Godt nyt for allergikere

Vi opholder os meget indendørs. Selv om foråret og sommeren er vi indendørs ca 90 % af tiden. Så hvordan er luftkvaliteten der, hvor du og dine børn færdes?

Af Bonnie Jensen

“Annonce”

Mange danskere døjer med, eller er disponeret for, allergi over for husstøvmider. Derfor skal vi tænke os ekstra godt om, når vi lufter ud for længe og lukker pollen og kølig eller fugtig luft indendørs, da fugt giver de allergifremkaldende husstøvmider og skimmelsvampe rigtigt gode levevilkår.

I Danmark kan vi opnå en relativ lav luftfugtighed om vinteren ved at lufte ud og varme op. Men det er også vigtigt at lufte ud om sommeren, og her kan det næsten være umuligt at få luftfugtigheden under det niveau, der er udenfor. Når luftfugtigheden derhjemme øges, giver vi husstøvmider, der lever i f.eks dyner, puder og madrasser optimale levevilkår. Ligeledes stiger risikoen for skimmelsvampe, når den fugtmættede luft rammer de kølige overflader såsom vinduer og ydervægge i din bolig, og skaber kondens.

Luft ud om morgenen, når du står op, om eftermiddagen og om aftenen, før du går i seng. Og sørg så vidt det er muligt for at holde den samme temperatur i alle rum.

Det betyder, at allergikere, astmatikere og dem, der lider af høfeber, får forværret deres symptomer, hvis skimmelsvampen får lov at udvikle sig. Hører du samtidigt til dem, der synes, at det er hyggeligt med brændeovn og stearinlys, så er det ekstra vigtigt at lufte ud og få renset luften i hjemmet. De fine partikler, som bliver udledt heraf, kan nemlig irritere vores slimhinder i både øjne, næse og lunger, hvilket kan give høfeber- og astmasymptomer.

Vi er mange der sørger for at spise økologisk og bæredygtig mad. Vi sørger for at drikke ca to liter rent, koldt og klart vand, men hvad med luften i vores hjem? Hver dag indånder vi ca. 30 liter luft, og endnu mere, hvis vi træner eller er meget fysisk aktive. Hvordan er luftkvaliteten der, hvor du og dine børn opholder jer?

Det siger sig selv, at luftkvaliteten forbedres væsentligt, hvis de faktorer, der danner grobund for forurening fjernes, for eksempel fugt, skimmel, vira og pollen. Derfor er en luftrenser og affugter helt genial, hvis du vil minimere sviende og kløende øjne, indelukket lugt efter f.eks fugt fra vasketøj, i soveværelset eller på badeværelset.

Med foråret følger pollen

Pollensæsonen er i gang og løber typisk fra februar til slutningen af august. I foråret er det pollen fra træer, der kan give løbende næse, kløende øjne og nys. Det meste af sommeren er der pollen fra græs og urter i luften, og i løbet af sensommeren stiger så antallet af svampesporer.

For allergikere og KOL-patienter, samt lidt sensitive børn, kan foråret være lig med meget store udfordringer. Ikke bare om dagen, når man er nødt til at gå indendørs, men også om natten, hvor det er svært at åbne vinduer og døre på grund af forhøjede partikelniveauer og luftfugtighed i luften. Her kan det være en stor hjælp med en luftrenser i de rum, man opholder sig i. Ved hjælp af en luftrenser er det muligt at fjerne husstøvmider, bakterier, skimmel, vira, pollen, allergener fra hunde- og kattepels og andre mikroorganismer i
luften. Alt det, der giver allergikere store udfordringer.

Kombineret affugter & luftrenser

Koncentrationen af partikler afhænger i høj grad af hvor mange partikler, der hvirvles op fra gulve og andre overflader. Forhøjede niveauer af mikroorganismer og vira er almindelige i offentlige bygninger, f.eks på skoler, i børnehaver og vuggestuer, på kontorer og på plejehjem. Men også i hjemmet er der store muligheder for at minimere spredningen af partikler og fugt.

Woods AD20 og AD30 Hybrid er begge kombinationer af affugter og luftrenser, der effektivt fjerner overskydende fugt og dårlig lugt i hjemmet via Active ION HEPA-filtre, der renser luften fra de skadelige partikler, som hvirvles rundt fra både tekstiler, møbler, børnenes legetøj og kemi fra rengøringsprodukter.

Med disse hybrider fra Woods får du en renere og sundere luft, og altså det bedst mulige indeklima, og så endda uden generende støj, da de er støjsvage. I luftrenserne er en indbygget luftsensor og et Hygrometer, der registrerer luftens fugtighed og partikelindhold.

Sundhedsstyrelsen anbefaler en relativ luftfugtighed på mellem 45-55 %. Når luftfugtigheden er herover, dannes der grobund for skimmel, men med det indbyggede hygrometer har du altid styr på fugtighedsniveauet i dit hjem. Woods hybrider er lette at flytte rundt på, da der er monteret hjul, der gør dem fleksible og lette at placere, hvor end du behøver det i hjemmet. Desuden gør en affugter og luftrenser det meget svært for edderkopper at overleve, og det er måske ikke det værste at slippe af med, sammen med kondens ogskadelige partikler.

Woods affugtere og luftrensere produceres herhjemme i Norden og er dermed skabt til vores klima. Så her opnår du både det bedste indeklima, samtidigt med at du skåner miljøet. Produkterne er energivenlige, så du sparer faktisk på strømmen, når du affugter, i forhold til al den ekstra varme, du skal bruge på at varme et rum op, efter du har luftet al den fugtige luft ud.

Woods yder hele 6 års garanti på deres produkter, på visse endda helt op til 10 år, og yder dermed markedets længste garanti, hvilket giver os som forbrugere en ekstra tryghed, når vi skal investere i forbedringer til hjemmet.

Vidste du at det ikke er mængden af støv i boligen, der bestemmer, hvor mange husstøvmider, der er? Husstøvmider formerer sig med en hastighed, der afhænger af temperaturen og luftfugtigheden i rummet. De optager nemlig fugt gennem huden, hvilket betyder, at de tørrer ud og dør, hvis luftfugtigheden er lav. I Danmark kan man opnå en relativ lav luftfugtighed om vinteren ved at lufte ud og varme op. Men det er også vigtigt at lufte ud om sommeren, her kan det bare næsten være umuligt at få luftfugtigheden under det niveau, der er udenfor, derfor er det en god ide med en affugter i hjemmet.

Læs mere her på deres hjemmeside: www.woods.se/da/

Kilde: Astma-Allergi Danmark