Ensomhed og perfekte liv på de sociale medier

Det går stærkt. Livet på internettet har fart på og hvis man tror, at man er ung med de unge, fordi man har en profil på instagram, så bliver man måske overrasket over, at det ikke nødvenligvis er her, de lever ”det fede liv” på de sociale medier. De har længe slået deres folder, når de kommunikerer, på Snapchat og TikTok, hvor mange forældre er hægtet helt af.

Af Henriette Rosenthal

Hvor mange følgere, venner, beundrere har du på de sociale medier? Kan du vise omverden det flotte billede med den perfekte baggrund og sidder hår og tøj perfekt? I denne tid er der en del tale om, at vi skal droppe de filtre, der får helt almindelige, dejlige, unge mennesker til at fremstå, som var de medlemmer af en amerikansk realityshow-familie. Mange unge kæmper med følelsen af at være utilstrækkelige, hvis ikke de har det smalleste taljemål og det rigtige outfit, så tendensen er mere end velkommen. Følelsen af at være utilstrækkelig og at alle andre har et ”federe” liv, får børn og unge til at trække sig tilbage i en følelse af ensomhed.

Hvordan defineres ensomhed?

Ensomhed er en smertefuld følelse, der kan opstå, når ens sociale relationer ikke opfylder de behov, man har for social kontakt. Ensomhed er en følelse, som ofte opstår, når man er alene og mangler selskab. Men ensomhed er ikke nødvendigvis forbundet med, om man har mange eller få mennesker omkring sig. Følelsen kan også opstå, når man er sammen med andre, hvis man f.eks. føler sig anderledes end ens sociale relationer, eller relationerne ikke er tilstrækkeligt nære og dybe.

Børn og unge, der føler sig ensomme, kan vise det udadtil på forskellige måder. Nogle børn udtrykker det selv og fortæller en nær relation om ensomhedsfølelsen, mens andre børn har brug for, at forældre og eller venner lægger mærke til deres ændrede reaktionsmønstre er og ad den vej spørger ind til, om der er et problem som de kan hjælpe med at løse.

Hjælp til at komme ud af ensomhed

Ninna Rosendahl er familierådgiver og coach. Hendes passion er at hjælpe familier til en endnu større trivsel.
– Ensomhed kan bæres med over tid. Hvis du har prøvet at blive forladt eller holdt udenfor et fællesskab som lille, kan du senere stadig have frygten for, at det opstår igen, selvom dit nuværende liv ser anderledes ud. Således kan du have svært ved at knytte dig til nogen, da du simpelthen ikke tør løbe den risiko igen. Det kan få kedelige konsekvenser og det er derfor vigtigt, at vi får hjulpet et menneske der føler sig ensom, siger Ninna.

Hvordan spotter du om dit barn føler sig ensomt?

– Ensomhed kan se forskelligt ud og er ikke altid nemt at spotte. Det fremhæver jeg, fordi mange forældre kan føle en stor skyld, når de opdager det.

– Det mest nærliggende som vi kan glemme er simpelthen at spørge vores barn. På den måde viser vi interesse og at vi er åbne for en dialog om emnet. Nogle vil svare og andre synes, at det er alt for sårbart, da emnet er tabubelagt for mange børn og voksne. Det kan være godt for et barn, at vide at det ikke er alene om den følelse og således heller ikke er alene med sine tanker omkring dette. Noget som også kan skabe ensomhed, er pludseligt ændrede livssituationer. Både store og små. Det kan være sygdom, skader, at flytte, forældrenes skilsmisse, skoleskift og lignende.

Det kan ikke sammenlignes med virkeligheden

– I forhold til de sociale medier kan det at have mange venner/følgere her ikke sammenlignes med at have mange venner og heller ikke at mange kan lide en. De kan muligvis lide, det de ser og det der bliver lagt op, men det er ikke det samme som at kunne lide personen, da de mange gange ikke kender dem personligt. Således kan det faktisk blive endnu mere tydeligt, hvor alene man er, hvis nogen kun følger dig, eller du følger dem for at se, hvad de præsterer. Det er jo ikke den slags venner der ringer til en, eller besøger dig, når du har det svært. De sociale medier kan ofte stive vores selvtillid af, men det er mindre givende, når vi taler om selvværd, der netop skal bygges ud fra hvem jeg er og ikke hvad jeg er.

– Jeg vil mene at det er en rigtig god tendens at lade ”filtrene falde”. At se hvordan ens idol rent faktisk ser ud er virkelig betydningsfuldt, da de ofte ikke er så forskellige fra os andre. Det handler både om udseende, men også det de gør, laver og er optagede af. Også mere åbenhed fra influencere om hvordan de har taklet eksempelvis ensomhed, mobning, skoleproblemer og lignende, gør dem mere troværdige og mindre uopnåelige. Det vil have en indvirkning på at unge ikke føler de skal leve op til noget, men fremme følelsen af fællesskab, slutter Ninna.

Er dit barn ensomt?

Du kan kigge efter følgende signaler:
✱ Trækker dit barn sig fra sociale relationer og arrangementer
✱ Er hun/han mere på sit værelse end normalt
✱ Holder hun/han op med at have aftaler med sine venner
✱ Dårligt humør og/eller ændringer i sprog
✱ Øget fokus på ydre ting for at passe ind (ex. sit udseende, materielle ting mv)
✱ Ændring i interesser