Kender du metakognitiv terapi?

Flere unge rammes af stress, angst og depression. Metakognitiv behandling har vist sig yderst effektiv ved disse tilstande.

Af Henriette Rosenthal

Der kan være mange årsager til, at vi rammes af psykiske problemer. Nogle gange er det åbenlyst at grave dybt i den underliggende årsag, for at lære at arbejde eller leve med det, der har udløst problemerne. Andre gange er det bedre at lære, at fjerne fokus fra det der skaber ubehag. Det er, i en meget forenklet forklaring, hvad metakognitiv terapi går ud på.

Lad tankerne passere

Pia Teubert, er metakognitiv terapeut og stresscoach og medindehaver af Promind.
– Grublerier og bekymringer forhindrer vores sinds naturlige evne til at regulere sig selv. Det svarer lidt til, at vi konstant “kradser” i et sår. Ved psykisk mistrivsel, er vores tanker altså vores værste fjende.

I metakognitiv terapi får man redskaber til at håndtere sine tanker, for at undgå tankemylder, psykisk mistrivsel og fysisk ubehag.
Bruger man timer dagligt på at spekulere, vende og dreje sine tanker, har man større risiko for at udvikle stress, angst og depression. Overtænkning og et overdrevet fokus på vores tanker, følelser, humør, kropslige reaktioner og mulige trusler fører til psykisk mistrivsel. Alt hvad vi giver fokus vokser.

I metakognitiv terapi lærer vi at bryde de destruktive tankemønstre, samt at ændre fokus fra, f.eks. de triste tanker eller angsten. Metakognitiv terapi handler ikke om positiv tænkning, eller at ændre tanker til mere hensigtsmæssige. Vi kan ikke løse et overtænkningsproblem ved at tænke anderledes, eller ved at tænke mere – kun ved at tænke mindre. Måden vi har behandlet mennesker med stress, angst og depression, har langt fra virket godt nok. Der er brug for, at vi gør noget andet. Fortsætter vi
som vi plejer, bliver resultatet altså det samme, udtaler Pia.

Pia har behandlet mennesker med stress, angst og depression ud fra flere psykologiske retninger, og har endnu ikke oplevet en metode så effektiv, som den metakognitive.

Læs evt. vores artikel “Hvert 8. barn i Danmark har angst”

Mærker forskellen

Luna Larsen er 17 år og positivt overrasket over, hvor godt hendes nye tankemønster/strategier hjælper hende i hverdagen.
– Jeg synes, at der stor forskel på det Pia har lært mig i forhold til at arbejde med mine tanker, end hvad jeg har prøvet før hos en anden psykolog. I lang tid har jeg haft tankemylder og har sovet rigtigt dårligt om natten, fordi jeg har haft en rigtig grim oplevelse i mit liv for et par år siden. Min mor har hjulpet mig meget og satte mig hurtigt i forbindelse med en sød psykolog.

Det var rart nok at tale tingene igennem med en psykolog, men mine tanker blev ved med at vende tilbage til alt det dårlige, som jeg virkelig gerne vil lægge bag mig. For nyligt fandt vi ud af, at jeg har udviklet en depression og derfor syntes min mor, at jeg skulle prøve at tale med Pia, som måske kunne give mig nogle nye ”værktøjer”, til at håndtere alle mine tanker, der kører i ring. Jeg bliver vildt ked af det og bange, når tankerne fylder det hele og så ligger jeg vågen om natten.

Hos Pia taler vi om, hvordan jeg flytter fokus, når de dumme tanker fylder for meget. Jeg synes, at det virker overraskende godt, selv om det også er lidt hårdt. Det fungerer sådan, at når tankerne kommer til mig, skal jeg prøve at fokusere på noget ydre i stedet for det, som sker i mit indre. Jeg ser mig omkring i rummet og tænker over, hvad det er, jeg ser. Det kan være et billede på væggen, fjernsynet eller på folk omkring mig, hvis jeg er ude. Det lykkes ofte at flytte fokus på noget andet og det går stille og roligt fremad, fortæller Luna.