Nu er det ferie – hvad skal vi snakke om?

Alle glæder sig til sommerferien – endelig har vi fri til at gøre lige, hvad vi vil. For mange børn er det ofte iPads, computerspil og sociale medier, som trækker i dem, når de har fri og det kan være svært at hitte på nye aktiviteter, som alternativ til de elektroniske fristelser.

Af Bonnie Jensen

Hvis man er på tur, giver det god mening, at man taler om det, man sammen oplever, men hvad gør man resten af tiden, når man enten har lang transporttid i en bil, tog eller fly eller ved måltiderne? I hverdagen taler vi ofte om det samme, når vi spiser eller er i transit, men hvad skal vi snakke om, når vi har ferie?

hvad skal vi snakke om?

– I hverdagen taler vi ofte om praktiske ting såsom: ˮHvornår starter dit mødeˮ, ˮHar du husket at pakke dit gymnastiktøj?ˮ, ˮHvad tid er du hjemme?ˮ eller ˮHvad skal vi spise til aftensmad?ˮ
Mange af disse praktiske samtaler forsvinder, når det er ferie og det er jo en af de dejlige ting ved, at vi har fri, vi har ikke længere faste gøremål som relaterer sig til arbejde og skole. Vi slipper madpakkerne, og har tid til at hygge på en ny måde og få nye oplevelser sammen, fortæller Katja Bamberger Bro, som står bag samtalespillet Small Talk Big Questions.

Hun fortsætter: – Men hvad skal vi snakke om, når alt det praktiske er væk? Særligt, hvis familien har fordybet sig i iPads og telefoner, kan det være svært at finde på noget, som naturligt sætter gang i en god samtale, og får os til at lægge elektronikken fra os.
– Det var faktisk sådan, at jeg på en ferie fandt på samtalespillet, for der havde vi netop siddet begravet i iPads hele vejen til New York, og på restauranten om aftenen sagde jeg, at nu var det altså tid til at snakke sammen. Vi kom på forskellige sjove spørgsmål, og efterfølgende lavede vi flere spørgsmål og lagde ned i en æske, som i sidste ende blev til Small Talk Big Questions.

Nye emner skaber bedre forståelse

– Den første æske Small Talk så dagens lys i juni 2018, og mange familier nåede at få den med på ferie. Spørgsmålene står både på dansk og engelsk, og gav anledning til at man kunne møde nye venner på sin ferie – også selvom de nye venner måske ikke talte dansk. Der blev talt om hvilken superheltekraft, man helst ville have, og om man helst ville flyve i en luftballon, eller køre med tog rundt i Europa. Samtalerne fandt sted i biler på den tyske autobahn, på stranden, i svenske ødegårde, ved lejrbål på campingpladser, og rundt om bordet på diverse restauranter. Samtalerne åbnede ikke bare op for nye samtaleemner, men også for en ny forståelse for hinanden. På kryds og tværs af alder, køn, løn og sted i livet, kunne alle mødes på neutral grund.

Alle får taletid

– Det er både teenageren og lillebror på 4 år, som får taletid, når man spiller samtalespillet. Og når man samtidig lægger iPads og telefoner
væk, bliver der faktisk også lyttet til svarene, og det giver en meget bedre forståelse for, hvad der sker i den andens liv og verden, for der er ingen rigtige og forkerte svar, fortæller Katja om spillet.

– Jeg plejer at sige, at man vinder viden om hinanden, og det synes jeg er den bedste præmie, man kan få som familie, siger Katja. Spillet er netop udkommet i en ny ART-udgave, som har til formål at få os til at tale om kunst, og forhåbentlig også give os lyst til at se kunst både på museer og i det offentlig rum. Der kommer også en udgave af spillet, som er lavet særligt til hoteller. Så nu er der ikke længere nogen god undskyldning for at sidde med hver sin iPad eller telefon i hånden, nu kan vi snakke sammen om alle de emner og oplevelser, vi møder på vores vej, uanset hvor vi befinder os.

Katja har lavet 5 feriespørgsmål særligt til jer læsere, som I kan tage med på sommerferie:

  • Hvad er det lækreste, du kan få til morgenmad, når du har ferie?
  • Hvilket ord bruger du mest?
  • Hvad vil du helst læse i ferien: bøger eller blade?
  • Hvad er det sjoveste at lave på en solskinsdag?
  • Og på en regnvejrsdag?
  • Hvad glæder du dig til, at der skal ske i sommerferien – og efter ferien?