En sikker skolevej

Små, forventningsfulde skolebørn der går hånd i hånd på vej til skole. Det lyder hyggeligt, men det billede punkteres desværre af virkeligheden, når det ringer ind til 0. klasse i august. Ved mange skoler sværmer bilerne, som bier omkring et glas syltetøj, omkring skolernes parkeringspladser, der har begrænset plads, og ”børn” der går hånd i hånd, finder man flest blandt skolens nyforelskede teenagere.


Af Henriette Rosenthal


”Ny i trafikken”. Hvert år møder vi smilende børneansigter på plakater, hvor budskabet er, at det nu er tiden, hvor alle de nye skolebørn er på vej til og fra skole, og at vi skal være ekstra opmærksomme trafikanter – ikke, at det ikke ville klæde os at være det alligevel, men mon ikke du forstår, hvad jeg mener.

Hjælp barnet til at forstå trafikken

Det er vores ansvar som voksne, at klæde vores barn på til at kunne begå sig i trafikken. Så hvorfor ikke benytte sommerferien til at øve med dit barn, så skolevejen er velkendt, når skolen starter? Det er oplagt fordi trafikken, de fleste steder, ofte er mere sparsom i sommerferien.

Find ud af hvilken vej, der er den mest sikre til skolen og tag nogle træningsture på ”gåben”, hvis I bor i gåafstand til skolen. Så kan du observere, hvad barnet selv ville gøre i de givne situationer, hvor veje skal krydses og lyssignaler skal aflæses, og lære barnet at træffe de rigtige valg, og derved blive mere sikker i trafikken. Måske er det også værd at give det en tanke, hvad afstand på ”gåben” betyder i jeres familie. Måske er I lige som mange af os andre tilbøjelige til at tage bilen, selv om distancen er kort nok til at gå? Det er netop det scenarie, der skaber farlige trafiksituationer omkring skolen om morgenen, fordi de fleste skolebørn møder på samme tid.

Start dagen med en cykeltur

Selv om børn der starter i 0. klasse ikke bør cykle alene, er det en god idé at træne god og sikker cykeladfærd, ved at cykle sammen med barnet til og fra skole – også selv om det er fristende at tage bilen. Måske hjælper det på motivationen, at det er ”gratis” motion og at lidt har også ret. Husk at det er lettere at overbevise barnet om, at det ikke er til diskussion, om man skal cykle med cykelhjelm, hvis du også selv gør det.

Hvis du har et ”bilbarn”

Nu skal det jo ikke lyde som om, det er fuldstændigt uhørt at køre sit barn til og fra skole i bil. Der kan være masser af årsager til, at det er mest hensigtsmæssigt, eller decideret nødvendigt, på grund af afstand eller andre faktorer. Derfor kan man alligevel godt benytte lejligheden til, at tale om det at færdes i trafikken med barnet. For at mindske trafikkaos omkring skolen, så kan I måske parkere et stykke fra skolen og træne trafiksikkerhed på det sidste stykke af skolevejen.