Otte sjove og en enkelt alvorlig om forældreskab

Vi ved, vi er kommende forældre, den dag vi ser to streger på gravitetstesten. Derefter går det stærkt. I takt med at maven vokser og hormonerne skyder rundt i kroppen, går det mere og mere op for os, at vi lige om lidt skal være nogens mor. Uanset om følelsen af at være
nogens mor opstår hurtigt eller langsomt, ændrer det ikke på, at vi lige pludselig ER nogens mor. Dét i sig selv får os instinktivt til at leve vores liv på baggrund af, at vi nu er blevet forældre. Men udover kærlighed og ny livsstil er der altså også andre mindre tegn, som afslører, at vi er nogens mor.

Af Trine Linde

1) Du har født et barn, og det næste års tid planlægger du dine gåture med barnevognen efter, hvor der er toiletter på ruten, som du kan benytte. Du lever nu i en verden, hvor det er utopi at tro, at du kan holde dig en hel time.

2) Du skriver instinktivt navn i dine egne nyindkøbte sko.

3) Du møder op i børnehaven med barn og en lille farverig Fjällräven rygsæk i den ene hånd, hvor lynlåsen gaber åbent i toppen af tasken, fordi madpakker og drikkedunk knapt nok kan være i den. I den anden hånd bærer du køkkenskraldeposen, som du oprindeligt havde tænkt
dig at smide i skraldespanden på vej ud af døren derhjemme. Dog nåede du aldrig så langt, da du lige skulle undvige junior i at løbe hen og kramme en blød nylagt hundelort mellem hænderne. Du glemte derfor alt om skraldespanden i din hånd, som selvfølgelig også kom en tur med i bybussen. Nu står du så henne i børnehaven med barn, skraldespand og et undskyldende smil, da du spørger de søde pædagoger om du må låne deres affaldscontainer.

4) Du møder ind på arbejde med cykelhjelmshår, svedige armhuler, sut i lommen og snot på skuldrene fra dit småforkølede barn. Du retter måske lidt på håret i frokostpausen, og ellers bærer du de snottede skuldre med rank ryg resten af dagen, mens du spadserer rundt i dine
nyindkøbte sneakers, hvor der bag på står skrevet ”TRINE” med sprittusch (eller hvad du nu hedder).

5 De smarte cowboybukser med huller på knæerne var oprindeligt slet ikke købt med huller. Hullerne er kommet af slid efter at du hver dag kravler rundt på gulvet sammen med din baby og/eller tumbling.

6 Du er taget på børnefri weekendtur med veninder til London, og dine børn ringer til dig flere gange dagligt for at spørge om snacks. Lidt senere ringer din partner og spørger, hvor børnenes gummistøvler er.

7 Børnene har netop sat sig i sofaen med Ramasjang i flimmerkassen. Du står ude i køkkenet og sætter i opvaskeren, da du ser dit snit til at åbne slikskabet. Du fisker lydløst et par lakridser ud af posen. Men pludselig hører du dit bars stemme bag dig: ”Mor, spiser du slik?” Hele din krop udfører instinktivt et forskrækket hop. Du kyler lakridserne tilbage i skabet og smækker lågen i med et brag. Du vender dig hurtigt om, og udbryder: ”Neeej da, HEJ skat!” i et lidt for skingert toneleje. Akkurat som var du selv fire år, og din mor netop havde taget dig i at stjæle småkager.

8 Når du kører din ældste søn og hans ven til fodbold, og din søn peger på valgplakaterne, som hænger rundt i byen, og siger til sin ven: ”Altså, hvis nu MIN mor var en af de dér politikere, som hænger på plakaterne, så ville hun helt klart bestemme, at alle mennesker skal
lyne deres lynlås i jakken – også selvom det er 100 grader udenfor”.

9 Efter du er blevet nogens forælder, føles verden mere skrøbelig. Du begynder bevidst at vælge nogle typer nyheder fra, fordi de brister dit hjerte en smule hver gang, du kigger på dit fredfyldte sovende barn.

Når det så er sagt, gør livet som forældre noget magisk ved os. På den ene side indskrænkes vores liv til: hjem, arbejde, institution, indkøb og hjem igen. På den anden side udvides vores hjerter i en sådan grad, at vi både elsker dybere og let overvældes af selvsamme kærlighed.