Ingen fødselsdagsfest uden lækkerier

Når vi skal fejre fødselsdag, er det et must med en lækker kage på bordet. Her finder du et par gode opskrifter og inspiration til lækre fødselsdagskager til både børn og voksne.

Brunsviger kagemand

Det skal du bruge:

Dej:

  • 150 ml sødmælk
  • 10 g gær
  • 1 æg
  • 30 g Dansukker Sukker
  • ¼ tsk stødt kardemomme
  • 80 g smør, stuetempereret
  • 1 tsk. salt
  • ca. 350 g mel

Glasur:

  • 30 g Dansukker Flormelis
  • Evt. lidt kakaopulver
  • Valgfrit slik og flag

Topping:

  • 125 g smør
  • 150 g Dansukker Brun Farin
  • 1 spsk. Dansukker Lys Sirup

Pynt:

  • 100 g marcipan
  • 30 g Dansukker Flormelis
  • 50 g mørk chokolade

Sådan gør du:

Dej:

Varm mælk til fingervarmt i en gryde. Hæld mælken i en skål eller røremaskine. Tilsæt gær og rør rundt. Tilsæt æg, sukker og kardemomme og blødt smør sammen med den første tredjedel af melet og rør rundt. Tilsæt derefter salt og resten af melet lidt efter lidt og rør rundt, til dejen er blank, blød, smidig og fugtig, uden at klistre fast til fingrene. Dæk skålen med et rent fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted i 30 minutter.

Rul derefter dejen ud på et let meldrysset bord, og læg den over i en bradepande (ca. 32 cm x 24 cm). Lad dejen hæve på køkkenbordet i 30 minutter. Dæk derefter fadet til med husholdningsfilm og stil det på køl natten over.

Dagen efter: Tag fadet ud af køleskabet og lad dejen temperere på køkkenbordet i 1,5 time. Forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Topping og bagning: Smelt smør, brun farin og lys sirup sammen i en gryde under omrøring. Brug tommelfingeren til at prikke fordybninger i dejen og fordel den lune topping ovenpå. Bag brunsvigeren i ovnen i ca. 20 minutter. Køl brunsvigeren af inden pynt.

Pynt:

Ælt marcipanen med flormelis og rul den ud på et bord drysset med lidt ekstra flormelis. Brug en udstikker eller glas til at udstikke et rundt ansigt og skær derefter trøje og bukser ud. Lav en kornet af bagepapir og kom smeltet chokolade derned. Luk til og klip et passende lille hul i enden, så man kan tegne/skrive med chokoladen på marcipanen. Rør flormelis (og evt. kakaopulver) sammen til glasur med lidt vand i en skål og kom små klatter på brunsvigeren, hvor slikket skal sættes på. Pynt med flag og servér straks.

Chokoladekage med vaniljeflødeskum og hindbær

Det skal du bruge:

  • Chokoladekage:
  • 200 g smør
  • 200 g mørk chokolade
  • 200 g Dansukker Brun Farin
  • 5 æg
  • 1 spsk. mandelmel
  • Vaniljeflødeskum:
  • 4 ½ dl piskefløde
  • 70 g Dansukker Flormelis
  • Korn af 1 vaniljestang

Pynt:

  • 2-3 bakker friske hindbær
  • 20 g usaltede pistacier
  • Myntekviste

Sådan gør du:

Chokoladekage:

Forvarm ovnen til 180 grader varmluft. Smelt smør i en gryde, og tilsæt den hakkede chokolade. Rør rundt, indtil chokoladen er smeltet. Tag gryden af varmen, og rør brun farin i. Køl lidt af og pisk i mellemtiden æggene let sammen i en skål. Tilsæt æggene lidt ad gangen til chokoladeblandingen. Vend til sidst mandelmel i. Bag kagen i en bradepande (størrelse ca. 32 cm x 24 cm) beklædt med bagepapir i ca.
20 minutter. Kagen skal føles lidt ubagt, den sætter sig på køl, og den skal helst bages en dag i forvejen.

Opbevar den på køl indtil servering.

Vaniljeflødeskum: Pisk fløde, flormelis og vaniljekorn til flødeskum i en skål.

Pynt:

Fordel et lag af vaniljeflødeskummet på kagen og kom resten i en sprøjtepose med en stor rund tylle. Placér hindbærrene på kagen i felter som et Dannebrogsflag. Sprøjt resten af vaniljeflødeskummet ud som store runde toppe mellem firkanterne. Hak pistacierne fint og drys i kanten af kagen sammen med friske mynteblade. Servér straks eller stil på køl indtil servering.

Rabarbersnitter

Det skal du bruge:

Rabarbersyltetøj:

  • 200 g rabarber
  • 100 g Dansukker Sukker
  • ½ stang vanilje

Mørdej:

  • 150 g mel
  • 40 g mandler
  • 70 g Dansukker Flormelis
  • 1 nip salt 100 g smør, koldt
  • 1 æggeblomme

Rød glasur:

  • 200 g Dansukker Flormelis
  • Vand
  • Rød pastafarve

Hvid glasur:

  • 50 g Dansukker Flormelis
  • Vand

Sådan gør du:

Rabarbersyltetøj:

Skær rabarberne i tynde skiver og kom dem i en gryde sammen med sukker. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom både korn og stang ned til rabarberne. Bring i kog, og lad det simre i ca. 5 minutter, til rabarberne er godt bløde, og syltetøjet begynder at tykne. Lad det køle helt af.

Mørdej:

Kom mel, mandelmel, flormelis og salt i en røremaskine. Skær smør i små tern, og kom det i røremaskinen. Rør indtil det ligner revet parmesan. Saml hurtigt dejen med æggeblommen til en kugle. Dæk dejen til, og lad den hvile på køl i 30 minutter. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir til et firkantet areal på ca. 24 cm x 38 cm. Del dejen over i to lige store stykker på 12 cm x 38 cm. Lad dejen hvile på køl.

Forvarm ovnen til 180 grader varmluft. Kom det ene dejstykke over på en bageplade beklædt med bagepapir. Fordel rabarbersyltetøj på Dejstykket. Prik overfladen af det andet dejstykke med en gaffel, og læg dejstykket ovenpå rabarbersyltetøjet. Bag i ovnen i ca. 20 minutter, til overfladen er fint gylden. Lad kagen køle helt af.

Pynt:

Rør flormelis, lidt vand og en anelse pastafarve sammen i en skål til en fin rød glasur og fordel den på kagen. Lad glasuren sætte sig. Skær evt. kanterne af kagen og skær derefter ud i 10 snitter. Rør den hvide glasur sammen af flormelis og lidt vand i en skål. Lav en kornet af bagepapir og kom glasuren i. Klip et lille hul, så glasuren kan komme ud og pynt hver snitte med et Dannebrogskryds.

www.dansukker.dk finder du masser af gode og lækre opskrifter på kager til både hverdag og fest.