Det kribler og krabler

Nej, ikke nu igen. Barnet kommer hjem fra skole eller pasningsordning og endnu en gang er det med lus, som har taget bo i hårpragten. Men hvad kan man gøre for at minimere besøgene af de uvelkomne gæster i hovedbunden?

Af Henriette Rosenthal

Kæm håret grundigt

Det er et slid, hvis dit barn har langt og kraftigt hår, men kæmning hver eneste dag er nødvendigt, hvis I skal slippe af med lusene. En tættekam er god til at fange de fleste lus og luseæg, men det kan faktisk være en god idé, at ”skrabe” de mest genstridige luseæg af håret
med neglene. Vask håret og put balsam i det, før du kæmmer det.

Flet håret

Børn stikker hovederne sammen i leg. Hvis dit barn har langt hår, så gør det til en morgenrutine at lave en fin fletning. Det begrænser
lusenes mulighed for at kravle på besøg i håret.

Tee tree-olie

Undersøgelser viser, at tea tree-olie kan være nyttigt til behandling af lus. En undersøgelse offentliggjort i Parasitology Research Trusted
Source, viser at tee tree-olie kan dræbe lus både som nymfer og voksne, ligesom det også reducerer antallet af luseæg, der ruges ud.

I fryseren

For at sikre sig at lusene er udryddet, kan man lægge det tøj og sengetøj, der har været i kontakt med den smittede i fryseren i et døgn.

Undgå spredning

Forebyggelse mod smittespredning sker ved regelmæssigt – cirka en gang om ugen – at rede håret igennem med tættekam og straks iværksætte en behandling og give besked til omgangskredsen, hvis der findes lus. På denne måde opdages eventuelle lus hurtigt, smitten begrænses, og sandsynligheden for at blive smittet igen på et senere tidspunkt mindskes.

forbygelse af lus. evt. med tættekam

Hvad er vigtigt efter en vellykket behandling?

En vellykket behandling skal altid følges op af regelmæssige eftersyn af hovedbunden, fordi der fortsat kan være smittekilder i omgangskredsen. Risikoen for gensmitte fra omgangskredsen kan mindskes betydeligt ved at man aftaler, at alle undersøges mod lus samme dag f.eks. første dag efter sommerferie, efterårsferie, juleferie eller lignende.

Et godt samarbejde

Et godt samarbejde mellem skole, institution og forældre er en forudsætning for et godt resultat i kampen mod spredning af lus.Vær åben, fortæl at dit barn har fået lus og igangsæt straks behandling.