Ø-ferie i Danmark

Der er over 400 øer i Danmark, hvoraf lidt mere end 70 af dem er befolkede, så der er rig mulighed for at tage på ø-ferie.

Af Henriette Rosenthal

Der er noget helt særligt over at holde ø-ferie, og man behøver ikke at købe en flybillet til sydpå for at tage på den skønneste ø-ferie. Øens omkransende, vuggende vand sætter en naturlig dæmper på tempoet, og det er, som om det hele føles meget mere overskueligt på en ø. Oplevelserne er tæt på, og man skal ikke køre særligt langt i bil for komme øen rundt. Man behøver ikke at være lystsejler eller have en jolle for at tage på besøg på nogle af Danmarks hyggelige øer. Mange af dem kan nås med småfærger og rutebåde fra fastlandet. Her er forslag til øer, I kan aflægge et besøg i sommerferien. Det er blot et lille udpluk af Danmarks skønne øer.

Fejø

Naturen er rig på Fejø, klimaet er lunt og udendørslivet blomstrer helt bogstaveligt og matcher så fint de maleriske stråtækte huse. Måske har du smagt æbler fra Fejø? Øen er nemlig særligt kendt for sin fine frugtavl og det meste af året bugner vejboderne af frisk frugt og grønt.

Endelave

Endelave er en af Danmarks fine natur-øer og rummer en enestående rigdom af planter, dyr og naturtyper, unikke oplevelser for børn og et rigtigt vadehav i miniformat med et rigt fugle- og dyreliv. Her er også trolde-løvskoven, en sælkoloni og ikke mindst
masser af vilde kaniner, der giver øen tilnavnet “Kaninøen”.

Ø-ferie på samsø

Samsø

Samsø er kendt for sin musikfestival og sine velsmagende kartofler, men kan tilbyde meget mere på en ø-ferie end det. Her er masser af børnevenlige sandstrande og gode muligheder for fiskeri. Landskabet er fladt, så hvis I har mulighed for det, kan I smide cyklerne bagpå bilen, i en dertil godkendt cykeltrailer, og opleve øen på to hjul.

Har du hørt om Samsø Labyrinten? Det er intet mindre end verdens største labyrint. Med et areal på 60.000 m2, svarende til 12 fodboldbaner, og et omfattende stisystem på 5,5 km, er den som sådan godkendt af Guinness World Records. At gå i Labyrinten er en naturoplevelse i sig selv, men man kan også gå efter et af de syv mål i labyrinten, som ligger i forskellig afstand fra start. Valget af mål afgør længden på jeres tur.

Orø

Der hviler en dejlig ro over Orø, som er Danmarks eneste ø med to faste daglige færgeforbindelser fra Holbæk eller Hammer Bakke. Hvis I kan lide at vandre, er det oplagt at vandre en dejlig tur på stierne, hele vejen rundt om den lille ø. Turen er
cirka 14 kilometer lang. Både børn og voksne kan også få en oplevelse i Orøstrand Dyrepark, hvor man kan opleve mere end
400 dyr fordelt på ca. 50 arter.

Fanø

På Fanø findes strande så store, at der er plads til alle, både dem der vil dase i solen og bade, lede efter rav, surfe eller køre strandsejler. Det er dejligt at bade i Nordsøen, og strandene ved Fanø er helt uden sten og generelt meget børnevenlige. I havet rundt omkring Fanø lever en stor bestand af sæler. Der er både spættede sæler og gråsæler, som I kan opleve på en sælsafari.

En halv meter vand omkring

En ø defineres ved, at man kan sejle omkring den, uanset om der er lav – eller højvande. Der skal dog som tommelfingerregel hele tiden være mere end 50 centimeter dybt vand omkring øen.

Kilde: Visit Denmark, Naturstyrelsen