Alene forældre på ferie

At rejse som alene forældre på ferie med et eller flere børn, kan for nogle tænkes som helt umuligt. Men med lidt omtanke kan det sagtens lade sig gøre at få en skøn ferie.

Af Bonnie Jensen

Herunder finder du nogle råd til at tage på ferie som ene voksen med et eller flere børn. Der gælder mange af de samme tips, som hvis man er par, der rejser. Alligevel er der nogle særlige forhold, du med fordel kan medtænke.

Forventninger

Ferie handler grundlæggende om værdier og forventninger. Er det vigtigste for dig, at I har tid sammen, at I prøver grænser og har mange oplevelser? Eller det er bedre med ro og fred i naturen. Måske er byture, de klassiske museer og shopping ikke altid et hit hos de mindre børn. Til gengæld er et sted med pool ofte sagen, selvom de voksne ikke har det øverst på hitlisten. Så hør børnene, men husk også hvad du selv har lyst til og brug for i ferien.

Du har også selv ferie

For det første er det jo også din ferie, og derfor er det en god ide at tænke over, om det ville dejligt, hvis andre lavede maden.
På et hotel er der restauranter og nærliggende byer med cafeer hvor du kan få maden serveret. På en campingferie er det ofte dig selv der står for menuen. Men har du en minikok i familien, kan det sagtens gøres til en del af feriens sammenhold. Campingferie er ofte forbundet med praktiske gøremål for den voksne, til gengæld møder man nemt andre voksne, og børnene leger ofte sammen på tværs.

Af sted med et eller flere børn

Er du alene forældre på ferie med et barn, bliver det ofte meget tæt, og husk derfor på, at barnet skal have noget underholdning med til sig selv. Det kan være spil, bøger eller en Ipad. Hvis du rejser med et barn, har du hele tiden ansvar for tiden, og det er godt at have fokus på, om du vil have det nemt eller svært. F.eks. kan en pakkerejse med planlagte aktiviteter, frigøre noget energi. Til gengæld kan det være rigtig dejligt og tæt for nogle at være meget sammen, og derfor kan leje af et sommerhus i stilhed og nærvær være det bedste. Her kan man lave ”timeout”, hvor der midt på dagen f.eks. er en times stilhed, hvor hver især laver noget for sig selv i huset. Er der flere børn, leger de sammen, og tiden er en anden.

Tiden sammen

For de fleste børn, er det tiden sammen med hinanden, der er det vigtigste. Ofte er det at være sammen det bedste. Om det så er i nattøj i sofaen, i naturen eller en masse aktiviteter i badeland, betyder mindre. Hvis I som voksne trives, og alle går til feriemålet med gode forventninger, plejer det at blive godt.

Læs også evt. også “Min store åbenbaring som alenemor”