Lækre opskrifter fra Friland Økologi

Stegte broccolini, grønne asparges og forårsløg, stegte ribeye med syltede løg og ægte sauce

Opskrift til 4 personer

Ingredienser:

Syltede løg:

  • 1 dl eddike
  • 1 dl sukker
  • 1 dl vand
  • 200 g skalotteløg skåret i tynde skiver

Grønt tilbehør:

  • 20 stk. broccolini eller alm. broccolibuketter
  • 16 stk. grønne asparges + 2 stk. til anretning (sidstnævnte rå)
  • 12 stk. forårsløg
  • Salt og peber
  • 2 spsk. neutral olie
  • 60 g smør
  • Lidt friske krydderurter til pynt

Ribeye:

  • 3-4 stk. ribeye à ca. 170 g
  • Olie
  • Salt og peber
  • 2 fed hvidløg, skåret over på midten
  • 4-6 stængler frisk timian
  • 50 g smør

Ægte sauce:

  • 250 g smør
  • 3 spsk. af lagen fra de syltede løg
  • 2 spsk. eddike
  • 5 stk. æggeblommer
  • 1 skalotteløg, finthakket
  • Salt og peber

Tilberedning:

Syltede løg:
Kog eddike, vand og sukker op, og hæld den kogende lage over løgene. Rør rundt, og lad løgene køle helt ned.

Ribeye:
Gnid bøfferne med olie, og krydr dem godt med salt og peber. Varm en pande op, til den er rygende varm. Læg nu forsigtigt kødet på panden, og brun kødet godt af på begge sider. Skru lidt ned for varmen, og steg bøfferne ca. 1 min. på hver side. Tilsæt smør, hvidløg og timian til panden, og lad det bruse op omkring kødet. Lad kødet stege i smørret 2-3 min. endnu, inden det tages af panden. Lad bøfferne hvile i 5 min., inden de skæres over på midten og serveres.

Grønt tilbehør:
Varm en pande op med olien, til den er rygende varm. Kom forsigtig de skyllede, klargjorte grøntsager på panden, og steg dem til de er flot gyldne. Skru ned til medium varme. Tilsæt smør, salt og peber, og steg herefter grøntsagerne færdige i ca. 1-2 min. De skal være al dente, dvs. med et godt bid. Server tilbehøret lunt. Pynt af med krydderurter og fine skiver af de rå asparges.

Ægte sauce:
Smelt smørret i en gryde. Sørg for, at det ikke bliver varmere, end at du kan have din lillefingerspids i det uden at brænde dig. I en anden kasserolle kommes æggeblommer, syltelage, skalotteløg samt salt og peber. Tænd for varmen under gryden, sigt efter middelvarme. Pisk nu kontinuerligt med et piskeris, indtil æggemassen er tyk, cremet og luftig. Pas på massen ikke bliver for varm! Tag gerne gryden til og fra varmen undervejs i forløbet. Når massen er tyk, cremet og luftig, tilsættes det lune smør under stadig piskning. Hvis saucen undervejs bliver for tyk, spædes der op med lidt lunkent vand.

Ærter Francaise med krebinetter, nye danske kartofler med persillesmør og friske krydderurter

Opskrift til 4 personer.

Ingredienser:

Krebinetter:

  • 800 g hakket grisekød
  • 1 håndfuld hakkede krydderurter efter eget valg
  • 1 spsk. mel
  • Salt og peber
  • 2 æg
  • 150 g hvedemel til panering
  • 150 g panko eller alm. rasp til panering
  • Olie til stegning
  • 50 g smør

Kartofler:

  • 800 g nye, danske kartofler
  • 125 g smør
  • 1 bundt bredbladet persille, hakket fint
  • 2 fed hvidløg, hakket fint
  • Salt og peber

Ærter Francaise:

  • 100 g bacon, skåret i fine tern
  • 4 gulerødder, renset og skåret i tern
  • 1 salatløg, skåret i fine tern
  • 500 g friskbælgede ærter, frosne kan også bruges
  • 1 stk. hovedsalat, skåret i fine strimler
  • ½ bundt purløg, fintsnittet
  • 75 g smør
  • Lidt vand eller tynd hønsebouillon
  • Salt og peber

Tilberedning:

Krebinetter:
Ælt kødet sammen med krydderurterne. Fordel kødet ud i 4 lige store portioner. Ælt hver portion godt sammen, og form herefter portionerne til flotte bøffer. Krydr godt med salt og peber.
Panér nu bøfferne – først i mel, så i pisket æg og til sidst i panko/rasp. Varm olie og smør på en pande, til smørret bruser. Steg nu krebinetterne heri i ca. 4-5 min. på hver side ved medium varme, mens de vendes jævnligt.

Kartofler:
Skrub kartoflerne fri for jord, og kom dem i gryde med koldt vand og godt med salt. Kog kartoflerne i ca. 15-20 min., så de stadig har bid.

Imens smeltes smørret i en gryde ved lav varme. Når det er smeltet, tilsættes det finthakkede persille og hvidløgsfedet. Tag af varmen. Når kartoflerne er kogt færdige, hældes vandet fra. Lad kartoflerne dampe tørre i et par minutter. Tilsæt smørblandingen til kartoflerne, og ryst det hele godt rundt. Smag til med salt og peber.

Ærter Francaise:
Steg bacon i lidt olie i en sauterpande. Når det er gyldent tilsættes gulerødder og løg. Skru ned på middelvarme, steg gulerødderne og løgene næsten møre. Tilsæt ærter, smør, lidt vand og kog op under omrøring. Smag til med salt og peber. Til allersidst tilsættes salat og de fintsnittede purløg.

Kokketips:
Prøv en kold krebinet på en rugbrødsmad dagen efter – evt. med nye tomater og lidt mayonnaise. Kartoflerne kan fx bruges i en salat dagen derpå.

Du kan læse mere om Friland økologi her: www.friland.com eller se flere af deres dejlige opskrifter her: www.bornogfritid.dk/friland+Økologi