Fædrevenner om livet på farsel

Mød Kasper Thorsvang, Sam Shepherd, og Mads Petersen fra Danmark. Årelange venner og nu fædre på ”farsel” – et udtryk for fædrebarsel. For dem er en længere barsel et naturligt valg, og har altid været i deres interesse, også før den danske reform fra august 2022 trådte i kraft, der øremærker 11 uger af den samlede orlov til faren eller den anden forælder.

Den ønskede effekt er at øge ligestillingen og skabe et tættere forhold mellem barn, faren eller den anden forælder fra en tidlig alder. Både Kasper, Sam og Mads bekræfter, at en længere barsel har skabt et tættere bånd til deres børn fra start og bidraget til en bedre balance mellem arbejde og privatliv for familien. Vi satte os ned med alle tre fædre for at lære mere om deres valg og erfaringer fra “livet på farsel”.

Af Minimum
Fotos: Asbjørn Christensen

Fortæl os lidt om dig og din familie konstellation

Kasper: Jeg er 40 år, og lever sammen med min hustru Petra og vores to børn Haakon, 3 år, og Orchila, 1 år.
Sam: Jeg arbejder til dagligt i Coop Bank som kreditanalytiker og bor på Frederiksberg med min kæreste Kathrine og vores datter på snart 1 år, Ava.
Mads: Vi består af en familie på fire. Simone, jeg selv Mads, Chloe på 3 år og Carlo på 1 år. Vi bor i Rødovre, og nyder tilværelsen med en hverdag bestående af et stort børnekaos.

Hvad var dit vendepunkt i forhold til at tage længere fædreorlov?

Kasper: Jeg har aldrig været i tvivl om, at jeg skulle tage en god del af barslen. Det er en tid som jeg fra dag et har glædet mig til, og som bestemt ikke har skuffet.
Sam: Der har aldrig været et vendepunkt. Jeg har altid ønsket at tage så meget barsel som muligt. Det er fantastisk, at det er muligt!
Mads: Jeg ville gerne have mere tid med mine børn i deres helt unge alder. Derudover har jeg følt, at vi har knyttet et tættere bånd til hinanden.

Hvor lang tid tog du fædreorlov?

Kasper: Inklusiv en uges ferie efter endt orlov blev det til små fire måneder.
Sam: Jeg tog de to uger i starten, samt 12 uger sidst i barslen.
Mads: To uger i starten og 8 uger i sidste ende af barslen.

Hvordan var reaktionen fra omgivelserne?

Kasper: Der har været stor opbakning og forståelse hele vejen rundt. Jeg synes egentlig, at det er det generelle billede, jeg har mødt. Det synes jeg er en sund udvikling fra en tidligere måske mere stereotyp forståelse af faderskabet.
Sam: Jeg har kun mødt opbakning fra både kæreste og arbejde omkring min barsel.
Mads: Fra arbejdets side kunne jeg mærke, at der ikke var helt begejstring for det. Men i privaten stor forståelse.

De bedste oplevelser fra din fædreorlov?

Kasper: Det er helt klart det helt nære bånd man opnår. Barnet bliver jo nærmest som en del af en selv. Tiden du har med dit lille barn, er simpelthen helt unik.
Sam: Den løbende udvikling af Ava, som jeg har kunne følge helt tæt på. Samtidig skaber man et helt unikt bånd. Alle vores smil og grin sammen.
Mads: Om morgenen, hvor der ingen stress var, og den lille, som lige var vågnet, lå og puttede sig ind til en. Det er stort!

Oplevede I fordele ved at tage fædreorlov?

Kasper: Jeg synes, der er mange. Udover det unikke bånd du skaber til barnet, synes jeg faktisk også, det var vigtigt for parforholdet og for den fælles forståelse vi hver havde med følingen på, hvad der skete derhjemme.

Sam: En tid med sit barn, man nok ikke får igen. Glade og gode dage.
Mads: Mere tid med børnene.

Vil du anbefale andre fædre at tage fædreorlov?

Kasper: Jeg sender mine største anbefalinger til alle fædre om at tage fædreorlov. De mange timer du får sammen med dit barn, kommer ikke igen. Jeg tror også på, at du her danner et vigtigt fundament for jeres forhold på den lange bane.
Sam: Hvis man selv er til det, vil jeg klart anbefale det! Jeg synes, at det har været enestående! Som nævnt, så danner man en hel relation
med sit barn, når man er så tæt gennem barselsperioden.
Mads: JA! Man får et helt specielt bånd og tættere forhold til sit barn.

Gode råd til kommende fædre på fædreorlov?

Kasper: Gør det og nyd det! Der mange muligheder for oplevelser og aktiviteter. Find jeres fælles rutiner og oplev, hvad I kan overskue og som giver mening, så du ikke ender med at ville for meget.
Sam: Tag det i et passende tempo. Nyd dagene og lad være med at stresse over ting, der ikke er nået i løbet af dagen. Herudover kan jeg anbefale at tage ud for at lave en masse ting sammen. Selv var jeg på et babysvømningshold med Ava en gang om ugen i to måneder. Virkelig en god oplevelse.
Mads: Nyd det! Tiden går hurtigt. Så i stedet for at bruge negativ energi på at det kan være megahårdt at være alene med sit barn, så forsøg at tænke positivt og nyd momenterne. Det varer ikke evigt.

Der bliver talt meget om den længere fædreorlov, men den bliver sjældent brugt. Hvad tror du kan være med til at gøre fædreorloven mere mainstream?

Kasper: Jeg tror egentlig, at mange kommer til at vælge det til. Jeg oplever i hvert fald, at det er noget som fædre har lyst til. Men som med så meget andet er det den gode fortælling, som kan rykke ved fordommene.
Sam: Personligt kan jeg ikke forstå, hvorfor man ikke vil opleve en sådan tid med sit barn. Omvendt ved jeg, at for mange kan der være praktiske ting, såsom job eller andet, der spiller ind. Men at tvinge folk på fædreorlov med lovgivning er helt forkert i mine øjne. Det er forskelligt, om man har lysten, og kunnen.
Mads: Mere fokus på det fra mediernes side. De har trodsalt en stor magt, når det kommer til at favne bredt.