Lidt om allergier

Allergi er oftest en arvelig betinget sygdom, og derfor har du større risiko for at udvikle allergier, hvis dine forældre eller søskende har eller har haft allergi eller allergiske sygdomme. Nogle mennesker udvikler dog allergi, selvom ingen andre i familien har det.

Kontaktallergi

Parfume allergi

Mindst 10 % af den danske befolkning lider af kontaktallergi over for et eller flere kemiske stoffer.
Kontaktallergi forårsages af små kemiske stoffer, som trænger gennem huden og påvirker immunsystemet, så der opstår allergier.
Stofferne, der kan fremkalde allergi, kaldes også allergener. Disse allergener kan være metaller, konserveringsmidler, parfumestoffer, farvestoffer og andre stoffer, som forekommer i forbrugerprodukter som kosmetik, smykker og rengøringsmidler, men allergien kan også fremkaldes af “naturlige” stoffer som f.eks. æteriske olier og planter.

Hudallergi

Hele 16,5 procent af børn under 18 år har hudallergi, viser en ny undersøgelse.
Hudallergi kan ramme mennesker i alle aldre – også børn – og har man først fået det, er det for livet og kan medføre en stor belastning i hverdagen. Kløende, rødt eksem og små knopper og blærer på huden er nogle af de gener, børn kan døje med, hvis de udvikler hudallergi. Og for forældrene bliver de daglige indkøb pludselig en jungle at finde rundt i, når der skal styres udenom det, som barnet ikke tåler.

Hudallergi kan opstå ved, at huden kommer i kontakt med allergifremkaldende stoffer som fx parfume eller konserveringsmidler. Risikoen for hudallergi stiger, jo mere huden er i kontakt med allergifremkaldende stoffer. Derfor bør man som forældre være opmærksom på, hvilke indholdsstoffer man udsætter sine børn for.

Allergi over for dyr

Allergier overfor dyr

Hvis du har allergi over for én dyreart, betyder det ikke nødvendigvis, at du også har allergier over for andre dyr. Men der er en øget risiko for, at du også udvikler allergi over for andre dyrearter med pels, især hvis du er i hyppig kontakt med dem.

Desværre er grundig rengøring ikke nok til at fjerne det, du reagerer på, når du har allergi over for pelsdyr. Hvis du har allergi over for et dyr, er der for mange personer kun én måde at undgå symptomer på, og det er at holde sig væk fra de allergifremkaldende stoffer fra dyret.
De dyr vi som oftest udviser allergi overfor er: ko, kat, mus, hest, hund, kanin, rotte, marsvin og hamster. Allergi over for dyr kan give høfebersymptomer fra øjne og næse og kan også give astmasymptomer fra lungerne. Man kan også opleve at huden reagerer ved fx berøring med dyrets pels eller spyt.

Kilde: Videncenter for Allergi og Astma-Allergi Danmark