Åh nej! Lus igen…

De fleste af os kender følelsen af afmagt og irritation, når familien har lus. Det er ubehageligt, det er besværligt, og af en eller anden grund opdager man det aldrig på de dage, hvor man har rigtig god tid.

Af: Bonnie Jensen

I gamle dage koblede man lus sammen med fattigdom og manglende hygiejne, men i dag ved vi, at lus ikke er spor selektive, når de vælger deres værter.

Håret kan være kort, det kan være langt, det kan være renvasket, og det kan være knapt så renvasket det betyder intet, så længe lusene kan holde varmen tæt ved hovedbunden og spise sig mætte i vores blod. Lus trives særlig godt der, hvor mange mennesker er tæt sammen.

Derfor er der rigtig mange børn, der smitter hinanden med lus. Når de leger tæt sammen med hår-til-hår kontakt, har lusene kronede dage. Det er derfor, det er så vigtigt at give besked videre til skole og institution, hvis man opdager lus i familien. Kun sådan kan man undgå gensmitte.

Hvad er en lus for en størrelse?

De er nogle små blodsugende banditter.
Sjældent har så små, endda vingeløse insekter, givet anledning til så megen frustration i så mange hjem. Bare nogen hvisker ordet lus, sniger ubehaget sig ind på en, og det begynder at klø i hele frisuren og et øjeblik senere langt ned ad nakken.
Lus er små insekter, der når de er nyklækkede, ikke er større end 0,5-1 mm. lange. Voksne lus er 2-3 mm. lange, og har en farve der kan variere fra at være transparent gråhvid til nærmest sort. Lus kan derfor være overordentligt svære, at få øje på i starten af et “luseangreb”.

Lus lægger sine æg helt nede ved hovedbunden, og efter 6-9 dage er små nye lus (nymfer) klar til at indtage rollen som virkelig irriterende gæster i hovedbunden.
Æggene klistrer fast til hårstrået og ses ofte som små perler på hårstrået. Helt nede ved hovedbunden til en start, senere længere ude på håret efterhånden som det vokser. Æggene falder ikke af sig selv, for de er fæstnet til håret med en slagt klistret kit og skal skrabes af med en tættekam.
Når ægget udklækkes, lever nymfen af blod, som den suger i hovedbunden, flere gange om dagen.

Lus smitter!


Hvis man finder lus hos en i familien, er det vigtigt at undersøge alle familiens medlemmer. Husk også at give besked til skole, institution og andre som har været i tæt kontakt til familien. Det er kun ved at tage et fælles ansvar og med en fælles indsats, man kommer de små bæster til livs.

Vidste du at…

lusekam
  • 69 % af alle børneforældre oplever at deres børn på et eller andet tidspunkt angribes af lus
  • Børnene der angribes er ml. 4 og 15 år gamle. Oftest i aldersgruppen 7-11 år.
  • 87 % mener at luseangrebene stammer fra skolen eller i institutionen
  • Mere end halvdelen af de adspurgte forældre (52 %) er selv blevet angrebet af lus som voksne
  • 74 % af de adspurgte som ikke bruger lusemidler til bekæmpelse, svarer, at det skyldes at man mener lusene er resistente, eller at man er bange for at der er skadelige kemikalier i lusemidlerne.

Kilde: Analyse Danmark – Datagrundlag: 1024 respondenter over 18 år med hjemmeboende børn i alderen 0-18 år.