Først sommerferie, derefter skolestart…

Sommerferie er en god opfindelse, og det er dejligt at spendere dovne og gerne solrige, dage sammen med familien. Efter ferien venter skolestart for spændte børn, der skal starte i nulte klasse. Som forældre er der flere ting vi kan gøre, for at hjælpe poderne til en god skolestart.

Madkasse med separate rum

Når skolebarnet skal have proviant med til hele skoledagen, er det en god idé, at vælge en madkasse, der er opdelt i flere rum, så barnet kan have snacks eller frugt adskilt fra de øvrige madvarer. Det er nemlig ikke sjovt, at åbne en madpakke der er ”flydt” sammen.

Det er sjovt at læse

Har du tænkt over, at børn i dag bliver yngre og yngre, når de får mobiltelefoner og computere, som de ikke kan bruge, med mindre de kan læse og skrive. Prøv derfor gerne at stimulere dit barns interesse for ord og læsning.

Pak skoletasken om aftenen

Det er rigtigt øv, når man kommer i skole, og mangler nogle af bøgerne eller hæfterne, som skal bruges i undervisningen. Det forstyrrer undervisningen, og læreren bliver, med rette, irriteret. Allerede fra den spæde skolestart gør man både barnet og sig selv en tjeneste, ved at pakke skoletasken om aftenen inden sengetid. Det siger sig selv, at et barn der går i de helt små klasser, ikke selv skal have hele ansvaret for at få puttet de rigtige ting i skoletasken – men med et godt indarbejdet aftenritual, kan barnet ret tideligt overtage tjansen selv, blot med lidt overordnet støtte.

Hvilket penalhus er bedst?

Vælg et penalhus, sammen med barnet, som er overskueligt. Ikke for stort, ikke for tungt og uden overflødige ting, der fylder og forvirrer. Modellen, hvor tingene holdes på plads med elastikbånd, er god til mindre børn. Det giver bedre overblik end udgaven, hvor alt ligger hulter til bulter.

Tunge skoletasker forårsager cykelulykker

Når børn cykler til skole, kan tunge tasker udgøre en risiko i trafikken, hvis de ikke bæres på ryggen. Dertil kan de mange stillesiddende timer på skolebænken kombineret med tunge tasker være hårde for barnerygge.

Pas på at skoletasken ikke bliver for tung

Bøger er tunge, så tjek skoleskemaet dag for dag, og pak kun de bøger, som barnet har brug for til den enkelte skoledag.

Træn ruten til skolen med dit barn, så barnet kender den udenad og er opmærksom på alle de farlige steder. Er barnet kun omkring de 6 år, kan det godt være for tidligt at gå alene i skole, medmindre ruten er sikker – for eksempel en afskærmet sti, hvor der ikke skal krydses store veje.

Vælg altid den sikreste rute – også selvom den er længere. Det er din vurdering, om dit barn kan ruten godt nok til at kunne færdes alene. Dit barn lærer af din opførsel, så vær et godt forbillede.

Hvad skal der i penalhuset? Tynde eller tykke blyanter?

Hvis finmotorikken er lidt usikker, er tykke blyanter, nemmere at bruge end tynde. De tre- og sekskantede blyanter er bedre end runde, for de giver et bedre greb og gør det lettere at holde rigtigt. Stifterne bør ikke være for hårde, for børn trykker typisk hårdt, og så går papiret let i stykker.

Skoledagene er lange, og derfor skal barnet have rigeligt ”brændstof” at køre på. Derfor er det en god idé, at lave en ekstra madpakke, med lidt frugt, groftskårne grøntsager og godt brød, som barnet kan ”snacke”, når blodsukkeret ryger i bund sidst på skoledagen.

Kilder: Børneulykkesfonden