blevet mere opmærksom på, hvad jeg skal holde øje med, når Lærke laver skolearbejde. F.eks. lagde jeg mærke til, at hun holdt bogen meget tæt på øjnene, og på en af siderne er der nogle små dyr, hun skulle finde, og det havde hun svært ved. Så jeg har booket en tid hos sundhedsplejersken på skolen, så må hun lige tjekke Lærkes syn.

– Jeg vil anbefale, at alle forældre henter en bog i Synoptik, og at de på skolerne har bogen liggende i klassen eller på biblioteket, så den kan lånes med hjem.

Snak om synet og briller

– Mille havde givet tegn til måske at have nedsat syn. Jeg syntes, hun kneb med øjnene, rykkede bøgerne ret tæt på hovedet og klagede en del over hovedpine, fortæller Trine Randers.

– Ud fra oplevelsen med bogen så fejler Milles syn umiddelbart ikke noget, for hun klarede opgaverne i bogen fint, men jeg vil nu alligevel tage Mille med til en synstest, for der må jo være noget, vi kan gøre for at hjælpe hende. Hun syntes, at det var en helt vildt sjov bog, og
hun nød virkelig at være omhyggelig med at kigge godt efter i bogen.

– Bogen var sjov for hende at prøve. Jeg synes også, at det er en rigtig god mulighed for at få taget snakken med barnet om synet, og hvad synet gør, og hvad der evt. kan ske, hvis man skal have briller. Det er jo virkelig et skrækscenarie for nogle børn – også for Mille – hvis man pludselig skal have briller. Det hjalp meget på Milles opfattelse af at have briller, hvis hun måske skal have det en dag. Alt i alt synes jeg, at det var en rigtig sjov oplevelse at kigge i bogen sammen, og det er en rigtig god måde at læse sammen med sine børn på.

9 tegn på at dit barn kan have problemer med synet:

  • Klager over hovedpine.
  • Er generet af for meget lys.
  • Er træt i øjnene og gnider øjne.
  • Har svært ved at sidde stille og koncentrere sig.
  • Dækker for eller lukker det ene øje, når der skal fokuseres.
  • Virker klodset eller har problemer med finmotorikken.
  • Skeler på det ene, eller begge øjne.
  • Misser med eller kniber øjnene sammen.

Hvis du har opdaget nogen af tegnene hos dit barn, er det en god idé at kontakte jeres læge, skolens sundhedsplejerske eller en øjenlæge, for at få det undersøgt nærmere. Du kan også kontakte en optiker, som kan udføre forskellige synstests, der kan hjælpe til at afklare, om dit barn har brug for en yderligere synsundersøgelse.

Svært ved at holde koncentrationen

– Alberte klager tit over, at det er svært at læse, og hun har svært ved at holde koncentrationen i længere tid ad gangen, så derfor var vi spændte på, om vi ville kunne udlede noget fra denne bog, fortæller Heidi Rasmussen.

– Alberte var meget ivrig efter at prøve at læse i bogen, og det med de rød/grønne 3D briller var især et kæmpe hit, også for hendes søskende. Ingen opdagede, at bogen og de andre ting var udviklet til at teste noget som helst.

– Jeg synes, at det er en oplagt bog at tage fat på, hvis man ønsker at teste børnenes syn, uden det virker som noget surt og kedeligt. Historien i bogen gik lige ind, og Alberte hyggede sig med at læse sig igennem den. Vi lagde mærke til, at der var steder i bogen, hvor hun skulle tæt på.

– Hun har ofte hovedpine og klør sig i øjnene, så nu har vi bestilt en tid til synstest til hende, så vi kan se, om hun skal have briller.