Kom med og se, hvordan grisene bor og lever

Søndag den 21. maj kan du invitere familien på besøg på en økologisk bondegård rundt omkring i landet, og se hvor grisene bor, og møde de glade frie grise med krølle på halen.

Af Bonnie Jensen

“Annonce”

Det er nu forår, og de lange og mørke måneder er overstået. Her har særligt landmændene glædet sig til at komme ud i marken, hvor her er masser at gøre, når kalenderen skriver forår. Først skal marken jævnes ud, og så skal der fordeles halm fra grisenes hytter ude på marken, så det kan pløjes ned i jorden. Herefter skal der harves, pløjes og harves igen, inden landmanden kan så marken med afgrøder.

– Grisene går og græsser meget mere, nu hvor det er blevet forår. De går og nipper af det friske græs. Det er en sand fornøjelse at kigge på, for du kan se, at de nyder det og trives, forklarer Thomas Bertram, der driver et økologisk landbrug i Jerslev. Thomas har sagt ja til at invitere familien Danmark med til Sofari, da han er glad for sit samarbejde med Friland, og gerne vil vise både børn og voksne hvordan glade grise ser ud i virkeligheden, i deres rette element derude på marken.

Tag med på Sofari

En gang om året inviterer de økologiske landmænd os på besøg og viser os gerne rundt i staldende og på faremarkerne, hvor grisene bor i små hytter i det fri. Her er det muligt at spørge landmanden om alt mellem himmel og jord og der plejer at være mange sjove aktiviteter for både børn og voksne.

På nogle gårde vil der endda være smagsprøver og på andre er der konkurrencer. Gårdene ligger spredt rundt omkring i Danmark og er vidt
forskellige. Nogle har mange økologiske grise, andre lidt færre, og det er forskellige ting, man kan se og opleve på de forskellige gårde. Alt sammen med centrum i den økologiske gris. Sofari er årets hyggeligste begivenhed, hvor alle os der er nysgerrige på, hvordan livet på en bondegård er. Her kan vi komme på besøg og klappe en gris, og se hvordan de lever og hvor de bor.

Kom og mød en Frilandmand

De landmænd, der har valgt at være med til Sofari, åbner med glæde stalddøren for nysgerrige besøgende. Her kan du bl.a. møde Thomas Bertram på hans økologiske landbrug i Jerslev, og lidt udenfor Haarby kan du møde ægteparret Hans Erik Jørgensen og Kirsten Rasmussen, der driver Risbjerg Landbrug. De har en griseproduktion på flere ejendomme med 300 søer og cirka 6000 slagtegrise, samt en produktion af græsgrise på omkring et par hundrede dyr.

Du kan også køre til Solhøjgaard, der ligger mellem Billund og Jelling. Her møder du Helle Friis Buhl og Per Midtgaard-Olesen, der driver deres mindre økologiske landbrug sammen, og som glæder sig til at møde en masse interesserede besøgende til Sofari. Der er mange landbrug der åbner deres døre, og på www.Sofari.dk kan du læse meget mere om dagens oplevelser og finde en gård i nærheden af dig.

OM SOFARI

Hvor: Rundt i hele landet åbner landmændene stalddørene. Du kan se hvilke gårde der er med på www.Sofari.dk
Hvem står bag: Sofari arrangeres hvert år af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med FØKS (Foreningen til Fremme af Økologisk Kvalitetssvinekød) samt Friland, Organic Pork, Tican og Økologisk Landsforening, der alle gerne vil være med til at lære os danskere meget mere om det økologiske landbrug.

Vidste du det om grise fra Friland Økologi?

  • Alle søer er fritgående
  • Smågrise fødes i hytter på marken
  • Grisene har altid adgang til udendørsarealer i form af løbegårde
  • De har ekstra god plads af halm og mulighed for motion.
  • De får 100 % økologisk GMO-frit foder inkl. grovfoder
  • Frilandsgrise bliver født, opdrættet og slagtet i Danmark.