Hvorfor er sport vigtig i dit barns liv?

Mon ikke dit barn, ligesom mange andre, ofte befinder sig med næsen begravet i en skærm af den ene eller anden slags? Det syn
kommer vi nok ikke til at ændre meget på, men netop derfor er det vigtigt, at stimulere sit barns lyst til at få rørt sig.

Af Henriette Rosenthal

Man bliver faktisk glad af at røre sig. Det har videnskaben bevist i utallige forsøg. Man bliver endnu gladere af at røre sig sammen med andre. Når man er en del af en klub, er man en del af et fællesskab.

Sport styrker indlæring

Mange børn bevæger sig meget, men flere og flere børn bevæger sig for lidt – og de kommer i dårligere form. Børn skal lege og bevæge sig mindst 60 minutter om dagen, for aktive børn trives bedre og har lettere ved at lære. I en undersøgelse foretaget af Rockwool Fonden, viste det sig, at fjernsyn og anden skærmtid fylder fem gange så meget som motion i børns hverdag.

Motiver barnet

Det er vigtigt, at det er barnet, som vælger sportsaktiviteten. Henvisninger som: ”Det vil være godt for dig at gå til fodbold, for så ser du mindre skærm”, sælger ikke mange billetter. Hvis du selv var en stjerne på håndboldbanen, kan det være fristende at lokke junior til at gå i dit eget fodspor. Spørgsmålet er bare, om det er det rigtige for barnet, som måske hellere vil gå til svømning. Prøv at spørge ind til barnets egen lyst til at vælge en sportsgren. Heldigvis er der en stærk tradition for sportsklubber og foreninger i Danmark, så mon ikke også der findes en, som passer godt til netop dit barn?

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om fysisk aktivitet til børn og unge 5-17 år

Vær fysisk aktiv mindst 60 minutter om dagen. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige
dagligdagsaktiviteter. Hvis de 60 minutter deles op, skal hver aktivitet vare mindst 10 minutter. Mindst 3 gange om ugen skal der indgå fysisk aktivitet med høj intensitet af mindst 30 minutters varighed for at vedligeholde eller øge konditionen og muskelstyrken. Der skal indgå aktiviteter, som øger knoglestyrken og bevægeligheden. Fysisk aktivitet ud over det anbefalede vil medføre yderligere sundhedsmæssige fordele.

Fællesskab styrker motivationen

At føle sig som en del af noget større er en vigtig motivationsfaktor for mange ting. Det er det også for børns motivation til sport, idræt og motion.

Kilde: Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen