Flæskesteg på flere måder 

Til julen hører flæskesteg, og hos Friland sætter vi stor pris på julen, som for mange danskere også er en anledning til at samle familierne om det gode måltid. Vi har fået udviklet nye opskrifter, så du kan få flæskestegen til at vare lidt længere. Helt konkret har vi tre opskrifter, så resterne fra flæskestegen kan bruges over flere dage. På den måde kan vi alle bidrage til, at madspild bliver reduceret.  

FLÆSKESTEG MED SPRØD RØDKÅLSSALAT – med æbler, granatæble, persille og valnødder

“Annonce”

4 personer

Ingredienser:

  • 2,5 kg flæskesteg fra Friland Økologi
  • 10-15 laurbærblade + et par stykker på toppen af stegen
  • Salt og peber
  • 1 halveret skrællet gulerod
  • 1 pillet løg delt i halve
  • 1,2 liter vand
  • 1 lille rødkål
  • 2 store æbler
  • Kernerne fra 1 granatæble
  • 50 g ristede valnødder
  • 1 håndfuld bredbladet persille
  • 2,5 spsk. balsamico af god kvalitet
  • 2,5 spsk. olivenolie
  • Salt og peber
Fremgangsmåde:

Tag flæskestegen ud af køleskabet og lad den stå i ca. 30 minutter på køkkenbordet, så den ikke er så kold inden den kommer i ovnen. Dup sværene tørre med et rent viskestykke. Tjek med en kniv at sværene er skåret helt igennem fedtkanten (skær dog ikke ned i kødet).

Drys salt ned mellem alle sværene og salt og peber på undersiden af stegen. Læg laurbærbladene ned under stegen, så smagen kan komme op i kødet. Sæt stegen i ovnen på 220 grader over-under varme i 30 minutter. Derefter tages fadet ud og der tilsættes en skrællet gulerod, et løg og 1,2 liter vand i bradepanden. Dampen fra vandet gør at stegen ikke tørrer ud. Gem eventuelt den stegesky, der kommer fra stegen i fryseren, til sovs en anden dag.

Sæt stegen tilbage i ovnen på 90 grader i ca. 1,5 time (indtil temperaturen i midten af stegen, når 60 grader). Skru derefter ovnen op på 275 grader grill funktion og sæt stegen ind igen, så sværene kan blive sprøde. Hold godt øje med stegen, så den ikke brænder på. Det er vigtigt at flæskestegen står helt lige, så sværen bliver sprød på hele flæskestegen. Du kan understøtte stegen med sølvpapir. Flæskestegen
er færdig når sværen er sprød og temperaturen i midten af stegen er 65-70 grader.

Derefter tages stegen ud af ovnen og hviler i ca. 20 minutter inden den skæres i skiver.

Salat:

Snit rødkølen fint og anret den på et fladt fad. Snit æblerne i tynde strimler og anret dem ovenpå rødkålen. Snit persille fint. Anret persille og granatæblekerner på salaten. Hæld lidt god olivenolie og balsamico udover salaten og krydr med salt og peber. Pynt med ristede valnødder.

FLÆSKESTEGSSANDWICH – med råsyltet rødkål, æbler og syltede agurker

4 personer

Ingredienser:

  • 4 skiver flæskesteg fra dagen før
  • 4 surdejsboller
  • 12 skiver syltede agurker

Sennepsmayo:

  • 2 spsk. mayonnaise
  • 2 spsk. græsk yoghurt
  • 1 tsk. honning
  • 1 spsk. æbleeddike
  • 1 spsk. grov sennep
  • Salt og peber

Råmarineret rødkål:

  • 1/2 rødkål fintsnittet på et
  • mandolinjern
  • 2 dl vand
  • 2 dl æbleeddike
  • 1,5 dl sukker
  • 0,5 tsk. fennikelfrø
  • 0,5 tsk. korianderfrø
  • 0,5 tsk. Spidskommen
  • 3 stk. allehåndefrø
  • Evt. lidt salt og peber

Fremgangsmåde:

Rå marineret rødkål

Varm vand, sukker og eddike op i en gryde. Mort krydderierne i en morter. Hæld det i gryden og sluk for blusset. Krydr med salt og peber. Tilsæt fintsnittet rødkål og lad det stå på køl, gerne et par timer.

Sennepsmayonnaise

Bland ingredienserne sammen og smag til med salt og peber. Lun bollerne i ovnen. Skær stegen ud i skiver og smør bollen med lidt sennepsmayonnaise på begge sider. Anret med råmarineret rødkål, tynde skiver æbler, syltede agurker og flæskestegsskiver

FLÆSKESTEG MED GRØNKÅLSSALAT – med dadler, appelsin og hasselnødder

4 personer

Ingredienser:

  • 4-8 skiver flæskesteg fra dagen før
  • 400 g grønkål, fintsnittet
  • 2 store appelsiner skåret i fine fileter
  • 5 dadler skåret i fine skiver
  • 1 stor håndfuld hasselnødder

Vinaigrette:

  • Saften fra 1 citron
  • 5 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. honning
  • Salt og peber

Fremgangsmåde:

Rist hasselnødderne på en varm pande, indtil de er let gyldne. Bland fintsnittet grønkål med appelsinskiver, dadler og ristede hasselnødder. Pisk vinaigretten sammen og vend den sammen med salaten. Krydr salaten med salt og peber Anret salaten sammen med flæskestegsskiver

Opskrifterne er udviklet af Ida Lawaetz. Hun finder inspirationen til opskrifter gennem naturen og årstidernes skiftende grøntsager og ingredienser. til daglig bor hun med mand og to børn i Holte, og derfor er omdrejningspunktet for en del af hendes opskrifter, at det også skal fungere til børnefamiliernes travle hverdag. Derfor arbejder hun meget med basisråvarer, når retterne skal fungere.