Plej jeres parforhold

Græsset er grønnest, der hvor du vander det. Kloge ord, som bringer os tættere på hvad denne artikel handler om: Vi gør klogt i at forholde os aktivt til vores parforhold, for dovenskab og forglemmelse er den direkte vej ind i skilsmissestatistikken.

Af Henriette Rosenthal

Det er ikke så let som det lyder – at finde tid og ro til at være tæt sammen med sin elskede.
Det på trods af, at det netop er det, der har ført til, at man pludselig er blevet til en familie med små børn og en kæmpe bunke forpligtelser.
Når vi mødes i forelskelsens rus, kan alt lade sig gøre. Man bimler og bamler rundt i sin egen verden, og det er i særlig grad, det rosenrøde skær der breder sig over alt.

Man er blind og døv for omverdenen.

Efter en tid får man både syn og hørelse igen, og det er nu, det skal vise sig, om forholdet er bæredygtigt. Hvis ja, og vi tager skridtet fuldt ud og får børn, er der nu fare for, at hverdagen med dens arbejde og pligter nemt kommer til, at farve det før så lyserøde skær om til en lettere grå tone. Vi kan faktisk gøre en hel del for at forhindre denne nedadgående spiral.

Planlagt hygge kan faktisk godt være hyggelig!

Nogle par går i baglås ved tanken om planlagte kærestedage. Måske har særligt kvinder en forventning om, at kærlighed og samvær skal komme helt naturligt. Men nærvær og varme følelser har ikke nødvendigvis de bedste betingelser, kærester imellem, når hverdagens gøremål er fikset, og børnene er puttet om aftenen.

Endelig har man hænderne fri, og føler sig måske opfyldt af, at have fået mere end rigelig af nærkontakt, gennem omsorg for ungerne. Så er det meget mere fristende at kaste sig over en bog eller en tv-serie, end det er at kaste sig over sin elskede.

Netop derfor, er det vigtigt at planlægge små oaser i familielivet, hvor der er fuld skrue på kærlighed, elskov og tætte samtaler. Tag på voksenweekend og brug tiden på hinanden, eller snup den biograftur man har talt om i evigheder, men bare aldrig fik taget sig sammen til.

Det ender ofte med at være en klassisk ”win-win situation”, hvis man er så heldig at børnenes bedsteforældre bor i nærheden, og kan træde til som frelsende ”parterapeuter” i form af børnepasning. Børnene bliver grundigt forkælet, og bedsteforældrene har mulighed for at komme endnu tættere på de elskede børnebørn.

Hvis denne mulighed ikke eksisterer, kan man alliere sig med forældrene til børnenes legekammerater.
Hvad med simpelthen at lave en legeaftale med overnatning ungerne imellem, en gang om måneden på skift hos hinanden?

Fritid hver for sig

Vi forelsker os i hinandens personligheder, og de egenskaber og interesser vi hver især har. Selv om forelskelsen ændrer sig til kærlighed og familielivet og frikadellefarsen sniger sig ind på os, må vi gerne fastholde at vi også er selvstændige individer, med forskellige behov. Hvis man lige husker at tage hensyn til resten af familien, er det ok at dyrke sin sport, kortspilleaftener, kvindegrupper eller hvad der nu er med til at gøre os til glade hele mennesker.

Det lyder nemt! Det der med et sjovt og givende parforhold! Det er det ikke nødvendigvis, men det kan blive nemmere, hvis vi er opmærksomme og tager os tiden til at pleje det. Planlægning kan være kodeordet.