Jul i genbrugets tegn

Hygge er en del af vores hverdag, men ved juletid staver jeg ordet med store bogstaver – HYGGE.
Min familie og jeg er vilde med julepynt, og vi forsøger at fokusere på naturlige, genbrugte eller endda bæredygtige materialer. Vi kan godt lide de typiske danske materialer som: træ, læder, stof og genbrugspapir blandet med aviser eller magasiner. Her får du kreative idéer til hjemmelavede julerier, som er skabt af genbrugsmaterialer.

Af Lone Eidseth, blogger på www.wrappedinnature.eu

Rensdyr

Når vi går langs strandene – sommer eller vinter – bruger vi tiden på en “5 minutters oprydning”, og samler kork fra vinflasker, for så kan vi lave disse søde rensdyr, ved hjælp af småkviste og lidt rødt modellervoks.

Små engle og nisser

Frugterne fra bøgetræet, også kaldet bog, danner grundlaget for disse små engle og nisser. Hoved og vinger er lavet med ler, men kunne også sagtens laves med papir fra aviser eller magasiner.

Naturkonfetti

Efter jul kommer nytår. En fejring der ofte efterlader masser af papir, plastik og glimmer. Vi laver selv vores egen naturkonfetti, der kan bruges til pynt og ballade på årets sidste aften, eller enhver fest. Ved at putte en masse natur-konfetti, evt. sammen med små spiselige overraskelser, ned i en lille papirspose kan det gøre det ud for en bordbombe. Pust luft i posen og slå den ud mod en hård overflade.

Man skal bruge:
– Nedfaldne blade fra haven, parken, skoven.
– Hulmaskiner, evt., med forskellige mønstre.

Sådan gør man:
Før bladene er helt tørre, kan de enten klippes i små stykker med en saks, eller standses ud ved hjælp af hulmaskiner.

Kalenderlys med genbrug

I december måned skal der tælles ned med kalenderlys. Der er så mange smukke, tykke, tynde, farvede eller hvide kalenderlys, men man kan også kigge bagerst i skabet og i dybt i skuffer og samle stumper af brugte stearinlys sammen. Med alle stumperne kan man lave en kalender-lyskasse. Så får man brugt de lys, man allerede har liggende frem for at købe et nyt kalenderlys.

Man skal bruge:

  • 24 stumper af stearinlys, hvor man skriver et tal, fra 1 til 24, på hver.
  • Lysestager der passer til de forskellige størrelser af stearinlys

Tip: Lav evt. en dekorativ kasse med juledufte omkring, som når man ville lave en juledekoration.

Upcycled renseribøjler til juledekorationen

De typiske stål-renseribøjler kan efter mange år godt komme til at hænge lidt med ”skuldrene.” Der betyder bare, at de er ideelle til at bøje yderligere og bruge til en juledekoration, som er lige til at hænge op. Ofte er bøjlerne bløde nok til at bøje med fingrene, ellers kan man bruge en knibtang. Man kan dekorere med lidt gran eller som her, rosmarin. Man vikler det omkring bøjlen og fæstner det ved hjælp af tynd ståltråd. Påhænget et åbenlyst den bøjleformede ende.

Små juletræer

Vi har brugt små pinde fundet på en tur i naturen, som vi har skåret i forskellige længder. Nogle er pakket i stofrester andre i genbrugspapir. Juletræet samles i form af et juletræ ved hjælp af tynd ståltråd.

Træjuletræ

Vores træjuletræ er lavet af et brugt kosteskaft. Vi hænger det enten på væggen eller sætter det i en krukke med sten, så det kan stå.
Man borer huller i kosteskaftet og sætter bambusstænger, eller lignende i forskellige længder i hullerne. Vi har bambus i haven, så det brugte vi.

En fin stjerne til hoveddøren

Det er nemt at lave en fin dørdekoration ved hjælp af små pinde bundet sammen med tynd ståltråd som en stjerne, med tilføjet græs, tørret mynte og en kanelstang. Den er enkel og dekorativ.

Velduftende hjerter og stjerner

Det spreder den skønneste duft i hjemmet, at lave hjemmelavede hjerter og stjerner, lavet af genbrugspapir med stjerneanis, kanelstænger, gojibær, eller lakridspulver.