Allergi

Lider du af allergi? Hvis ja, har du sikkert døjet med for eksempel udslæt på huden, kriller i halsen, irriterede øjne, der klør, eller en næse, der løber konstant. Alt sammen symptomer på, at du er overfølsom overfor et eller andet, som du er i kontakt med.

Af Henriette Rosenthal

Det bedste ville være, hvis man helt kunne undgå at komme i nærheden af det, som man er er allergisk over for. Det er bare ikke så let, som det lyder, for det vil ofte kræve store forandringer i hverdagen og måske endda medføre en livsstil, som er stærkt begrænset.

Hvad er allergi?

Allergi er en tilstand, som skyldes, at immunsystemet reagerer unormalt eller for kraftigt overfor ellers harmløse ting i miljøet som pollen, dyrehår eller fødevarer. Allergi er arveligt betinget. Derfor har et barn langt større risiko for at udvikle allergier, hvis forældre eller søskende har eller har haft allergi eller allergiske sygdomme. Hvis man har allergi, er det vigtigt at undgå at blive udsat for de ting, man ikke kan tåle.

Søg læge hvis du har mistanke om, at du har allergier

Lægen vil typisk spørge grundigt ind til dine symptomer. Derefter vil du blive undersøgt og så vurderer lægen, om du skal gennemgå en allergitest. Udredning af allergi kan foregå ved en priktest eller ved en blodprøve. Til sidst sammenligner lægen dine symptomer med resultatet af testen. Det er vigtigt at få stillet en korrekt diagnose hos en læge, så du kan få den medicin, der hjælper på din allergi. Lægen kan også hjælpe med gode hverdagsråd, så du kan få færre gener og en bedre livskvalitet.

Kontaktallergi…

forårsages af små kemiske stoffer, som trænger gennem huden og påvirker immunsystemet, så der opstår allergier.

Mange lider af kontaktallergi

Mindst 20 % af den generelle befolkning har kontaktallergi over for almindelig forekommende allergener. Det er blandt andet metaller, konserveringsmidler, parfumestoffer, farvestoffer og andre stoffer, som forekommer i forbrugerprodukter som kosmetik, smykker og rengøringsmidler, men allergien kan også fremkaldes af “naturlige” stoffer som f.eks. æteriske olier og planter.

Høfeber

Hvis du lider af høfeber, findes der i håndkøb både tabletter, næstespray og øjendråber til at lindre.

Den bedste behandling af allergi er at undgå det, man er allergisk over for, hvis det kan lade sig gøre. Mange med allergi oplever, at allergien mindskes med årene – dog først over et mangeårigt tidsperspektiv.

Kilder: Videncenter for Allergi og Sundhed.dk