En diagnose er ingen hindring for et kørekort

Næsten alle kan tage et kørekort. Det mener kørelærer, Henrik, der arbejder ved Rødovre Køreskole. Han ser muligheder i stedet for problemer, når han løber ind i et ungt menneske med udfordringer.

Af Henriette Rosenthal

Emil Tørnquist er 19 år og bor på Nørrebro. Han vil, ligesom så mange andre unge, gerne have sig et kørekort. Han har stort mod på at komme i gang, og har i skrivende stund været på manøvrebanen en gang.

Hvilken køreskole?

Før Emil kunne starte på sin køreundervisning, lavede hans mor grundig research på Nettet. Hvilken køreskole ville være den rigtige for Emil? Sagen er nemlig, at den unge mand er udfordret af en autisme spektrum forstyrrelse, adhd og stærk ordblindhed. På trods af afstanden fra familiens hjem på Nørrebro til Rødovre, faldt valget på Rødovre Køreskole. Den ”poppede” nemlig op under søgningen, som den eneste køreskole der kunne imødese Emils behov for hjælp til at erhverve sig et kørekort.

– Jeg har endnu kun været til et informationsmøde omkring teoriundervisningen. Når den starter rigtigt, får jeg på grund af min ordblindhed lov til at få opgaverne med hjem, så min mor eller far kan læse spørgsmålene op for mig. Ellers ville jeg ikke kunne bestå en teoriprøve. Jeg synes at det var lidt nervepirrende på manøvrebanen, men det gik fint nok. Jeg var bedst til at bakke. Når jeg kørte lige ud, var det svært at holde farten, fortæller Emil.

Ser det unikke menneske

Alle kørelærere på Rødovre Køreskole har hver deres rygsæk med erfaringer og undervisningsmetoder, som gør det muligt at matche elevernes behov. Derudover har de stor erfaring med undervisning af unge og voksne med særlige behov. Inden selve kørelæreruddannelsen kan påbegyndes, skal de have taget et kursus i voksenpædagogik.

På Rødovre Køreskole er målsætningen at skabe et undervisningsmiljø,der skal være levende og imødekommende.
– De unge får et helt nyt liv, når de opdager, at de sagtens kan tage et kørekort ligesom alle andre. Lige fra starten og gennem hele uddannelsesforløbet, bliver hver enkelt elev fulgt således at køreundervisningen bliver optimal.

Det tager sjældent de udfordrede unge længere tid at få kørekortet, end det tager andre, for vi tilpasser bare undervisningen, så den passer den enkelte elev på køreskolen, siger Henrik, som er indehaver af køreskolen.

Opfølgning

Fælles for alle elever er, at de tilbydes en gratis kørelektion 2-3 måneder efter de har fået deres kørekort. Her kan køreskolen være med til at fjerne dårlige vaner og usikkerhed. De ønsker på den måde at give deres bidrag til bedre og sikrere bilister.

“På grund af min ordblindhed får jeg lov til at få opgaverne med hjem, så min mor eller far kan læse spørgsmålene op for mig.”

Du kan læse mere om Rødovre køreskole på deres hjemmeside: Rødovrekøreskole.dk