Hvordan viser du din kærlighed til andre?

Uanset om du er i et parforhold, ønsker dig en kæreste, eller du er single, så er dit kærlighedssprog vigtigt for at du kan føle
dig elsket, og opleve kærlighed. Dit kærlighedssprog er den måde du udtrykker hvordan du holder af et andet menneske og
hvordan du gerne vil mærke kærlighed fra dine nære.

Det er parterapeut Gary Champmann der i sin tid introducerede begrebet “De 5 kærligheds sprog”, som beskriver fem forskellige måder at udtrykke- og modtage kærlighed, på. Kan du sprogene, kan du forhindre mange misforståelser.

Af Ninna Rosendahl

Hvordan kan det være, at selvom du dagligt fortæller din partner, at du elsker ham eller hende, så er det, som om det ikke siver ind? Eller hvorfor bruger din kæreste så lang tid på at tjene penge til jer, når du meget hellere vil sidde tæt sammen og leve af kærlighed og kildevand? Elsker han dig slet ikke? Måske viser din partner dig meget mere kærlighed, end du tror, du ser det bare ikke, fordi I taler forskellige sprog.

Hvis du lærer din partners sprog at kende, kan du måske give slip på følelsen af at føle dig overset eller skuffet, ligesom du meget lettere vil kunne få ham eller hende til at føle sig elsket. Vores kærlighedssprog kommer særligt til udtryk i relation til en kærlighedspartner, men er bestemt også i spil overfor vores børn, forældre, kollegaer og venner.

Når vi ikke er bevidste om hvad vi gerne vil have og hvad den anden gerne vil have, kan det medføre misforståelser, vrede, skuffelse, dårlig stemning og meget andet. Taler vi om en kærlighedspartner er det også ofte medvirkende årsager til utroskab, bedrag og skilsmisse.

Vi taler det kærlighedssprog, vi selv foretrækker

kærlighedssprog - gaver

Der findes 5 forskellige kærlighedssprog, men for de fleste mennesker gælder det, at vi foretrækker 1 eller 2 af dem. De er vores primære kærlighedssprog, og de fleste vil vise deres kærlighed til andre mennesker på den måde, de selv foretrækker at modtage kærlighed på. Så hvis din kæreste elsker at finde på små sjove og personlige gaver til dig, så er det sikkert, fordi vedkommende har det at få gaver som sit eget personlige kærlighedssprog. En personlig gave er en måde at vise dig kærlighed på, og din partner vil helt sikkert føle sig elsket og værdsat, når du forærer ham eller hende den hjerteformede sten, du fandt på stranden, da du gik tur. Mere elsket, end hvis du sagde: ”Jeg elsker dig” til din kæreste.

Ét par – to sprog

Du kan sagtens danne par med et menneske, der taler et andet kærlighedssprog end dig, hvis du forstår sproget. Er du derimod ikke bevidst om, at din partner har et andet kærlighedssprog end dig, kan det dog være svært, fordi vi nemt kommer til at føle os oversete og usikre, når vi ikke bekræftes på den måde, vi har brug for.

Hvis du nyder at sidde tæt sammen med din kæreste i sofaen, så føler du dig nemt overset og ikke elsket, når han laver højbede i haven i stedet. Men måske er hans kærlighedssprog at gøre tjenester. Højbedet er den ultimative kærlighedserklæring fra ham til dig, men du ser det som tid væk fra dig og føler dig ikke elsket.

Gå på opdagelse

kærlighedssprog - rengøring

Kender du ikke dit eget kærlighedssprog, må du gå på opdagelse. Overvej, hvad der gør dig rigtig glad. I hvilke situationer føler du dig elsket og værdsat? Er det, når din kæreste giver dig et knus? Når han eller hun siger noget bestemt til dig? Eller når kæresten har klaret opvasken efter maden? Tal med din partner om, hvilket sprog vedkommende foretrækker, og observer, hvad der gør din kæreste glad. Er det, når du svinger støvsugeren, eller er det, når I går tur hånd i hånd i skoven?

Det kan være en god øvelse at tænke lidt over hvert sprog og så placere dem på en skala fra 1 til 10. Det giver et hurtigt overblik over, hvilket sprog der er dit foretrukne.

Det er meget vigtigt, at vi dropper gættelegene og taler højt om tingene.

Når vi gør det, bliver vores forhold endnu mere fantastisk, og vi kan give slip på følelsen af ikke at være elsket. Der er stor forskel på kærlighed der bliver udtrykt og der kærlighed der ikke bliver. Så længe det forbliver ubevidst vil vi gentagende gange støde på udfordringer i vores relationer. Følelsen af ikke at kende sin partner eller tro at man er vokset fra hinanden er ofte tegn på at der er nogle områder af den anden vi ikke kender og dermed bevidst kan være opmærksom på. Dette kan også gøre sig gældende blandt tætte kollegaer og venner. Derudover vil det være langt nemmere at forstå dine børn som ikke nødvendigvis har det samme sprog som dig.

De 5 kærlighedssprog

Lad os se lidt på de 5 områder og eksempler på hvad de kan indeholde. Måske kan du genkende dig selv bedre i en af dem end de andre.

❤️ Anerkendende ord:

”Hvor ser du godt ud” eller ”Hvor er det dejligt, at du har taget opvasken.” For den, der taler dette kærlighedssprog, betyder ord alt. Du kan vise din kærlighed på alle mulige måder, men hvis du ikke siger det med ord, kommer tvivlen nemt krybende. ”Elsker hun mig mon, når hun aldrig siger det?”

De anerkendende ord kan også være i form af opmuntring. Hvis din partner har dette kærlighedssprog og gerne vil begynde at løbe, så vil han eller hun opfatte din støtte til løbeturen som en kærlighedserklæring og føle sig elsket og set. Det er vigtigt at disse ord ikke kun omhandler ydre ting.

kærlighedssprog - tid til hinanden

❤️ Tid til hinanden:

Du har brug for at være fysisk til stede med din partner. Måske nyder du at sidde tæt sammen og få en god snak. 10-20 minutters udelt opmærksomhed og øjenkontakt –så føler du dig værdsat. Kør en tur ud i det blå, eller gå en tur. Det er ikke så vigtigt, hvad I laver, bare I er sammen. Så føler du dig elsket.

❤️ At få gaver:

Er gaver dit foretrukne kærlighedssprog, er det vigtigt, at din partner viser dig, at han eller hun har tænkt på dig. Måske har din kæreste været i byen og fundet lige præcis den bog i antikvariatet, som du elskede som barn. Den koster kun 20 kroner, men for dig er det en værdifuld gave og den ultimative kærlighedserklæring. Det er omsorgen og det, at din kæreste har tænkt på dig, der får dig til at føle dig elsket og værdsat. Det er vigtigt at disse gaver ikke gives som en belønning, men overraskende eller ”ud af det blå”.

❤️ Fysisk nærhed:

kærlighedssprog - nærhed

Det kan være seksuelt, men det kan også være at få et knus eller at gå med hinanden i hånden. Det kan være et klap på skulderen eller stå tæt. Det at blive set sammen offentligt kan betyde noget for den, der har fysisk nærhed som sit kærlighedssprog. Derfor kan et lille klem på skulderen til et middagsselskab være nok til, at du eller din partner føler sig set og elsket. Massage eller et uventet kys gør lykke.

❤️ Tjenester:

For mange af os, er de huslige pligter bare noget, der skal overstås, men hvis tjenester er dit kærlighedssprog, så ligger du masser af kærlighed i at passe huset og haven. Det er dit bidrag til parforholdet. Du hører det ikke, når din partner siger, at han eller hun elsker dig, men hvis vedkommende har vasket gulvet eller stablet brændet ved skuret, så føler du dig set og elsket. Husk derfor at påskønne, at vasketøjet er blevet ordnet og vinduerne pudset. Det er så nemt at tage det for givet, men det kan være den ultimative kærlighedserklæring fra din partner.