Klimaforandring, bæredygtighed og grøn omstilling…

Klimaforandring, bæredygtighed og grøn omstilling er tre ord og begreber som man ofte støder på i nyhedsstrømmen.

Af Henriette Rosenthal

Global opvarmning, Grøn omstilling og klimaforandringer

Jordens temperatur stiger hurtigere end tidligere og perioden 2011-2020 var det varmeste årti, der nogensinde er registreret.

Vi påvirker blandt andet jordens temperatur ved at brænde fossile brændstoffer, fælde skove og avle husdyr. Dermed tilføjer vi store mængder drivhusgasser til dem, der findes naturligt i atmosfæren. Det øger drivhuseffekten og den globale opvarmning.
Drivhuseffekten er den vigtigste årsag til klimaforandringerne.

grøn omstilling og bæredygtig energi

Mindre kød på menuen

Kød er en større klimabelastning end frugt og grønt, og det er derfor gavnligt for klimaet at skære ned for kødet. Måske skulle I prøve at have en kødfri dag om ugen? Skift kødet ud med grøntsager og husk at mange traditionelle kødretter kan sagtens laves med grøntsager i stedet for eller som supplement til kødet.

Bønner, linser og andre bælgfrugter er et godt alternativ til kød og en god kilde til protein, og ved at bruge fødevarer som soltørrede tomater og svampe, der har den såkaldte umami-smag, kan smagsløgenes kødsavn mindskes. Samtidig er bælgfrugter blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk.

Spis efter sæson

Frugt og grønt er de fødevarer, der belaster klimaet mindst. Vælg de grøntsager og frugt, som er i sæson. Prisen og smagen følges heldigvis ad, så ved at købe årstidens frugt og grønt kan man både spare penge og passe på klimaet.
Gulerødder, kartofler og brød udleder ca. 20 gange mindre CO2 end oksekød og syv gange mindre end svin og kylling. Så der er virkelig noget at spare i klimaregnskabet, ved at vælge flere grøntsager.

Hvad er drivhuseffekten?

Visse gasser i jordens atmosfære fungerer lidt som glasset i et drivhus ved at holde på varmen og forhindre den i at sive tilbage ud i rummet, og derved fører de til global opvarmning.

Bæredygtighed

Miljømæssig bæredygtighed handler kort fortalt om at passe på jorden, så den ikke tager skade af den måde, vi lever på. Det vil sige at skabe de bedst mulige betingelser for mennesker og miljø – både nu og i fremtiden. Og det kan vi alle sammen være med til. De valg, vi træffer hver dag, har nemlig betydning og konsekvenser for jorden og dermed også for fremtidige generationer.

Vandstanden stiger

Vandstanden stiger, grøn omstilling er bagud

Den globale vandstand er stigende, temperaturen ligeså og antallet af dage med frost er aftagende. Når temperaturen stiger, holder atmosfæren mere på vanddamp, som resulterer i nedbør. Har du også oplevet de kraftige regnskyl gennem de senere år? Nedbøren i Danmark er de sidste 150 år steget med i alt 100 mm. Og nedbørsintensiteten forventes at stige med kraftige regnskyl indenfor en relativ kort tidshorisont.

Grøn omstilling

Grundlæggende handler grøn omstilling om overgangen fra den nuværende “sorte” økonomi, der er baseret på fossil energi som kul, gas og olie til en ”grøn” økonomi, der i højere grad baserer sig på vedvarende energikilder som sol, vind og vand.

Kilder: Europa.eu, Aalborg Universitet, Altomkost.dk