Børn og træning

Børn behøver ikke benhård træning for at være tynde og få vigtige sundhedsfordele. Men de har brug for at træne for deres eget selvværd og velvære.

Af Bonnie Jensen

Sports og fritids interesser er sundt på flere måder. Ifølge de officielle anbefalinger skal vores børn være fysiske aktive 30 – 60 minutter
om dagen for deres helbreds skyld, men de sociale netværk de samtidigt knytter spiller også en stor rolle. Drengebørn er som oftest vilde og leger voldsomme lege, hvor de bevæger sig meget og får dermed rørt sig og brugt en masse energi. Anderledes er det med pigerne, de interesserer sig ofte for stillesiddende lege, og får derfor ikke rørt sig i samme omfang i løbet af en almindelig dag. Derfor bør en eller flere sportsgrene være en naturlig og fornøjelig del af ethvert barns liv. Alle børn er fulde af energi og gå på mod, og det styrker deres selvværd at have en fritidsinteresse. Hvis vores børn ikke træner og generelt udviser manglende interesse for at være fysisk aktive, så må vi som forældre opfordre dem til at prøve sig frem inden for sportens verden. De fleste børn kan sagtens finde en sportsgren der passer til deres temperament og ønsker. Men en gang imellem er det os som forældre der skal ud i de lokale sportsklubber og undersøge udbuddet, for herefter at præsentere dem for børnene. Det vigtigste er at dine børn udpeger en aktivitet, som de synes er sjov, og som du kan opfordre dem til at lave så tit de kan, og gerne i selskab med klassekammerater eller venner fra nærmiljøet, så de opfordrer hinanden til at fortsætte, selv i perioder hvor de føler sig trætte op uoplagte. Hvis de allerede dyrker sport i skolen, som håndbold, gymnastik eller fodbold, så kan man nøjes med en enkelt træningsdag om ugen, det er dog stadig en god idé at opfordre til et par gange om ugen.

Lad dit barn undervise andre børn.

I takt med at dit barn engagerer sig i en aktivitet, uanset om det er bowling eller fodbold, så opmuntrer dem til at lære fra sig. Du vil blive overrasket over, hvor meget ungerne vil gå op i det. Man kan måske endda hjælpe med til at opbygge et netværk i lokalområdet, hvor børnene underviser hinanden.

Hvordan motiverer vi børnene?

Børn er skabt til at bevæge sig og kan klare en masse fysisk aktivitet og træning. Men som for voksne, er det vigtigt at have en god forståelse for sikkerhed og teknik. Man kommer langt med almindelig sund fornuft. At klatre i bjerge er ikke det bedste valg af træning for
4-5-årige, selvom de måske selv synes at det er. Her er det vigtigt at vi forældre er med til at vælge hvilke sportsgrene vores børn skal introduceres for, og hjælpe dem til at forstå hvilke risici, fordele og udfordringer, der er forbundet med den ønskede træningsform.
Fortæl dine børn at de skal sørge for at få masser af motion, og du vil sandsynligvis blive mødt med noget, der ligger et sted imellem et suk og latter. Nøglen er motivation. Her er et par strategier, der kan hjælpe til at træningen bliver ved med at være sjov og interessant for dit barn – og for dig.

Lad barnet bestemme.

Træning, der bliver påduttet, vil blive droppet inden længe. Lad dit barn vælge aktiviteterne selv. Opmuntrer ham/hende til at vælge det, de godt kan lide, og ikke nødvendigvis den aktivitet du selv var god til, da du var på deres alder, eller som du selv er interesseret i. Hvis dit barn bliver interesseret i den sportsgren, som du selv dyrker, så kan det være en rigtig god måde at tilbringe kvalitetstid sammen.

Opskriften enkel.

Børn skal vedligeholde formen, og børn og unge bør få 30-60 minutters motion på de fleste af ugens dage. Det bedste er, hvis træningen er en form for vedholdende kredsløbstræning – at gå, jogge,
danse, cykle eller enhver anden jævnt fortsættende aktivitet, som de synes er sjovt.

Giv støtte og opmuntring.

Præcis som for voksne, skal træningen være praktisk, til at komme til, forståelig og forhåbentlig også sjov! Det er vigtigt, at vi giver børnene muligheden for at være med til en træningsform, som de synes er interessant og sjov. Så snart de har fundet noget de godt kan lide, så er det tid til at opmuntre og være meget forsigtig med ikke at blive over-kritisk i forhold til fejl og små tilbageskridt. Den hurtigste og sikreste vej til at udvikle frygt for at fejle er ved at straffe mennesker, når de laver en fejl.

Vær et godt eksempel.

Forskning viser at forældres engagement i deres egen sport smitter positivt af på børnene. Tænk over hvordan kan du bede dine børn om
at holde sig i god form og skære ned på Tv-forbruget, hvis du selv er blandt dem der slider mest på sofaen. Hvis du ikke selv vil være
med ude på sportsbanen, så kan du engagere dig som sponsor eller træner for dine børn, hvis de er på et hold eller ganske enkelt være med som engageret tilskuer.

Husk:

Hvis vi forventer at børn skal blive motiverede til at leve et sundt og aktivt liv, så er vi nødt til at sikre os at de får masser af vejledning og opmuntring, og ser os voksne vælge denne vej.

Her er et par råd til de forskellige aldersgrupper:

Fødsel til 2 år:

Dette er ikke et kritisk tidspunkt i forhold til at vedligeholde og forbedre formen. Børn er meget aktive af sig selv (spørg bare en nybagt mor!) og har ikke brug for mere træning. Indtil videre er det fint at stable legetøj eller byggeklodser, trille rundt og få fat i ting, spille spil og publikums-favoritten – at øve sig i at gå, er alt de energiske unger normalt har brug for.

2 til 5 år:

Dette er tidspunktet, hvor du kan være med og hjælpe til at udvikle en række færdigheder, der har med boldøjet at gøre. Lær dit barn at sparke, kaste, gribe eller slå til en bold. Disse færdigheder giver mere end bare at danne et godt grundlag for andre færdigheder,som børnene udvikler senere – de er også sjove.

5 til 8 år:

Begynd lige så stille at opmuntre dit barn til at konditionstræne ved at gå, cykle, spille fodbold eller andre boldspil med sammen med vennerne eller med dig. Gruppe-lege som tagfat og endda nogle mildere former for holdsportsgrene er gode muligheder, men lad for alt i verden ikke børnene konkurrere. Faktisk er det vigtigt at lære børnene en sund indstilling til fordelene og ulemperne ved konkurrencer. Vær helt sikker på at du ikke bliver en forælder, der udlever din egen konkurrence-iver eller sportsambitioner gennem dine børn! Der er ingen tvivl om, at det hjælper hvis dine børn kender andre børn, der også er aktive og det gør træningen sjov og kan hjælpe dem til at bevare interessen hele livet.

8 til 10 år:

Nu kan børnene blive mere aktivt involverede i mere kraftbetonede aktiviteter. Lad dem prøve alle mulige forskellige sportsgrene for at finde ud af, hvad der passer godt til dem. I denne alder er der ingen grænser for, hvilke sportsgrene dine unger måske synes er sjovt. Prøv at give dem forskellige muligheder og lad dem blive meget involverede i beslutningsprocessen. Det er en alder, hvor mange børn finder holdsportsgrene attraktive, men det er vigtigt at huskepå, at nogen måske er mere til individuelle sportsgrene. Alle børn er forskellige. Men hvis de kommer i gang med sport, så lad dem selv vælge, hvad de har lyst til og nedton konkurrenceelementet, for det kan skræmme
dem væk. Før an og vær et godt eksempel for barnet.

10 til 14 år:

Det er her ungdomssløvsindet kan stikke dets dovne hoved frem og der er en vis tendens til at sofaen og fjernsynet eller spillekonsollerne trækker mere end noget andet. Sørg for at give den støtte og entusiasme, som er nødvendig for at hjælpe din søn eller datter til at blive ved med at være interesseret i at træne. Piger er særligt udsatte for at miste interessen for at være fysisk aktive og det bliver værre senere i deres teenageår, så opmuntring og engagement fra forældrenes side er vigtig i denne alder.

14 til 17 år:

Den dårlige nyhed er, at hvis dine børn ikke er blevet vant til regelmæssig træning endnu, så vil det blive en kamp opad bakke nu, i forsøget på at motivere. En form for træning, der kan være særligt tiltrækkende for denne aldersgruppe er styrketræning. Styrketræning kan måske lokke lidt ældre teenagere ved at give håndgribelige fysiske resultater (musklerne bliver større), hvilket giver psykologiske fordele. Styrketræning hjælper også til at undgå det pres, en holdsport kan give, for dem, der ikke er helt så sporty. Hvis din søn eller datter bliver vild med styrketræning, så sørg for at det altid foregår under kyndig vejledning fra en veluddannet voksen. Piger er dog i denne alder stadig meget svære at motivere i forhold til træning.