En ny start?

For nogle er årsskiftet en god anledning til at reflektere over året, der nu bliver skiftet ud med et nyt.

Af Henriette Rosenthal

Måske synes du, at nytårsforsætter er noget pjat? Ikke desto mindre kan årsskiftet være tidspunktet, hvor du mærker efter, om der er vaner – gode, eller mindre gode – der trænger til en finjustering. Hvis du allerede nu tænker: ”Jeg skriger, hvis jeg skal høre mere om rygestop, sundere livsstil eller triatlon”, så får du lige lidt inspiration til nytårsforsætter, der er nemme at holde:

• Jeg vil spise god lakrids hver dag – indsæt selv din yndlingsslik, hvis du er uenig i, at lakrids er ”for the win”.
• Jeg vil sætte vækkeuret til at vække mig 10 minutter, før jeg plejer. Så kan jeg ligge og vågne langsomt med god samvittighed og alligevel nå morgenens program.
• Jeg vil købe lækkert sengetøj – jeg ved ikke med dig, men det er et punkt, jeg selv forsømmer lidt, men det er da til at overkomme at lave om på.

en ny start? ung mørkhåret kvinde spiser slik

Er nytårsforsætter en uddøende race?

En hurtig rundspørge på kontoret, er ikke repræsentativ for den ganske, danske befolkning, men det er altså ikke her, man finder de store forkromede nytårsforsætter – og dog.
For mit eget vedkommende er nytårsforsætter ikke noget, jeg praktiserer. Jeg synes ikke, at tiden er til det. Julen har lige fyldt det hele, hvilket er dejligt, men det er altså ikke med maven fuld af andesteg og karrysild, jeg tænker mest klart.
Det gør jeg til gengæld i sommerferien, hvor jeg altid fintænker over, hvordan hverdagen og livet i det hele taget kan optimeres, når ferien er slut.

Susanna:

– Om jeg har nytårsforsætter? Ja, og jeg elsker dem. Hvert år til nytår kigger jeg indad. Jeg mærker efter, hvad der har ”virket” i det forgangne år. Om der er noget, jeg skal være opmærksom på, og om jeg ved at ændre på det, kan gøre det endnu bedre at være mig. Er der noget, som jeg ikke er helt tilfreds med, kan jeg jo kun ændre det ved at være bevidst omkring det. Det er en slags hovedrengøring af sindet, ligesom jeg også giver mit hjem den helt store omgang rengøring til årsskiftet. Som et hyggeligt ritual tænder jeg røgelsespinde efter rengøringen og med dejlig duft i alle rum, er jeg klar til at tage hul på et nyt år.

Marlene Dorthea Permin:

– Min filosofi er, at jeg skal gøre noget godt for mig selv hver dag, som at lakere negle, spise en kakaotrøffel når jeg har lyst, eller lægge en ansigtsmaske. Så nytårsforsætter gør jeg mig ikke meget i.

Bonnie Jensen:

– Jeg har ingen nytårsforsætter, for jeg får ”fikse” idéer med jævne mellemrum året rundt. Så skal jeg spise sundere og træne mere. Hvis jeg forsøger at indfri disse gode intentioner fra 1. januar, er det helt sikkert, at de holder til midt i februar. Jeg er efterhånden blevet klar over, at det er vinterferien, der spænder ben. Der rejser vi som regel, og i ferien gider jeg ikke restriktioner i forhold til hvad jeg spiser og hvor meget jeg motionerer. Efter ferien kommer jeg sjældent op på hesten igen.