Beskyt dig mod flåtbid

Flåter er nogle små banditter, der gemmer sig i naturen. Når de kan se sit snit til det, finder de sig en ”vært” de kan suge blod hos. Det kan være din hund eller kat, men de har ingen skrupler og er også glade for menneskeblod.

Af Henriette Rosenthal

Min datter boede en overgang, sammen med sin familie, med en skov som nabo. En dag hvor jeg skulle passe mit etårige barnebarn, fandt jeg pludselig en flåt på mit trægulv, og jeg må indrømme, at jeg fandt størrelsen imponerende. Derudover var der ikke noget godt at sige om flåten, der måtte lade livet. Mit mormorhjerte sad helt op i halsen, og mit barnebarn blev undersøgt på kryds og tværs, men der var ingen flåtbid at se. Flåten må have siddet i overtøjet.

Hvorfor skal vi undgå flåtbid?

Det skal vi fordi skovflåten kan være smittebærer af infektionssygdomme, der via flåtens spyt kan overføres til både dyr og mennesker. Det er borrelia, som du sikkert har hørt om, men flåter kan også smitte med TBE, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse. Nogle mennesker bliver så hårdt ramt, at sygdommen efterlader varige mén.

Der findes ikke nogen tilgængelig specifik behandling af TBE, men der findes en forebyggende vaccine til børn og voksne. Så grundregel nummer et er, at hvis du bliver bidt af en flåt, skal du fjerne den hurtigst muligt.

Bornholm, Bornholm, Bornholm…

Hvert år bliver et meget stort antal danskere bidt
af en skovflåt, og mange bliver bekymrede for, om
de kan være smittet med for eksempel borreliabakterien
eller TBE-virus.

I år bliver mange danskere i Danmark, når det er sommerferietid. Covid19 har sat en stopper for rejselysten og mulighederne for at færdes frit i udlandet, som vi plejer. Et rejsemål der virkelig er stukket helt af i popularitet, er skønne Bornholm. Mange vender mange tilbage år efter år, for at smovse i ”sol over Gudhjem” og Krølle-Bølle is. Naturen på Bornholm er skøn og strandene ligeså.

Desværre er Bornholm også det sted i Danmark, hvor flåter der bærer smitte med TBE, har forekommet mest gennem 50 år. Skov og græsklædt vegetation er områder med mange flåter. Her bør man tage tøj og sko på, der dækker huden, særligt omkring fødder og ben – lange bukser, strømper og støvler. Tøj i lyse farver gør det desuden lettere at se og dermed fjerne eventuelle flåter på tøjet.

Kilde: Statens Serum Institut, fåetbid.dk