Jeg ønsker mig en hund…

De fleste forældre har prøvet at blive plaget og plaget om en lille sød hundehvalp. Og barnet, der plager, lover højt og helligt at fodre hunden, gå tur med hunden og lege med hunden – hver dag.

Af Bonnie Jensen

Mange forældre bliver nervøse bare ved tanken om, at deres børn begynder at plage om at få en hund. Men inden du afviser børnenes forslag fuldstændigt, bør du overveje det en ekstra gang. Udover at sprede glæde og være et samlingspunkt for hele familien, kan hunde nemlig også fungere som et vigtigt element i børneopdragelsen.

Børn lærer at tage hensyn

Ifølge en undersøgelse, som Mars Danmark og Dyreværnet har foretaget blandt danske hundeejere, svarer 32 %, at de oplever, at deres børn har valgt at tage mere ansvar, efter de har fået en hund. Og det er der god grund til, lyder det fra familieekspert Lola Jensen, der har skrevet flere bøger om børneopdragelse, hvori hun har nævnt betydningen af at have et kæledyr i familien.

– Det er vigtigt, at man gør op med sig selv, om man har overskuddet og tålmodigheden, inden man udvider familien med en hund. Men hvis man har det, er der store gevinster at hente, siger Lola Jensen og fortsætter.

– Når børn får en hund, lærer de at passe godt på levende væsener, tage hensyn og være rolige sammen med andre. Det er de ikke født til at kunne, men de kan lære det ved øvelse, og den direkte omgang med kæledyr i dagligdagen gør øvelsen lettere og mere tilgængelig.

Mere samvær, mindre skærm

Udover at familiens mindste medlemmer lærer at tage ansvar, oplever familierne også, at de tilbringer mere tid sammen væk fra skærmene, efter de har fået en hund. Blandt andet fortæller 33 % af hundeejerne i undersøgelsen, at deres børn bruger mindre tid på computere, telefoner og tablets. Det skyldes blandt andet, at hunden får os til at koble fra.

– En hund samler familien. Den kalder nemlig på det, som mange familier kan savne i dag: Glansbilledet med hele familien, der sidder sammen i stuen, spiller brætspil og drikker varm kakao uden andre forstyrrende elementer. Den bliver et helt nyt samlingspunkt at være fælles om, i stedet for at vi sidder isoleret på hver vores værelse, siger Lola Jensen og fortsætter:

– Der er nogen, der skal tage sig af kæledyret, og derfor er man nødt til at være mere hjemme til at lufte og fodre hunden i stedet for at flyve rundt alle mulige andre steder. Det kan være sundt for både børn og voksne. Forældrene ender ofte med både ansvaret og pligterne
Det er bare vigtigt at huske, at der i de fleste familier ofte sker det, at når hunden ikke er lille og nuttet længere, så daler nyhedsværdien.

Hvis I er så heldige i jeres familie, at jeres barn efter flere år stadig gerne vil passe pligterne med hunden, så sker det uundgåelige, at vores små børn vokser sig store og får nye interesser. Nu er det vennerne, skolen og fritidsinteresserne der tager al barnets tid, og der er ikke længere tid og overskud til at passe de praktiske pligter, der følger med et kæledyr.

Hovedansvaret for et levende dyr vil altid ligge hos de voksne i familien, imens pligterne sagtens kan deles imellem børn og voksne. Uanset fordelingen ender det dog alligevel som oftest med, at det er mor eller far der går morgen- og aftenturene i regn og sne…