Haven i juni

Haven i juni er en dejlig tid, hvor forårets hårde slid afløses af mere roligt havearbejde.

Tekst og fotos af Christine Granild

Ved du, hvad du skal lave i haven i juni? Der er mange ting, du kan lave, når du vender kalenderbladet til årets første sommermåned.

Der er både de afslappende opgaver med et spil kroket på plænen, en lur i hængekøjen eller høst af grøntsager i køkkenhaven, men der er også andre gøremål i haven i juni, som du kan tage fat på. De varme temperaturer får planterne til at skyde i vejret, så der skal vandes, gødes og klippes hæk. Du kan finde flere tips på min hjemmeside Hverdagshaven.dk, men her får du til en start 10 forslag til, hvad du kan lave i haven i juni.

Pluk store buketter

Sæt dem på bordet, giv dem væk til gode venner og glæd dig over, at du ved at plukke, får endnu flere blomster, som bliver til endnu flere buketter. Lyt til de mange fugle i haven i juni, kig på sommerfuglene, som flagrer forbi, og bierne, der tunge af pollen, brummer mod deres stader. Der er masser af liv i haven nu!

Grønkål

Tid til såning i køkkenhaven

Nattefrosten er endeligt forbi, så nu kan du for alvor komme i gang med såning og udplantning. Squash, bønner, majs, salat og græskar skal sås i køkkenhavens bede, og de sidste sommerblomster kan også komme i jorden nu. Det samme gælder de forspirede planter, som kål, tomatillo, peber, chili og tomater, der efter grundig hærdning kan komme ud på friland.

Kartofler i haven

Vil du høste grøntsager i juni? Du kan løbende så gulerødder, salat, radiser, dild og koriander i køkkenhaven, så du gennem hele sommeren kan plukke frisk grønt ind til middagsbordet. Husk at tynde ud i rækkerne, når grøntsagerne står tæt. Det sørger for, at planterne kan udvikle sig bedst muligt. Især er det vigtigt, at gulerødder og rødbeder ikke står for tæt, men gem de skud du luger væk.

De er lækre i salatskålen senere på dagen. Høst de første kartofler i haven i juni. Man kan høste de første, tidlige kartofler i starten af juni. Kom kartoflerne sent i jorden? Så må du i stedet gribe hakken og hyppe kartoflerne, når toppene er et par centimeter over jorden.Det er vigtigt at beskytte kartoflerne mod sollys gennem hypning, så de ikke bliver grønne. De grønne kartofler er nemlig giftige, så dem kan du ikke spise. Når du hypper kartofler, luger du på samme tid mellem planterne, og netop lugning er noget af det havearbejde i juni, du ikke må springe over. Der skal nemlig luges grundigt mellem rækkerne, for de varme dage med meget sollys gør, at ukrudtet hurtigt spirer frem og stjæler plads fra dine grøntsager og blomster.

Gødning til havens planter

Roser i haven

Haven i juni er en frodig måned, hvor blomster folder sig ud og grøntsagerne vokser med lynets hast i køkkenhaven. Men som bekendt kræver det næring at kunne vokse. Derfor skal du huske at gøde dine roser, pelargonier og duftgeranier jævnligt, så de kan kvittere med en rig blomstring.

Hænger dine planter med bladene? Hvis det sker, at dine blomster eller grøntsager tørrer ud, skal du ikke give dem gødning, før de igen begynder at vokse. For meget næring kan nemlig få planterne til at visne og gå ud.

Har du krukker i haven? De planter du dyrker i krukker, skal have et ekstra skud næring, for de har ikke mulighed for selv at hente gode ting i jorden. Jeg vil anbefale dig, at du bruger flydende gødning til dine krukker, for så kan du tilføre næring samtidig med, at du vander. Du kan enten købe flydende gødning eller lave din egen af brændenælder. Det er meget simpelt at gøre, og på den måde bruger du også noget af det ukrudt, som spirer frem i bedene.

Lavendel

Beskæring af hæk og planter

Selvom haven i juni emmer af sommerferiestemning, er der alligevel mange gøremål, du skal klare. En gammel tommelfingerregel siger, at hækken skal klippes inden Sankt Hans, men vil du gøre noget godt for bierne og fuglene, så venter du til juli.

Så længe hækken blomstrer, kan bierne nemlig finde mad her, og mange fugle har også bygget reder mellem de tætte grene. Jeg vil derfor anbefale, at du venter et par uger endnu med at finde hæksaksen frem.

Har du en løvfældende hæk? Liguster, lærk, bøg og tjørn er løvfældende hække, og dem kan du klippe i juni måned. Har du derimod taks, thuja eller buksbom på matriklen?

De er alle stedsegrønne hække, og dem kan du uden problemer vente med en at give en beskæring til august eller september.

Blomster i juni bindes op og klippes ned. Det er en god idé enten at give de høje stauder og sommerblomster et stativ, de kan klatre op ad eller en pind, de kan støtte sig til. Det forebygger, at de skønne blomster ikke vælter, hvis vinden viser sig fra sin blæsende side. Det er særligt stolt kavaler, kaprifolie og lathyrus, der er blandt de blomster i juni, som skal bindes op.

Juni i haven er også den tid på året, hvor du kan med fordel kan klippe tidlige stauder ned, når de er færdige med at blomstre. Det vil nemlig opmuntre blomsterne til at vende tilbage senere på sommeren med et nyt hold. Du kan blandt andet klippe løvefod og

Tynd ud i dine frugttræer

Æbler - haven i juni

Vil du have sødere frugter og sundere frugttræer? Et af de gøremål i haven i juni, du kan kaste dig over, er at tynde ud i frugterne på træerne mod slutningen af måneden. På æbletræer og pæretræer skal der være omkring en håndsbredde mellem hver frugt. Har du et blommetræ? På blommetræer skal der være mellem 5-8 centimeter mellem hver frugt.
Måske sidder du nu og tænker på, om udtynding i frugterne ikke er et af de havetips i juni, du godt kunne undvære.

Det virker jo mærkeligt at plukke frugter af træerne, for det er da netop skønt med mange frugter. Det er det helt bestemt – det kan bare give udfordringer. Unge træer kan risikere at grenene knækker, hvis frugtsætningen er for tung. Sidder frugterne for tæt, er der også en øget risiko for sygdomme. Blandt andet kan råd og skimmel hurtigt sprede sig til i hele træet, når frugterne enten rører hinanden eller sidder meget tæt. Derfor er det vigtigt, du tynder ud.

Daglig vanding i haven

Er vejret varmt? Varmen kan hurtigt tørre jorden ud, så du skal huske at vande de nyplantede afgrøder ekstra grundigt i juni måned. Du må derfor hellere forberede dig på en daglig stafet mellem regnvandsopsamlingen og havens bede eller krukker. Krukkerne må du nemlig heller ikke glemme, for de skal forsynes ekstra her i de tørre tider.
Det bedste tidspunkt at vande på er morgen og aften, når der fordamper mindst vand. Vander du midt på dagen, vil varmen og solen hurtigt udtørre dråberne, så planterne ikke får den store gevinst ud af din indsats.

Jordbær - Haven i juni måned

Jordbærrene kan plukkes fra juni

Haven i juni måned bugner af blomster og grøntsager, og præcis det er noget af det allerdejligste ved denne tid på året. Det er nu, du kan høste de første, røde jordbær – solmodne, varme og lige til at sætte tænderne i. Jordbærrene skal dækkes med halm nu, hvis du da ikke allerede har gjort det, så de ikke bliver beskidte, når regnskyl kaster jord på bærrene.

Har du problemer med fugle? Der er mange fugle i haven i juni, og vil du have de lækre bær for dig selv, kan du med fordel dække dem med net eller fiberdug for at holde flyvende fjender på afstand. Det er ikke kun jordbær, du kan høste nu. Salat, spinat, radiser og duftende krydderurter kan også plukkes dagligt. De sidste rabarber kan også hentes nu, men ellers skal de have ro den næste måned, før du til august igen kan høste et par knasende, røde stængler. Det samme gælder for asparges – de siger også tak for i år og på gensyn.

Hylden blomstrer

Hylden blomstrer, og det er tid til at finde en stor kurv frem for at plukke de hvide skærme til hyldeblomstsaft.

Du kan både dyrke hyld i haven eller tage på sanketur i den vilde natur for at samle ind til årets sødeste saft. Når du plukker hyldeblomster i naturen, skal du aldrig plukke ud til trafikerede områder eller marker, der bliver sprøjtet. Bilos og giftstoffer sidder nemlig i blomster, og kan ikke vaskes af. Find derfor et sted, hvor blomsterne vokser i dejlige, sunde omgivelser.

Vidste du godt, at der findes røde hyldebuske? Du kan købe hyldetræer, som har røde blade og blomster. De er ikke kun flotte at plante i haven, de er også gode til saft. Smagen er præcis, som du kender den, men farven er lyserød – og det er nu en gang ret fint.

Sankt Hans

I slutningen af måneden skal der tændes bål til Sankt Hans, og måske skal der endda laves snobrød eller ristes skumfiduser over gløderne. Det er en hyggelig tradition på en lun sommeraften, men før du tænder op, må du huske at flytte kvaset. Der er jo ingen grund til at futte pindsvin og andre smådyr eller fugle af. Det er trods alt kun heksen, som skal sendes til Bloksbjerg på denne dag.

Haven i juni - Pelargonie

Udplantning i krukker og bede

Vil du plante i krukker og bede til sommer? Det er så flot, når krukker på terrassen, i orangeriet eller rundt omkring i haven sprudler af liv. Haven i juni måned kan være en varm tid, så du må i gang, før det bliver alt for tørt.

Haven i juni - Zinnia

Når du planter i krukker og altankasser skal du huske, at krukken skal have et hul i bunden, så vand kan løbe fra. På den måde sikrer du, at planterne ikke drukner, hvis juni i haven bliver en regnfuld måned.

Planter i både krukker og bede kan have svært ved at etablere, når det bliver for varmt og tørt, så jo før du kommer i gang, jo bedre. Du kan hjælpe planterne på vej ved at vande jævnligt og holde ukrudtet væk, så de får plads og næring nok til at vokse.

Hvis dine blomster eller grøntsager tørrer ud, skal du ikke give dem gødning, før de igen begynder at vokse.

For meget næring kan nemlig få planterne til at visne og gå ud.

Vil du undgå at luge? Lugning hører til det havearbejde i juni, mange helst vil undgå. Du kan dog minimere ubehagelighederne ved at dække jorden med barkflis eller græsafklip. Du kan også plante timian, lungeurt, kæmpestenbræk eller efeu, som er gode til at bunddække.

Haven i juni - Tomater

Sørg for god udluftning i drivhuset

Vil du undgå skimmel og meldug i drivhuset? Et af de vigtigste havetips i juni er den daglige vanding og udluftning i drivhuset, for under glastaget stiger temperaturen hurtigt.
Sørger du ikke for at lufte ud dagligt, vil der opstå en høj luftfugtighed i drivhuset, som kan forårsage skimmel og meldug blandt dine afgrøder. For at undgå ubehagelige angreb, skal du dagligt lade døren stå åben, så luften kan blive renset. Frisk luft er godt – både for dig og dine planter.

Dyrker du grøntsager under glastaget i juni? Det er perfekt at plante tomat og agurk i drivhuset, for de trives virkelig i varmen, men du skal huske at nippe sideskud af planterne. Det vil nemlig opmuntre planterne til at mange frugter, du kan høste senere på sæsonen.
Du skal også holde øje med, om skadedyr som spindemider eller lus går til angreb på planterne. Sker det, må du have fat i spinderovmider, som kan gå på jagt efter de ubudne gæster.

Knib skud af og fjern visne blomster i juni

Haven i juni - Rhododendron

Har du rhododendron i haven? Det kan være en god idé at fjerne de visne blomster på dine rhododendron. Når du kniber skud af, til planten bruge sine kræfter på at sætte nye blomsterknopper i stedet for frø. På den måde opmuntrer du din rhododendron til at danne mange, nye og kraftige skud, som kan blomstre talrigt næste år.

Dyrker du vin? Det hører med til de mange gøremål i juni, at du kniber skud af planterne, uanset om du har vin i drivhuset, orangeriet eller på friland. Du skal fjerne de skud, der dannes efter andet blad efter drueklasen.