På sommerferie i Danmark

Hvad skal vi i sommerferien? Et spørgsmål som mange går og tumler med i disse dage. Må og tør vi rejse til udlandet eller skal vi blive i Danmark? I forhold til boomet i salget af sommerhuse og udlejningsbureauernes meldinger om snart udsolgt på alle hylder, ser det ud til at vi er mange der mødes i dejlige Danmark i sommerferien.

Af Henriette Rosenthal

Byt bolig eller hold hjemmeferie

De kreative bytter bolig med en anden familie, og kan på den måde, få set andre egne. Og så er der dem der holder ”hjemmeferie”. Bare det at have fri sammen er vidunderligt. Det handler ofte om at planlægge. Hvis ikke feriedagene skal smuldre og forsvinde i hverdagsaktiviteter. Nu vil nogle tænke; jamen ferie handler jo om at slappe af sammen, og det er sandt, men det er bare stadig vigtigt, at få puttet nogle dejlige oplevelser i familiens fælles ferierygsæk. Hvis budgettet er begrænset, gælder det om at være kreativ og finde de gratis fornøjelser.

sommerferie i Danmark grenen

Grenen i Skagen

Grenen er Danmarks nordligste punkt og et unikt naturfænomen, hvor de to have Skagerak og Kattegat mødes og bølgerne kulminerer med hinanden. Her er rig mulighed for at tage på en hyggelig gåtur langs Vesterhavet eller ved østkysten op til Grenen.
Landskabet omkring Grenen er et fredet naturreservat og hjemsted for et væld af dyreliv: her soler sælerne sig afslappet på stranden midt i mængden af turister, mens området er det sted i Danmark, hvor der kan observeres flest fuglearter, især rovfugle om foråret.

Storbyferiedag

sommerferie i Danmark storbyferie

Hvis man bor i nærheden af København, er det oplagt at snuppe ”storbyferiedag” i København med børnene. Der er masser af gratis seværdigheder, så det behøver ikke at koste alverden. Hver dag klokken tolv, er der vagtskifte på slotspladsen ved Amalienborg, og det er et imponerende syn, som alle børn vil elske. Gå en tur ned ad Strøget, for her er ofte både gadegøgl og musikanter. Må turen gerne koste lidt, så er en tur i Rundetårn hvor udsigten over Københavns tage, giver kriller i maven, også altid et hit.

Tag en dagstur til stranden

Danmark har nogle af Europas flotteste strande, mange med klitter, det fineste hvide sand og noget af det reneste badevand. I Danmark er der aldrig langt til kysten, så uanset hvor du befinder dig, vil der aldrig være langt til en forfriskende dukkert. og det er jo perfekt når man holder sommerferie i Danmark

sommerferie i Danmark hundested skulpturfestival

Hundested Sandskulpturfestival

Hundested Sandskulpturfestival kan i 2021 fejre sit 10. års- jubilæum og slår dørene op til en endnu en storslået omgang sand. De smukke skulpturer kan ses fra d. 13. maj-24. oktober 2021 Festivalen er både sjov og inspirerende, og der er rig mulighed for at skabe sin egen sandskulptur. På festivalpladsen kan børn og barnlige sjæle udfolde kreativiteten med forskellige aktiviteter og fordybe sig i sandet.

Frisk luft og øm bagdel

Hvis budgettet peger i retning af cykelferie, er der fine muligheder for at booke plads til overnatninger på vandrehjem. Her er ofte andre børnefamilier indlogeret, og prisen er til at komme i nærheden af for de fleste. En anden mulighed for overnatning til en fornuftig pris er at finde et af de mindre Bed & Breakfast. Her er det ofte et værtspar der tager imod, som kan give tips til oplevelser i området, og atmosfæren er som regel varm og hjemlig.

Husk, at børn ikke nødvendigvis kan klare at cykle så lange strækninger som voksne. For at det skal være en fornøjelse, er det altså en god idé at forventningsafstemme med hele familien. Skab overblik, også for familiens yngste, ved at tegne ruten på et kort. Så kan man, hver dag, se hvor langt man har nået, og hvad man kan glæde sig til at opleve dagen efter. Og så er der jo ingen der siger, at man ikke kan tage toget, lidt af vejen, hvis man gerne vil lidt længere omkring.

sommerferie i Danmark skovtårnet

Skovtårnet ved Camp Adventure

Skovtårnet ved Camp Adventure er en oplevelse i særklasse, der tilbyder et helt særligt og majestætisk syn ud over Sydsjælland.
Platformen øverst i Skovtårnet befinder sig 135 meter over havets overflade og er dermed det højest tilgængelige punkt på hele Sjælland. Fra toppen kan du se 25 km ud over det sydsjællandske landskab, og kigger du nordpå i klart vejr, kan du faktisk se helt til Øresundsbroen, Turning Torso i Malmø samt dele af den københavnske skyline.

Flydende Shelter ved Hvide Klint

Skønt beliggende i fjorden ved Frederiksværk med udsigt til blomsterrige hvide kalkstens skrænter, fuglefyldte strandenge og rå industrihistorie, ligger det flydende kajakshelter Havhytten ved Hvide Klint. Shelteren har plads til to overnattende og kan anvendes i halvåret fra uge 20 til og med uge 40. I kan ikke tænde bål ved shelteren, men der er en bålhytte på land, I skal dog selv medbringe brænde.

Blåvand Strand

sommerferie i Danmark, udflugt til blåvand strand

Ved Blåvand er Vesterhavet noget helt særligt. Området er, smukt, storslået, og her er kilometervis af smuk, hvid sandstrand.
Blåvand er kendt vidt omkring for sin børnevenlige sandstrand. Ingen biler på stranden, og Vesterhavets bølger ruller stille og roligt mod det kridhvide sand. Her er ingen kraftig Vesterhavsstrøm, men til gengæld tilpas lavvandet til at børnene kan bunde langt ud i det rolige vand – meget specielt for Vesterhavet.

De helt specielle forhold, der hersker på sydstranden, har naturligvis en årsag – nemlig Horns Rev, der strækker sig ca. 40 km ud i Vesterhavet og derved nærmest danner en lagune på sydsiden.

sommerferie i Danmark på vandretur

En vandretur for de seje

Hvad med at gå en lang tur rundt på Vestamager? Amarminoen er en 27 km vandrerute, midt i et naturområde af internationalt format. De store åbne vidder og afvekslende naturoplevelser, skaber plads til roen og eftertanken. Følg de særlige markeringer for ruten med den grønne dråbe. På Amager Fælled og i Ørestad er naturen helt tæt på byen og Kalvebod Fælled møder du det internationale fuglereservat og Danmarks største selvsåede birkeskov. Helt mod syd vokser den lyse skov Kongelunden, og ved Dragør møder du Sydamagers uspolerede kystlandskaber og lavbundede havområder.

Feriebudgettet

Først er der selvfølgelig feriebudgettet, som hurtigt giver et praj i retning af, hvorvidt det er en telttur i Danmark eller et ophold på et lækkert hotel der er en mulighed. Det gode er, at den ene ferie ikke nødvendigvis er bedre for familiens sammenhold og glæde over at være sammen, end den anden.

Ud i det blå

Hvis solen skinner fra en skyfri himmel, så er en tur til strand eller friluftsbad, en oplagt mulighed. Pak en madpakke og friske drikkevarer og tag dem med i en termotaske, så det er friskt og køligt hele dagen. Der findes glimrende termotasker til rimelige priser, og som fint kan rumme forplejning til en dag på stranden.

Få mere inspiration til sommerferien her: www.bornogfritid.dk/hvad-skal-vi-i-sommerferien/

Kilder: Udinaturen.dk, Sydkystdanmark.dk, Visit Nordsjælland