Får du, hvad du bliver lovet?

Kan du være sikker på, at dine produkter indeholder den rette mængde, og ved du hvilke indholdsstoffer, der er i dine rengøringsmidler? Vi kan alle blive lidt usikre, når vi bliver spurgt på denne måde. Men der er en måde, hvorpå du kan vide dig sikker.

Af Susanna Hochheim

“Annonce”

Når vi gør rent derhjemme – og det gør vi ret ofte i denne kolde tid, fordi vi er mange flere samlet på færre kvadratmeter – ved vi så, hvad vores rengøringsmidler indeholder? Vi kan jo selvfølgelig læse varedeklarationen, men er de læsevenlige og kan vi få de informationer ud af
teksten, som gør, at vi kan bruge produktet forsvarligt uden at gøre skade på os selv, vores inventar eller vores omgivelser? Ofte kan man bl.a. læse, at der står sæbe. Og ja, det er da rigtigt nok, men hvilken sæbe er der tale om? Med tanke på dem, der måske har allergi i husstanden, er det også ret vigtigt at vide hvilket indholdsstof, der er i vores rengøringsmidler.

Det næste, der dukker op er, om produkterne indeholder den mængde, der står på emballagen? Nogle vil kunne nikke genkendende til, at man kommer hjem efter at have handlet og undrer sig over, at flasken ser ud som om, den ikke er helt fyldt. Men nu er den købt, så nu kommer den bare op på hylden, og næste gang vi handler, så kigger vi bare efter fyldte dunke.

Måske orker du slet ikke at læse varedeklarationen, og det er fuldt forståeligt, for den kan virke ret så uoverskuelig at læse for mange af os, og vi ved ikke altid, hvordan vi skal forholde os til informationerne.

Varedeklaration

Det er tankevækkende, at der i virkeligheden ikke er noget krav om fuld deklaration i lovgivningen for produkter som f.eks vaske-, rengørings- og opvaskemidler. Men der er heldigvis en måde, hvorpå du kan sikre dig, at du får det, du faktisk ønsker dig at købe. Ved varer, der har været igennem en godkendelsesproces hos Varefakta, vil du bl.a. opleve, at der er udspecificeret hvilke indholdsstoffer, der er i produkterne. F.eks. er sæbe ikke bare sæbe, så ved sæbe vil der måske stå sæbe (Sodium Stearate, Sodium Palmitate).

Varefakta kontrollerer alt dokumentation, før produktet sendes på markedet. Ved efterfølgende stikprøvekontrol, testes varen i deres forbrugerrettede laboratorium. Her kontrolleres det f.eks om opvaskemidlet indeholder den mængde, der står angivet på flasken. Varefakta tester herudover spild ved tømning (hvor meget, der sidder tilbage i den tomme emballage) og måler pH og tørstofindhold (det er den mængde aktive stoffer i produktet, som leverandøren har angivet, ved at kigge på tørstof vs. vandindhold).

Det er da en sikkerhed for os, der er værd at tage i betragtning. Varefakta er en uvildig mærkningsordning, der dagligt tester varer for os forbrugere. De sikrer sig, at vi får det, der står på pakken, og de holder øje med at lovgivningen overholdes. Kort fortalt, så passer de faktisk på os. Så derfor kan det være en rigtig god idé at holde øjnene åbne næste gang du køber rengøringsartikler til hjemmet, og tjekke om varemærket fra Varefakta sidder på emballagen. Det betyder nemlig, at du kan handle i god tro, og at der ikke er nogle love og regler, som ikke er overholdt.

Når du køber rengøringsmidler

Hvis Varefaktas mærke er trykt på dit rengøringsmiddel, så er du garanteret:

  • Fuld varedeklaration.
  • At indholdsstofferne er gennemgået og lever op til krav i lovgivningen, og at varen dermed ikke indeholder ulovlige stoffer.
  • En ordentlig brugsanvisning og i nogle tilfælde gode råd og advarsler, du skal være opmærksom på som forbruger.
  • Stikprøvekontrol af varens nettovægt, tørstofindhold, pH og spild ved tømning af emballage (hvor meget sidder tilbage i den tomme emballage).

Når du køber vaskemiddel og andre produkter til tøjvask og opvask

Hvis Varefaktas mærke er trykt på bl.a. dit vaskemiddel, så er du garanteret:

  • Fuld varedeklaration.
  • Minimumskrav til indhold af stoffer, der har betydning for vaskeresultatet.
  • At indholdsstofferne er gennemgået og lever op til krav i lovningen, og at varen dermed ikke indeholder ulovlige stoffer.
  • En ordentlig doseringsvejledning på emballagen, samt råd og advarsler, du skal være opmærksom på som forbruger.
  • Stikprøvekontrol af varens nettovægt, tørstofindhold, pH og spild ved tømning af emballage (hvor meget, der sidder tilbage i den tomme emballage).

Du kan læse meget mere om Varefakta på www.varefakta.dk/forbruger