Hvorfor tisser børn i sengen?

Fredagsaftaler, slik, hygge og tegnefilm i den mørke vintertid, det må være opskriften på en vellykket aften med sin bedste ven. Det lyder enkelt, sjovt og rigtig hyggeligt – bare ikke hvis du har et barn der har inkontinens.

Af Susanna Hochheim

Måske bliver du overrasket over at høre det, men faktisk lider 6-10 % af alle 7-årige af inkontinens? Eller at der på landsplan, er mere end 50.000 børn i Danmark, der har inkontinensproblemer. Det er tallene fra Rigshospitalet og inkontinensforeningen og det betyder faktisk, at I ikke står alene, hvis jeres barn har svært ved at holde sig tør om natten. Men det betyder desværre ikke, at det ikke er problemfrit for barnet, for ofte vil barnet synes, at det er pinligt, hvis kammeraterne finder ud af det. Ingen børn tisser i sengen med vilje, når dit barn tisser i sengen, så er det fordi, det ikke kan holde sig og det kan der være forskellige årsager til. Det kan skyldes arvelige faktorer, blærens størrelse, hormonproduktion og manglende signaler.

Hvordan hjælper du dit barn bedst?

Det er meget vigtigt, at dit barn ikke føler sig forkert. Ingen kan lide at føle sig forkert og nogle børn kan føle, at de ikke er gode nok, fordi de tisser i sengen. Forklar dit barn, at det at holde sig tør om natten, er noget man bliver klar til stille og roligt. Der findes forskellige hjælpemidler man kan tage i brug, og et af dem er vandtætte natbukser. De er udviklet til børn der tisser i sengen, så de kan sove igennem og overnatte hos venner og veninder i en tør seng, ligesom de andre børn. Natbukserne er blevet testet hos et par familier, og deres anbefalinger er ganske klare.

Nanna, mor til Johanne på syv år

– Johanne sover rigtig godt om natten og vågner desværre ikke, når hun skal tisse. Derfor prøvede vi bleerne fra Huggies DryNites og de gør en kæmpe forskel. Bare det at de har et kulørt tryk, gør at Johanne synes, at de er vildt fede. Hun har sågar fortalt sin veninde, som også bruger nat ble, at hun skal købe disse her, fordi de er vildt flotte. Løsningen er helt sikkert at bruge DryNites natunderbukser, som er bløde og rare at have på, og som mest af alt ligner et par rigtigt smarte underbukser i et sejt design.

Mimi, mor til Christian på 10 år

– Stemningen vedrørende nattetisseri er blevet meget mere afslappet og Christian føler sig mere tryg. Han synes, at det er dejligt, at hans seng og bamser ikke er våde, når han vågner. Jeg synes, at DryNites gør det de skal rigtigt godt og er også glad for, at prisen er til at betale.

Der findes bøger du kan læse med dine børn om emnet at tisse i sengen. Læs f.eks. “Magnus tisser i sengen”, som er lavet i et samarbejde imellem Huggies og Inkontinensforeningen. Der findes en lukket Facebook gruppe, hvor man kan melde sig ind. Gruppen hedder ”Trygge Nætter” her kan man få hjælp eller dele erfaringer med andre forældre. Hent mere info om børn og inkontinens på kontinens.org eller på www.drynight.dk