Pas på din hud i kulden

Mange danskere har ind imellem problemer med tør og sart hud. Specielt om vinteren, hvor kulde, blæst og regn er hård kost for huden i ansigtet. Den lave luftfugtighed indendørs er ligeledes medvirkende til, at mange oplever problemer med tør og kløende hud – til tider i så stor grad at den tørre hud udvikler sig til eksem.

Af Bonnie Jensen

Nogle fødes med en mere sart hud end andre, og med tendens til eksem. Har man sådan et barn, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på, at en let lotion ikke rækker. Der findes to enkle huskeregler, når det gælder tør hud: Jo tørrere din hud er, jo federe creme behøver den, jo federe creme du anvender, jo hurtigere bliver din hud blød og smidig igen. Til pleje af tør og meget tør hud, bør man anvende en fed creme med mindst 60 % fedtindhold.

Gode råd mod tør og sart hud

Tør luft, dvs. lav luftfugtighed, som findes i vinterhalvåret i Danmark, kan få din hud til at blive tør og kløende.
Gode råd til at modvirke dette er:
• korte, kølige bade
• undgå overdreven brug af sæbe på hudområder, som ikke har behov for sæbeafvaskning
• daglig brug af fugtighedscreme med højt fedtindhold
• undgå tøj af materiale, som kan udløse kløe (uld direkte på kroppen, og visse kunststoffer)

Antallet af børn som får børne eksem er stigende

Omkring 20 % af alle børn, der bliver født i Danmark, udvikler børneeksem. I 1960 var tallet 3 %, så antallet af børn med børneeksem er i kraftig stigning. Børneeksem er en arvelig hudsygdom, som giver tendens til tør, kløende hud og perioder med eksem. Der er ikke kun en enkelt årsag til børneeksem, og der eksisterer ingen mirakelkur. Men man kan minimere risikoen for at sygdommen blusser op ved at smøre barnets hud dagligt med fugtighedscreme, hvilket er en meget vigtig del af behandlingen af børneeksem og hurtigt behandle ifølgelægens anvisninger, hvis eksemet blusser op. Ved at bruge fugtighedscreme, tilføjes de fedtstoffer, som huden ikke selv kan danne. Ved at smøre barnets hud flere gange daglig med fed fugtighedscreme kan man forebygge, at huden tørrer ud og klør, og dermed nedsætte antallet af udbrud.

Om babyhudpleje

baby, tør og sart hud

Det er vigtigt at bruge produkter, der er så milde og nænsomme for babys hud som muligt. Produkterne bør være klinisk testede og dokumenterede milde. Undgå for eksempel parfume og andre unødvendige stoffer, da disse kan være allergifremkaldende.

Lær dit barn om hudpleje og forebyg hudallergi

Hudallergi er nok ikke lige det, som danske børn og unge generelt bekymrer sig mest om. Men der er god grund til at være opmærksom på sin hud allerede fra en tidlig alder. Hudallergi kan nemlig ramme alle og i alle aldre – men risikoen kan minimeres, hvis man tænker over, hvad man udsætter sin hud for.

Børn og unge bruger også plejeprodukter, og sunde vaner skal indarbejdes tidligt. De er ofte ikke opmærksomme på, at de selv kan gøre en forskel i forhold til at minimere risikoen for hudallergi. Det er derfor vigtigt at gøre en indsats for at nå de unge, og i den forbindelse kan man også som voksen være med til at gøre en forskel, ikke mindst ved at sætte det gode eksempel.

Kilde: Sundhed.dk