Kan dit barn høre?

Måske, men hvis ikke kan det i svær grad udfordre barnets mulighed for at lære at tale og orientere sig.

Af Henriette Rosenthal

I Danmark får alle forældre til nyfødte tilbudt, at barnet får foretaget en hørescreening for at udelukke, at det er født med nedsat hørelse. Ifølge Sundhedsstyrelsen fødes der hvert år ca. 100-150 børn om året med medfødt, nedsat hørelse, som kræver behandling.

Selv om spædbarnets hørelse skønnes normal, bør man alligevel holde et vågent øje med barnets hørelse gennem barndommen. Høretab er nemlig ikke altid medfødt. Væske i mellemøret, som mange børn rammes af, giver også nedsat hørelse. Jo tidligere man opdager, at barnet har en hørenedsættelse, desto større er muligheden for at iværksætte en behandling, så den sproglige udvikling ikke forsinkes unødigt og barnet ikke udsættes for den ene forskrækkelse efter den anden, fordi det pludselig bliver ”overhalet indenom” af legekammeraterne, uden at have hørt, at de kommer susende.

Gråd og urolig nattesøvn

Måske kender du selv følelsen? At være lukket inde i en osteklokke, hvor du kan se, at dine medmennesker bevæger munden, men det er svært at høre ordene tydeligt. Mange oplever det i forbindelse med start og landing, når de befinder sig i en flyvemaskine. Man kan heldigvis trykudligne ved at klemme næseborene sammen, og forsøge at puste ud. Hvis det lykkes, oplever man et blop i ørerne, og så kommer hørelsen igen. Så heldige er små børn med væske i ørerne desværre ikke altid. Måske kan de ikke en gang udtrykke, at det er ørerne den er gal med.

Er hørelsen reduceret?

Hvis den lille glade tumling, der plejer at springe glad omkring om dagen bliver sur og ked af det, når det er sengetid, og har en decideret modvilje mod at lægge sig ned under dynen, så pas på ikke bare at afskrive det som trods. Mellemøret, som er placeret bag trommehinden er forbundet med svælget via det eustakiske rør, og udfordringen for de mindste er, at dette rør nogle gange bliver lukket til af væske, eller hvis barnet er forkølet af – ja, lad os kalde det hvad det er – snot.

Det sidder og trykker på bagsiden af trommehinden, som derfor ikke kan sættes i de svingninger, som vi opfatter som lyd. Så ikke nok med at barnet får ondt i sine ører, og måske er for lille til at udtrykke det, udviklingen af sproget belastes også. Det er svært for barnet at lære at tale – ”at abe efter” hvad der bliver sagt – når hørelsen er reduceret. Hvis du har mistanke om, at dit barn har ”trykken” i øret, kan en tur til en øre-næse-halsspecialist afgøre sagen.

Har du hø i ørerne?

Mon dog, men måske reagerer barnet bare ikke, når du kalder, fordi det har tilstoppede øregange. Ørevoks kan være noget genstridt stads, så vær forsigtig med ikke at skubbe det endnu længere ind i øret med en vatpind. Det vil også kunne trykke på trommehinden og gøre ondt. Kontakt hellere lægen for et godt råd.

Kilder: Høreforeningen, Sundhed.dk