Nødprævention forebygger graviditet efter ubeskyttet samleje

Nødprævention bruges til at reducere risikoen for en uønsket graviditet, hvis du har haft ubeskyttet sex, eller hvis din præventionsmetode har svigtet, og du ikke ønsker at blive gravid. Afhængig af, hvilken nødprævention du køber, har du 3-5 dage til at bruge den efter ubeskyttet sex.

Af Susanna Johansen

Der er risiko for at blive gravid, hvis der ikke bruges prævention fra start til slut, eller hvis præventionen svigter –kondomet går i stykker, eller man har glemt at tage sine p-piller. Mistanken er nok til, at man skal være på vagt lige med det samme, for at undgå uønsket graviditet.

Det er her nødprævention – fortrydelsespillen – kommer ind i billedet. Den lille pille er mest effektiv, hvis den tages hurtigst muligt efter ubeskyttet sex, for den får nemlig ægget til at forlade æggestokken senere, så sædceller ikke kan befrugte ægget. Der er sket en stor udvikling af fortrydelsespillen igennem årene.

Nødprævention skal tages så hurtigt som muligt.

En fortrydelsespille på markedet er ellaOne®, som også skal tages så hurtigt som muligt, men som kan tages op til fem dage efter ubeskyttet sex. Det er en kæmpestor fordel, hvis behovet for en fortrydelsespille opstår i en weekend. Som alle andre fortrydelsespiller fås den i håndkøb på apoteket.

EllaOne® virker anderledes end de øvrige fortrydelsespiller på markedet, der indeholder levonorgestrel. Det virksomme indhold i ellaOne® er nemlig anti-hormonet Ulipristalacetat, der forhindrer kroppens evne til at udnytte hormonet progesteron, som kvindens krop producerer efter en ægløsning. Det er progesteron, der sørger for, at slimhinden i livmoderen vokser og bliver tyk og klar til, at et befrugtet æg kan sætte sig fast. Når det ikke sker, ”rutsjer” ægget ud. Selvom menstruationen er regelmæssig, og du er sikker på, hvornår ægløsning finder
sted, skal du huske, at menstruationscyklussens længde kan variere, og aldrig er helt forudsigelig.

Nødprævention

Nødprævention bruges til at undgå uønsket graviditet efter ubeskyttet samleje, for eksempel hvis der ikke er benyttet prævention, eller hvis kondomet er gået i stykker. Fortrydelsespille og ”morning-after-pill” er andre betegnelser for nødprævention. Nødprævention skal anvendes hurtigst muligt efter samlejet for at virke bedst.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Sådan bruger du nødprævention

Når du har fået udleveret pakken med en pille, gør du følgende: Tag pillen hurtigst muligt efter ubeskyttet samleje. Hvis du kaster op inden for tre timer efter indtagelse af pillen, bør du straks tage en ny pille som erstatning. Læs altid indlægssedlen, der ligger i æsken, meget grundigt igennem. Læs mere på www.ellaone.dk

Nødprævention er ikke abort

Nødprævention forhindrer en graviditet i at opstå, mens en abort er en graviditet, som afbrydes, og hvor fostervævet fjernes.

Kilde: Sex og Samfund

Graviditetstest

Uanset hvornår du får din næste menstruation, bør du få foretaget en graviditetstest tre uger efter, at du har taget pillen. Dette kan gøres ved lægen, eller du kan købe en graviditetstest på apoteket.

Kilde. Sex og Samfund