Familierådgivning – det nye sort?

Familierådgivning har vundet stort indpas de sidste år. Men hvad går familierådgivning egentlig ud på? Hvilke familier, børn og unge møder jeg i min praksis og hvorfor pokker er det blevet så populært?

Af Dorte Liechti, børnehaveklasseleder og familierådgiver

Hvis jeg skal starte bagfra og give et kvalificeret bud på, hvorfor det er blevet så populært, så tror jeg, at en af årsagerne er, at vi er en videbegærlig generation, der hele tiden søger at dygtiggøre os. Vi kan google os til næsten alt. Vi har fået kultur for at søge sparring hos en professionel, hvis der er noget, der er svært eller noget vi ikke selv kan løse optimalt.

Hvad enten det drejer sig om vores rolle som forældre, de sidste nye råd indenfor boligtrends eller vores børn, der har brug for en fortrolig at tale med. Så hvis vi føler, at vi ikke forstår vores børn eller at konflikterne fylder mere, end hvad de burde, så går vi på jagt efter svar.

Almindelige mennesker med almindelige problemer

I min rådgivning er jeg så heldig at møde mange forskellige skønne familier, børn og unge. Det er helt almindelige mennesker med helt almindelige familieproblemer. De har alle det til fælles, at de gerne vil have et bedre forhold til deres børn, forældre, klasse, venner, familie m.m. Jeg har arbejdet med børn og unge, der havde det svært i deres klasse. Med forældre, der gerne ville hjælpe deres børn med trygt at falde i søvn om aftenen, med børn, der havde en så stærk vilje, at et nej førte til råb og gråd, og med skønne mødre, der ikke følte sig helt tilpas i rollen som mor med lederkasketten på.

Helt almindelige familier som nogle gange er kørt fast i det samme spor – altså sidder fast i de samme konflikter. Som en mor, jeg havde i min praksis fortalte; ”jeg har læst så meget på nettet og masser af artikler, men det passede jo aldrig helt på mit barn…” Det svarer lidt til at vi køber ”one size” tøj til os selv. Det er sjældent, at det passer lige præcis til vores krop. Enten er vi for høje, for lave for brede eller…

Hvorimod skræddersyet tøj er tilpasset kun dig! Og det er netop det, familierådgivning er. Det er skræddersyet råd og vejledning til dem, der betyder allermest i vores liv. Vi skal nemlig ikke nøjes med, når det gælder relationen til vores børn…