Indkøb med omtanke og en bæredygtig hverdag

Lokalt producerede fødevarer med kort transporttid og -afstand, meget mindre madspild og meget mere genanvendeligt plast. Det er blandt andet det, som leder os i retning af en mere bæredygtig hverdag.

Af Henriette Rosenthal

Bæredygtighed, klima og miljø er tre ord, man ofte støder på i hverdagen. Det er da også tre emner, som fylder meget på dagsordenen i discountkæden REMA 1000. Her er mantraet ”Discount med holdning”, og hvor det i starten handlede om at fylde hylderne med varer i en god kvalitet og samtidig sælge dem til en god pris, spænder begrebet nu meget bredere.

en bæredygtig hverdag og picnic kurv

Hvad er bæredygtighed

Bæredygtighed betyder, at man sørger for at give mennesker og miljøet det bedste uden at skade fremtidige generationers mulighed for at dække deres behov. Det betyder kort sagt, at vi skal passe på de ressourcer, vi har. Bæredygtighed handler om at give jorden videre til næste generation i lige så god stand, som vi overtog den.

− Man kan jo starte med at spørge sig selv: Hvad betyder det egentligt at leve mere bæredygtigt? Hvor starter man, og hvor batter det i det større billede, at man gør en indsats?

Det kan være svært at gennemskue, og derfor har vi i REMA 1000 gennem mange år samarbejdet med folk, der er ildsjæle på forskellige områder, hvor indsatsen for mindre madspild, genbrug af plast samt klima og bæredygtighed er i fokus. Vi ved, at en af de helt store klimasyndere er madspild. Derfor har vi aftalt med nogle af vores leverandører, at vi f.eks. gerne vil aftage grøntsager og frugt, som er skæve eller ”forkerte” i størrelsen. De ville ellers typisk blive kasseret, men en krum agurk smager af det samme, som en der er lige.

Vores nyeste tiltag er, at vi sælger ”skæve” forårsruller fra Daloon til en reduceret pris. I hver produktion er der mange af forårsrullerne, der enten er skæve, ikke ser ens ud, er for store eller for små, og dem ”redder” vi fra at blive til flere tons madspild, siger Anders René Jensen, indkøbs- og marketingdirektør i REMA 1000.

en bæredygtig hverdag og mindre madspild

Smid mindre mad ud og spar penge

Hvert år smider vi store mængder af gode, spiselige fødevarer i skraldespanden. Det er skidt for privatøkonomien og belaster klimaaftrykket. Hvis du kigger efter datovarer, altså varer der er tæt på ”bedst før” datoen, vælger de ”skæve” grøntsager og tænker over, hvor meget du rent faktisk kan nå at spise, når du køber ind, er der penge at spare. I REMA 1000 har de gjort det nemmere at købe ind – også til en mindre husholdning. Der er ingen flerstykstilbud, som ofte frister til at købe større ind, selv om man reelt ikke kan nå at ”spise op” og i flere varekategorier finder man ”halve” pakker, for eksempel brød og pålæg i mindre pakker.

Genanvendelse af plast

I REMA 1000 finder man ikke engangsservice i hverken plast, træ eller anden materiale. Her er man gået bort fra ”brug og smid væk-tanken”, og er gået ned ad en anden sti. Derfor kan man i stedet købe flergangsservice i plastik. Alt er produceret i et flot design og glassene ligner næsten rigtige krystalglas. Det vejer næsten intet, så det er nemt at have med på tur, og så kan det genbruges utallige gange, efter en tur i opvaskemaskinen, som det sagtens kan tåle. Alle REMA 1000s egne varer skal med tiden emballeres i plast, der kan sorteres. Det hedder monoplast og kan genanvendes til ny emballage. Plast er stadig den bedste emballage i forhold til at få fødevarer til at holde så længe, at man kan nå at spise op, inden de bliver dårlige.

en bæredygtig hverdag og kortere transport

Lokale råvarer og mindst mulig transport

Med kortest mulig transporttid og -længde og tæt kontakt med lokale leverandører, er REMA 1000 sikker på at målsætningen om at producere miljøvenligt og bæredygtigt, rammer lige i målet. Pakker komprimeres, så de fylder mindre under transport, og det gavner både miljø, klima og dig, der skal transportere varerne hjem fra indkøb.
Da varetransport og energiforbrug belaster vores miljø og klima, arbejder REMA 1000 hele tiden på at finde løsninger til smartere transport. Derfor er det planen, at alle varer, som skal leveres til butikkerne i de større danske byer, transporters i moderne hybridlastbiler i 2030. De hverken larmer eller bruger brændstof.