Plastik i hverdagen

Da danskerne første gang stødte på plastik i form af knapper, kamme og sæbeetuier, kunne ingen ane den store betydning, det nye materiale senere skulle få.

Af Henriette Rosenthal

Det er svært at forestille sig en verden uden plastik. Vi omgiver os med plastik. Materialet, hvis popularitet for alvor tog fart i tiden omkring 2. verdenskrig.

Plastik er et udskældt materiale, fordi det flyder i verdenshavene og naturen, men faktisk er det et af de bedste materialer til blandt andet at emballere fødevare i.

Det holder fødevarerne friske i længere tid, så vi kan nå at spise op, inden udløbsdatoen overskrides. På den måde minimerer vi madspild, og plastik kan genbruges, hvis vi altså husker at sortere vores affald korrekt.

Hvor kommer den genanvendte plastik fra?

Plast indsamles enten på genbrugsstationer, via storskrald eller hjemme ved husstandene. På genbrugsstationerne kan man aflevere fire forskellige plasttyper: Hård PVC, havemøbler, plastfolie og hård plast.

Tips til at bruge mindre plast

Vandforsyningen i Danmark bygger på rent grundvand, og næsten alle steder i Danmark kan man indvinde grundvand, der er velegnet til fremstilling af drikkevand. Drikkevand, der er rent og smager godt. Derfor giver det rigtig god mening at drikke vand fra hanen frem for at købe kildevand på plastikflaske. Invester i en pæn og praktisk drikkedunk, så kan du altid slukke tørsten på farten. Sørg for at købe en i god kvalitet, som du vil sætte pris på og genbruge i mange år.

Tag en stofpose med ud at handle, eller genbrug de plastikposer, du har. Når plastikposen er slidt op, eller hvis der er gået hul på den, kan du sortere den med plastikaffaldet.

Det er nemt at snuppe en frysepose af plast, når madresterne skal gemmes. Det er selvfølgelig godt at gemme madresterne for at undgå madspild. Men der er mange andre alternativer til engangsplastikposerne. Gem de glas, du køber mad i, som for eksempel syltetøjsglas og brug dem til opbevaring af madrester.

Ensartet sortering

Indsamlingen af danskernes affald skal strømlines og øges ved at indføre krav til kommunerne om ens indsamling af 10 forskellige slags affald: mad-, papir-, pap-, metal-, glas-, plast-, tekstilaffald samt drikke- og fødevarekartoner, restaffald og farligt affald.

Plast hører ikke til i naturen

Meget plast havner i naturen, hvor det tager mange år at nedbryde. Mens plasten ligger i naturen på land eller i vand, kan det være til stor skade for dyr, der kan komme til at spise det eller blive fanget/eller sidder fast i det.

Kilde: Plastindustrien, Miljø- og Fødevareministeriet