Fødselsdag med sød smag

Fødselsdagshygge er forbundet med gode minder og traditioner. Vi har i mange år leveret sukker til danskernes fødselsdagsbagværk. Nu har vi samlet nogle af vores favoritopskrifter til inspiration.

“Annonce”

Talkage

Ingredienser

Citrus-mazarin:

250 g Dansukker Bagesukker
100 g mandelmel
200 g mel
375 g æg
350 g marcipan
½ økologisk citron, skal heraf
¼ økologisk appelsin, skal heraf
1 knivspids salt

Stribede marengs:

90 g æggehvider (ca. 3 stk.)
160 g Dansukker Bagesukker
Rød konditorfarve

Vaniljecreme:

2 blade husblas
1 vaniljestang
1 spsk. Dansukker Bagesukker
260 g piskefløde
60 g Dansukker Glukosesirup
1⁄2 økologisk citron, skal heraf
200 g hvid chokolade
375 g piskefløde

Pynt

Friske jordbær
Friske hindbær

Instruktioner

Blend alle ingredienser til mazarinen sammen til en ensartet dej og hæld dejen i en bradepande (40×60 cm) beklædt med bagepapir. Bag mazarinen ved 180° (alm. varme) i 30-35 minutter. Lad kagen køle af i formen. Lad den temperere til stuetemperatur før servering. Kagen kan gemmes både på køl og frys indtil brug.

Udblød husblas i koldt vand i 10 minutter. Skrab kornene fri fra vaniljestangen og bland dem med bagesukkeret. Varm 260 g piskefløde, glukosesirup, vaniljesukker, den tomme vaniljestang og citronskallen op til kogepunktet. kom den udblødte husblas i den varme fløde. Hæld fløde over den hvide chokolade ad to omgange. Stavblend massen og tilsæt 375 g kold fløde, stavblend igen, og sæt på køl i en lufttæt beholder. Gem cremen på køl i mindst 3 timer og gerne i op til to døgn.

Placer æggehvider og bagesukker i en skål og pisk dem til luftig marengs på høj hastighed med håndmikser, eller medium hastighed på en røremaskine. Placer en rund tylle i sprøjteposen og mal striber af konditorfarve på indersiden af sprøjteposen med en tandstik. Overfør forsigtigt marengsen til sprøjteposen og sprøjt små dutter på bageplader beklædt med bagepapir. Bag begge plader marengs ved 95° (varmluft) i ca. 1 time. Lad dem afkøle helt på bagepladen og pak dem lufttæt ind indtil brug.

Skær mazarinen ud i tal (print skabeloner i A4) og placer dem på serveringsfadet. Pisk vaniljecremen luftig, overfør den til en sprøjtepose med en rund tylle og sprøjt dutter på toppen af mazarin-tallene. Pynt kagen med friske jordbær og hindbær og stribede marengs.

Fødselsdagskringle

Ingredienser

Kringledej:

15 g gær
125 g sødmælk
1 æg
90 g smør, koldt, i tern
275-300 g hvedemel
½ tsk. stødt kardemomme
40 g Dansukker Økologisk Sukker
3 g fint salt

Kanelremonce:

100 g marcipan
75 g Dansukker Rørsukker
75 g smør, stuetemperatur
2 spsk. kanel

Pynt:

1 æg til pensling
50 g Dansukker Perlesukker
25 g mandelflager

Instruktioner

Opløs gæren i mælken. Tilsæt æg (let sammenpisket) og sæt til side. Skær det kolde smør i små tern og bland det med mel, kardemomme, sukker og salt. Smuldr eller hak dejen sammen til en sandet konsistens. Rør mælkeblandingen i melblandingen og ælt det hurtigt sammen med fingrene til den er sammenhængende. Lad dejen hæve overdækket i ca. 30 minutter.

Ælt marcipan, rørsukker, smør og kanel sammen til remonce. Slå luften ud af dejen og rul den til et rektangel på ca. 20×30 cm. Fold dejen sammen på den lange led og skær skrå snit på ca. 4-5 cm ind mod midten i den side med to ender dej. Fold dejen ud igen og fordel remoncen i midten med 2 cm afstand til snittene. Flet kringlen sammen omkring remoncen med skiftevis en dejstrimmel fra hver side. Fold enderne ind under kringlen og tryk let sammen, så den er lukket.

Pensel kringlen med et sammenpisket æg og drys med perlesukker og mandelflager og lad den hæve et lunt sted i 45-60 minutter. Bag den ved 180° (alm. varme) i 15-20 minutter, til den er gylden og gennembagt.

TIP:
Det gør ikke noget, hvis der er små stykker smør i dejen, det giver en dejlig kringledej.

Fødselsdagsboller

Ingredienser

25 g gær
250 g sødmælk
2 æg, let sammenpiskede
2 spsk. Dansukker Bagesukker
7 g fint salt
1 tsk. stødt kardemomme
475-500 g mel
50 g smør
1 æg til pensling

Instruktioner

Opløs gæren i mælken. Tilsæt æg, bagesukker, salt, kardemomme og 475 g mel, og ælt dejen blank og sammenhængende. Det tager ca. 7-8 minutter på en røremaskine. Skrab skålens sider undervejs og juster med lidt mere mel, hvis ikke dejen slipper skålens sider.

Tilsæt det kolde smør i tern lidt ad gangen, mens dejen røres og rør indtil smørret er helt integreret i dejen. Lad dejen hæve overdækket et lunt sted i ca. 1 time. Slå luften ud af dejen og del den i 16 lige store stykker. Tryk et dejstykke fladt og fold det ind over sig selv et par gange, læg det på bordpladen med samlingen nedad og tril det til en bolle. Gentag med de resterende dejstykker.

Placer bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket et lunt sted til dobbelt størrelse i ca. 1 time.

TIP:
Vej dejen af, hvis bollerne skal være præcis lige store. Pensl forsigtigt bollerne med sammenpisket æg og bag dem ved 210° (alm. varme) i ca. 10-15 minutter til de er gyldne og gennembagte.

Varm kakao

Ingredienser

1 liter sødmælk
4 spsk. kakaopulver
5 spsk. Dansukker
Brun Farin
1,5 dl piskefløde
10 g Dansukker
Flormelis

Instruktioner

Lun 1 dl af mælken og rør kakaopulver og brun farin ud heri. Rør så resten af mælken i og varm det op til lige under kogepunktet under omrøring. Pisk fløde og flormelis til blødt skum og server den varme kakao med flødeskum på toppen.