Hvor smart er varmen i dit hjem?

Vi lever i en digital tidsalder, hvor der tales meget om Smart Homes, der er forbundet via hjemmets Wi-Fi, og dermed kan styres via en app på telefonen. Og faktisk er det ikke kun dit hjem, som du kan styre, det er også temperaturen i dit hjem. Når du vælger at gøre varmestyringen af dit hjem smart, får du ikke bare kontrol over varmen, du opnår også en betydelig energibesparelse, så varmeforbruget
ikke sluger hele budgettet.

Af Bonnie Jensen

“Annonce”

Når priserne på forbrugsvarer stiger, energipriserne er i top, og der generelt er store udsving i inflationen, kan det være nødvendigt at spare, hvor der spares kan. Her kan det være fristende at spare på varmen, f.eks. ved at slukke for radiatorerne i de rum, der ikke bruges. Men du sparer faktisk ikke noget ved at skrue ned for én af dine termostater eller lukke for varmen i ét rum, derimod skal de andre radiatorer arbejde endnu hårdere for at opvarme dit hjem – og det giver ultimativt en dårligere varmefordeling.

Få styr på varmeforbruget

Der findes en bedre og smartere måde at spare på varmeforbruget. Nemlig ved at udskifte de gamle radiatortermostater og styre varmen via en intelligent varmeløsning. Danfoss har udviklet de nye radiatortermostater, Danfoss Ally™, der giver dig fuld kontrol over familiens varmeforbrug. Ved at udskifte jeres gamle termostater med de nye elektroniske termostater, kan du nemt styre temperaturen på den enkelte radiator eller holde øje via en app direkte på din smartphone.

Du kan altså indstille temperaturen forskelligt fra rum til rum og have forskellige tidsindstillinger, så der skrues op eller ned, alt efter om familien er hjemme eller ej. På samme måde kan du via appen slukke alle radiatorerne på én gang, når der luftes ud, og temperaturen kan sænkes i hele huset, hvis I f.eks. tager på ferie. Og termostaterne kan tidsindstilles med en ønsket temperatur, så hjemmet er perfekt opvarmet, når I vender hjem igen.

I Danfoss Ally™ appen indtaster du blot den forventede ugeplan, der passer til familiens rutiner, så varmen automatisk skrues op og ned, i forhold til hvornår familien sover, er hjemme, er på arbejde, eller hvis I er på ferie. På den måde sørger Ally™ systemet for, helt automatisk, at holde hjemmet varmt og komfortabelt. I appen kan du sagtens overrule en dag, hvis I kommer tidligere hjem end forventet og derfor gerne vil have varmen skruet op tidligere end planlagt. Det skal bare justeres inde i appen, en halv times tid før I er hjemme.

Spar på energien og forbruget

Når du udskifter de gamle termostater med de nye elektroniske termostater Ally™ fra Danfoss, kan du spare helt op til 23 % på varmeforbruget – hvis de gamle termostater er mere end 15 år gamle.

Selvfølgelig vil du ikke kunne se nedgangen i forbruget fra dag ét, men over tid vil du mærke en synlig forskel på energi og varmeforbruget. Udover besparelserne på forbruget, vil du også mærke en bedre fordeling af varmen i hjemmet.

Gulvvarme og radiatorer der taler sammen

Danfoss Ally™ varmesystemet er lavet så nemt, at det kan forbindes med jeres vandbårne gulvvarme, som også kan indstilles til den ønskede temperatur i appen. Danfoss har netop lanceret gulvvarmeløsningen Danfoss Icon2™, der giver en effektiv og meget præcis styring af temperaturen, og dermed et langt mere behageligt indeklima.

Ved at koble Ally™ termostaterne sammen med Icon2™, gulvvarmesystemet kan du få fuld kontrol over radiatorvarme, gulvvarme og energiforbruget. Systemet er nemt at installere, da de nye termostater bare skal klikkes på radiatorerne, og derefter forbindes til Danfoss Ally appen, der downloades via App Store.

Det er altid en god idé, at rådføre dig med den lokale VVSinstallatør, som også kan efterse ventiler, så du får maksimal energioptimering. Når systemet er koblet sammen, kan du vælge at styre varmen via appen, eller via stemmekommandoer. Danfoss Ally appen fungerer nemlig sammen med både Google Assistant og Amazon Alexa.

Undgå at fyre for gråspurvene

Hvis du prøver at spare på varmeforbruget ved at lukke for radiatorer i rum, der står tomme, kan temperaturen komme under 14 grader, og derved stiger risikoen for indeklimaproblemer, som f.eks. vækst af skimmelsvamp.

For at sikre et godt indeklima i dit hjem, bør du lufte ud hver dag i 5-10 minutter, og det er ikke nok bare at åbne et vindue eller to. Det kræver godt gennemtræk gennem hele hjemmet, og det kan godt være en dyr fornøjelse i længden, hvis du er indehaver af gamle radiatorer og termostater.

Med de nye smarte termostater kan du nemt sætte varmen på pause, når der luftes ud. Så sparer du på energien og dermed varmeregningen. Det betyder i praksis, at du kan lufte ud i ro og mag, uden at dine radiatorer går amok i den friske luft.