Hvornår skal min baby have rigtig mad?

Hvornår man skal begynde at give sin baby rigtig mad, og hvordan kommer man i gang på den bedste måde? Det kan være rigtig svært for mange forældre at finde ud af, hvad de skal starte med at tilbyde den lille.

Af Susanna Hochheim

Mange børn er klar til at prøve skemad når de er omkring 4 måneder. Men i virkeligheden er det ikke nødvendigt, før de er omkring 6 måneder. For i de første seks måneder har den lille ny faktisk kun brug for modermælk eller modermælkserstatning. Omkring 6 måneders alderen kommer der et begyndende behov for mere næring sammen med modermælken, det er nemlig her, behovet for mere energi stiger, så dit barn kan vokse sig stor og stærk.

Sundhedsplejersken anbefaler

Mange sundhedsplejersker anbefaler, at man starter på skemad, allerede når baby er 4 måneder, men det er for at gøre overgangen til rigtig mad så blid som muligt. Der er jo mange ting, de skal lære i forbindelse med at spise – bare det at have en ske i munden, få fornemmelsen
for maden, og så skal de forskellige smage opleves. Nogle babyer viser selv interesse for at prøve skemad. Det kan du se, når dit barn følger din gaffel, og når du putter mad i din egen mund.

Så er det ved at være tid til at lade de små smage på de forskellige lækkerier. Viser din baby ikke selv interesse, så skal du ikke blive nervøs, for det kommer ganske automatisk for alle børn, nogle er bare lidt hurtigere end andre. I takt med at fordøjelses systemet ændres, ændrer barnets behov sig også, og det går ofte ret stærkt.

Det vigtigste er, at de får en sund og varieret kost, så de får dækket deres behov for vitaminer og mineraler. Det er en god idé at starte
op med smagsneutral grød – grød, fordi de ingen eller få tænder har, og smagsneutral for at de får så god en oplevelse som muligt.

Hvornår starter baby på fast føde?

Behovet for næring ud over modermælken opstår når baby er mellem 4-6 måneder. Din baby vil selv vise tegn på interesse for maden, og du kan langsomt introducere bløde typer af grød. Husk at tilbyde vand ved siden af.

4-6 måneder

Tyndtflydende grød er et perfekt sted at starte. Herefter kan man variere med mosede pureer af forskellige slags grøntsager. Den hjemmelavede grød er altid at foretrække, og specielt til den første skemad. Når barnet er lidt større, findes der udmærkede varianter af
færdig grød.

6-9 måneder

Barnet begynder at indtage mere mad end modermælk eller modermælkserstatning, som vil ligne resten af familiens mad. Lad barnet spise grød af forskellige typer med mere tekstur, og du kan med fordel blande grøntsagsmos med kød og fisk. Start med retter, der smager mildt. I slutningen af denne periode kan dit barn også starte på hapsere af brød, og stykker af bløde grøntsager, som barnet samtidig kan øve pincetgrebet med. Husk at supplere med vand i kop.

9-12 måneder

Nu kan du begynde at introducere barnet til resten af familiens mad. Ved måltidet vil der være mere plads til maden i takt med at behovet for modermælk eller modermælkserstatning falder. Dit barn vil sikkert allerede have udvalgt sig nogle favoritter, og mange børn elsker at spise i denne alder. I slutningen af perioden vil barnets mad udelukkende adskille sig fra resten af familiens mad, ved at den skal anrettes i passende stykker og tilberedes, så det er nemt at tygge maden. Det er desuden en god idé at vente med at tilsætte salt til retten, til efter din baby har fået sin portion.

Undgå
  • Børn under 1 år skal ikke indtage komælk, sukker, nitratrige grøntsager, honning, kogte ris, store mængder salt eller rovfisk. Vær desuden varsom med rå gulerødder, popcorn, hele kerner, hele nødder og deslige, da de let sætter sig fast i halsen.
  • Rosiner indeholder en svampespore i familie med skimmel. Giv maks. 50 gram om ugen indtil barnet er 3 år.
  • Små børn kan spise større mængder ift. kropsvægt, så prøv at holde lidt igen.
  • Hold igen med salt, da det påvirker nyrerne.

Kilde: demindste.dk