Klimavenlig tøjvask og tørring

Vi kommer ikke udenom, at vasketøjet i en ganske almindelig børnefamilie hober sig op i løbet af en helt almindelig uge. Hvis vi så lægger et par sportsinteresserede børn til, ser regnskabet bestemt ikke bedre ud. Med lidt omtanke kan vi spare på både energi og pengepung.

Af Bonnie Jensen

“Annonce”

Hjemme hos os bliver der vasket tøj hver dag. Det er et helt naturligt ritual, at jeg efter aftensmaden lige smutter ud og sætter en vask over, som er klar til ophæng eller tørring, når jeg står op næste morgen. Jeg er nemlig så heldig, at jeg både har en vaskemaskine og en tørretumbler med timerfunktion, så jeg kan sætte den til at starte om natten, så tøjet er klar om morgenen. Det gør min hverdag så meget
nemmere.

Klimavenlig tøjvask og tørring

vasketøj i kurv

Vi bliver heldigvis mere og mere klimabevidste herhjemme, og det gælder også for min husstand. Så det dér med at vaske på 60 grader, og bagefter tørre størstedelen af vasketøjet i tumbleren, er historie. Nu skal vi være klimabevidste, vaske på lavere temperatur, og hænge tøjet op på bøjler og stativer, og dermed skåne miljøet.

Men jeg nægter at lufttørre mine håndklæder, sengetøjet og de hundredvis af strømper, der samler sig i løbet af en måned hos os. Og ja, jeg vasker altid strømper for sig, de skal vaskes på høj varme, og da vi har hund og katte, er de også fyldt med skidt og snavs og pels fra dyrene. Så jeg sværger altså stadig til min højtelskede tørretumbler.

Men det kan efterhånden være en dyr fornøjelse, med de stigende elpriser. Det er ikke længe siden, vores gamle tørretumbler gik i strejke, og vi måtte ud at finde os en ny. Det var her, jeg opdagede, hvor meget jeg i virkeligheden har brug for sådan én. Håndklæder, der er blevet lufttørret, bliver ikke helt så bløde som dem, der bliver tørret i en tørretumbler, til gengæld bliver man fri for døde hudceller.

Mærket var vi enige om, det skulle være Miele. Det har altid været vores foretrukne mærke, da det er kvalitet, der holder i mange, mange år, og så har de så mange smarte features og funktioner. Glæden var da også stor, da vi opdagede, at de nu også har A+++ tørretumblere, altså ekstra energivenlige tørretumblere. De tørrer via et varmepumpesystem, der genbruger varmen, og dermed bruger langt mindre energi end de tidligere generationer af tørretumblere. Den nye model er simpelthen så smart, at man nu via wifi kan betjene den og kigge med på sin telefon med Miele appen. Det betyder, at jeg ikke behøver at rejse mig fra sofaen og tjekke om maskinen er færdig. Det klares nemt via telefonen, og det er da så smart.

Maskinen doserer selv vaskemidlet

Min vaskemaskine kører heldigvis stadig upåklageligt, og det er så genialt, at den har Mieles TwinDos system, der vasker helt rent på blot én time, og som selv doserer vaskemidlet, alt efter hvor snavset tøjet er. Så behøver jeg ikke at tænke på mængden af tøj i maskinen, eller på hvor snavset det er. Jeg vælger bare det rigtige program på maskinen, så doserer TwinDos-systemet automatisk den rette mængde flydende vaskemiddel på det helt rigtige tidspunkt i vaskeprocessen. Det gør mine rutiner langt nemmere, og jeg sparer både på vaskemidler, vand og el – og det er jo win-win for både husholdningsbudgettet og for vores klima. Så nu er det ikke længere mit vaskerum – også af familiens øvrige medlemmer kaldet Mors kontor – der er den store strømsluger hjemme hos os.

Så miljøvenlig kan tørring være

Alle Miele-tørretumblere har minimum energieffektivitetsklasse A++. Nogle modeller er endda 10 % mere økonomiske end grænseværdien (24) for den bedste energieffektivitetsklasse A+++. Dette kan lade sig gøre, takket være varmepumpen i maskinen. Så nu kan du tørre dit tøj mere miljøvenligt og faktisk også hurtigere.

Strygefrit

SteamFinish, er et smart udglatningsprogram, der ved at spraye vand ind i tørretromlen danner en damp, som gennemtrænger tekstilerne og glatter tøjet, så strygning stort set er overflødig. Det er smart hvis man bruger skjorter på kontoret til hverdag.