Økologi i hverdagen

Vi er vilde med økologi i hverdagen, og danskernes indkøb af økologiske fødevarer har da også den højeste markedsandel sammenlignet med noget andet land i verden.

Af Henriette Rosenthal

Nemt at vælge at købe økologi i hverdagen

Mange danskere synes, at når de vælger økologi er det nemmere, på en troværdig og let genkendelig måde, at træffe valg og fravalg på, når der skal købes ind. Økologi går nemlig hånd i hånd med ønsket om fødevarer, der er fri for rester af pesticider, færre tilsætningsstoffer, bedre dyrevelfærd og større hensyntagen til natur og miljø.

Økologisk hudpleje

Det som huden kommer i kontakt, som f.eks. creme og parfume, optages i kroppen. Derfor er det en rigtig god idé at pleje sin hud med økologiske og rene produkter. Vær dog opmærksom på, at produkternes holdbarhed kan være kortere, fordi de ikke indeholder kunstige konserveringsmidler.

Hensyn til dyr og miljø

økologi i hverdagen - grise

Ved en økologisk produktionsmetode tages der hensyn til både miljø og dyr. Dette indebærer blandt andet et forbud mod sprøjtegifte og kunstgødning inden for landbrug, samt krav om, at dyrene skal have økologisk foder, plads, lys, luft, adgang til udendørsarealer, læ, skygge og mulighed for at pleje deres hud og fjer. Det betyder, at dyrene typisk også ser mere dagslys, får mere frisk luft og bedre plads til at udfolde sig på.

Hvem kontrollerer om en landmand overholder reglerne?

Landbrugsstyrelsen kontrollerer, om økologireglerne bliver overholdt. Alle økologer bliver kontrolleret mindst én gang om året.

Hold øje med Ø-mærket

Man kan ikke nødvendigvis se forskel på konventionelle og økologiske fødevarer. Hvis du vælger produkter med det røde Ø-mærke med teksten “Statskontrolleret økologisk”, er du sikker på at, det er de danske myndigheder, der har ført kontrol med den gård eller den virksomhed, der sidst har forarbejdet, pakket eller mærket et økologisk produkt.

Det økologiske spisemærke

Nu kan du også vælge økologi i hverdagen, når du spiser ude. Hold øje med spisesteder, hvor de har et af de tre Økologiske Spisemærker. Det findes i tre udgaver, som angiver andelen af økologi i køkkenet. Kig efter guld-, sølv- og bronzemærket, som står for henholdsvis 90-100 %, 60-90 % og 30-60 % økologi.

økologi i hverdagen - indkøbsnet

Støt økologi

Når du køber økologisk, støtter du de økologiske landmænd og virksomheder, hvilket gør det lettere for dem at konkurrere med det øvrige marked. Du kan derfor handle med ekstremt god samvittighed, når du køber økologisk mad eller tøj.

Du finder alle vores artikler om økologi og bæredygtighed her: bornogfritid.dk/artikler/familie/baeredygtighed-og-oekologi/

Vidste du at…
Økologi hjælper til at bevare naturens balance?

Økologiske bedrifter har en højere grad af biodiversitet. Økologisk landbrug har vist sig at have flere positive effekter på miljøet og på dyre- og plantearter. Derfor ser man flere planter og markblomster i afgrøder, læhegn og småbiotoper ved økologisk landbrug til gavn for insekter, dyr og fugle.

Kilde: Fødevarestyrelsen