Hjælp dit barn til en tryg overgang fra børnehave til skole

Da vores den ældste datter skulle starte i skole, var jeg om muligt endnu mere spændt end hende!
Som børnehaveklasseleder vidste jeg jo præcis hvilke oplevelser, der ventede hende.
Jeg havde gjort mit bedste for at tale skolelivet op og tale om overgangen fra børnehave til skole. Fortalt om, hvor spændende det blev og hvor meget hun kom til at lære. Derfor var det næsten heller ikke til at bære, da hun grædende brød sammen efter afslutningsfesten i børnehaven, fordi det gik op for hende, at det nu endegyldigt var slut med at gå i børnehave.

Af Dorte Liechti, børnehaveklasseleder og Familierådgiver fra Familiespor

Ofte kommer vi som forældre til at lægge fokus på alt det nye spændende, der venter, at vi kan komme til at glemme at skolestart også er en afsked. For i glæden over at skulle starte i skole gemmer sig også sorgen over at skulle sige farvel til yndlings pædagogen, vennerne og hele den trygge hverdag…
Så hvordan kan du som forældre, bedst hjælpe dit barn i overgangen?

 fra børnehave til skole, hverdagen i en ny klasse

Støt dit barn i de svære følelser.

Hvis dit barn siger ”Jeg kommer til at savne min børnehave…” så kan vi ofte som forældre komme til at svare: ”ja men du får jo så mange nye venner… ” eller ”det er kun lige de første dage tænk på alt det spændende der kommer til at ske!”

For vi vil så gerne trøste og fokusere på alt det nye spændende. Men dit barn har brug for at du tør være med dem, der hvor det bliver svært – uden at ville reparere deres følelser. Sig i stedet: ”du kommer til at savne din børnehave og så er det så svært at skulle sige farvel…? Har du brug for et kram? ”

Hjælp dit barn med at bygge bro fra børnehave til skole

Sørg for at gå forbi børnehaven på vej hjem, så dit barn kan sige hej til de voksne som i mange år har været deres trygge base. Behovet vil falde med tiden men det kan skabe tryghed i en verden hvor alting pludselig er forandret. Samtidig kan det også være en hjælp for dit barn at se alle vennerne fra gruppen ikke længere er der, nu hvor de er startet i skole.

Et skridt frem… og to tilbage

Nogle børn reagerer mere end andre på den nye hverdag og andre slet ikke. Det er ganske normalt at dit barn i en periode vil regrediere – altså gå tilbage i deres udvikling. Ting de kunne før kan de pludselig få svært ved ex. kan de komme til at tisse i bukserne, have brug for at sove inde i mors og fars seng. Det er et tegn på at, der foregår meget i deres liv, som de skal forholde sig til.

Du skal som forældre give dit barn opmærksomhed og masser af omsorg – undgå skæld ud eller irettesættelser som ”aj det er du da for stor til!”. Det skal nok gå over af sig selv. Typisk varer det nogle måneder, indtil barnet er faldet til i den nye hverdag.

fra børnehave til skole, første skoledag.

Giv lidt ekstra line

Det er hårdt arbejde at starte i skole og SFO. Dit barn skal arbejde koncentreret i længere tid samtidig med, at det skal lære nye regler, børn, voksne og områder at kende. Prøv at forestille dig at starte på et nyt arbejde, i et helt nyt fag samtidig med 23 nye kolleger! Det kan give enhver 6-årig sved på panden!

Så hjælp dit barn ved, at give det lidt kortere dage uden for mange aktiviteter efter skole og giv lidt ekstra line, hvis dit barn kommer til at snerre af dig. Jeg oplever typisk, at børnene omkring efterårsferien har vænnet sig til den nye hverdag som skolebørn. Pludselig er de før så spændte børnehavebørn med et trylleslag blevet til store frække skolebørn.