Hører du efter?

Når mange mennesker er samlet i et lokale, kan det være svært for en, der hører helt normalt, at skille lydene ad. Prøv så at forestille dig, at du er et skolebarn, der sidder i klasseværelset med 25 ivrige klassekammerater og skal lære alt det nye og spændende. Så flyder lyde og stemmer let sammen i én pærevælling. Hvis barnet så ovenikøbet har så store problemer med at høre, at det kræver høreapparater, så findes der heldigvis nogle, der er specielt designet til børn og unge.

Af Henriette Rosenthal

I Danmark ”fanges” de fleste børn med nedsat hørelse tidligt i barndommen. Alle spædbørn bliver kort efter fødslen screenet for høretab. Senere er pædagoger og dagplejemødre skarpe til at opfange, hvis barnets viser tegn i dagligdagen på, at hørelsen ikke er som den skal være. I ”gamle dage” var høreapparater meget mindre fintfølende og præcise i deres måde at opfange og forstærke lydene, og måske har du også oplevet, at en person med høreapparater har fået nok af de forstærkede lyde og har slukket
for apparaterne for at få et øjebliks fred i ørerne og hjernen. For det er nemlig ørerne der fanger lyde, men det er hjernen der omsætter lydene til, hvad de betyder.

Oticon har siden 1904 produceret nogle af markedets mest avancerede hjælpemidler til hørenedsættelse, og målsætninger nu som da, er at forskning og løbende udvikling skal komme den enkelte, der lider af nedsat hørelse, til gode. Her ved man, at det er gennem leg og udfordringer, at børn modnes og udvikler sig bedst. Til børn og unge er nyeste skud på stammen høreapparatet Oticon Opn Play, der er udviklet og designet til at gøre hverdagen nemmere og sjovere.

høreapparater

Skolebarn med hørenedsættelse

De fleste børn vil bare gerne være som alle andre. I skolealderen bliver det meget tydeligt, og derfor ser man ofte mange børn med de samme populære skoletasker dinglende på ryggen og med de samme seje jeans eller t-shirts på. Man vil helst ikke stikke ud fra flokken, og hvis man gør, skal det helst være på en smart måde.

Ingen vil nok påstå, at høreapparater er et kæmpestort plus for børn i denne sammenhæng, men med Oticon Opn Play bliver udfordringen med at få barnet til at acceptere høreapparaterne forhåbentligt mindre, og så er synet af børn og unge med ”noget” i ørerne også et hverdagssyn efterhånden. Bare tænk på alle de ”ørebøffer” i trådløse og ikke-trådløse udgaver, du møder i gadebilledet og på børne- og ungdomsværelserne derhjemme. Oticon Opn Play findes i mange af de flotte farver, som børn er vildt begejstrede for, og selv om du måske selv synes, at rosa eller blå er lidt vilde farver til et høreapparat, så husk, at det er dit barn, der skal have det på hver dag.

Børnevenligt design

Heldigvis er børn nysgerrige, aktive og legesyge. Derfor er det ekstra vigtigt, at høreapparater til børn er designet til at kunne holde til det hele og til at blive siddende, selv om det går lidt stærkt i svinget.

Høreapparaterne kan tåle lidt af hvert, da børn med hørenedsættelse skal begrænses mindst muligt i forhold til andre børn. Skulle det begynde at regne, mens barnet leger udendørs, sker der intet ved det, for høreapparaterne er robuste og tætte nok til at modstå en skylle fra oven.

Hvad kan de?

Oticon Opn Play kan for det første skille lydene ad, så stemmer kommer til at fremstå tydelige, også i støj, uanset hvilken retning lyden af stemmerne kommer fra. Det er essentielt, for meget går tabt, hvis barnet altid skal have ansigtet vendt mod den person, de skal høre. Børn lærer af hele verden omkring sig, og ikke kun det, der måtte være lige foran dem. Mere end 80 % af, hvad børn lærer, kommer fra indirekte læring.

– Det er enormt vigtigt, at barnet har adgang til hele lydbilledet, og dermed kan høre så meget som muligt, da det i høj grad har betydning for barnets sproglige udvikling. Netop det understøtter og sikrer vi med Oticon Opn Play, som giver adgang til lyd 360° rundt om barnet, siger Mette Blichert-Toft, produktspecialist i Oticon. Man kan også forbinde høreapparaterne til en app, så man kan indstille og styre høreapparaterne via den. Hvis barnet fx har en iPhone, iPad eller er vild med at ”game”, kan barnet bruge de smarte høreapparater som headset, hvor lyden går lige igennem og tilpasses efter indstillingerne i høreapparaterne.

Hører mit barn godt nok?

Ikke alle børn får konstateret høretabet som nyfødte. Høretab kan opstå hen ad vejen. Der findes f.eks. arvelige høretab, hvor barnet genetisk har anlæg for høretab, men hvor dette først viser sig senere i livet.
Er du i tvivl om dit barns hørelse, så få den undersøgt. Første skridt er øre-næse-halslægen, men er der den mindste tvivl, så bed om at få en henvisning til en audiologisk afdeling. Lad dig ikke afskrække af, at barnet er for lille til en høreprøve, for de fleste audiologiske afdelinger har nogle særlige høreprøver, hvor selv børn under et år kan medvirke.
Kilde: Høreforeningen

Du kan læse mere om Oticon her: www. www.oticon.dk/