2-i-1 gulvstøvsuger og -moppe

Har du også opdaget, hvor meget nemmere hverdagen er blevet i takt med alle de smarte hjælpemidler, vi kan få installeret derhjemme? F.eks. en robotstøvsuger, der fjerner alle spor af hundehår og morgenmadskrummer, mens du er på arbejde. Men vidste du, at det nu også er muligt at få moppet gulvene helt rene, mens du ikke er hjemme? Vi har fået lov at prøve denne kombinerede støvsuger/moppe, så læs med her, og se om ikke også den lander på DIN ønskeseddel.

Af Bonnie Jensen

Jeg er glad for smarte hjælpemidler og maskiner i mit hjem, og jeg har flere slags, som jeg nok godt kunne undvære, men en robotstøvsuger vil jeg til enhver tid prioritere at have – på linje med en vaskemaskine. Jeg kan ganske enkelt slet ikke undvære sådan en fantastisk lille hjælper, der suger min hunds og mine kattes pels op fra gulvet hver dag.

Da jeg er så heldig, at mine to store drenge stadig bor hjemme, og at de er sociale væsener ligesom deres forældre, så har vores hjem alle dage været fyldt med børn, unge og voksne, til hygge og/eller aftensmad, og jeg nyder hvert et sekund. Men hvad jeg ikke nyder er at gøre rent efter alle vores gæster. Jeg nyder til gengæld, at jeg i mange år har haft min bedste ven Karla, som min robotstøvsuger altid har heddet.

Karla støvsuger hver dag og sørger for, at vores hjem altid ser pænt og rent ud, hvilket er fantastisk, da man aldrig kan vide, hvornår det ringer på døren, og hvem der står ude på trappen. Men nu har jeg længe hørt om, at man kan få en robotstøvsuger, der også mopper gulvet, og sådan en har jeg overvejet mange gange, om jeg skulle investere i. Så da vi her på redaktionen fik muligheden for at afprøve sidste nye model fra iRobot, Roomba Combo j9+, råbte jeg højest på kontoret, i håbet at få lov at være den heldige tester.

Mopper og støvsuger imens jeg er på job

Jeg er af natur lidt mistroisk, når ting virker for gode til at være sande. Så jeg var meget spændt på, om gulvet blev ordentligt rent, om den efterlod moppestriber, og om moppekluden på robotten ville sjaske mit tæppe i min entré til med beskidt vand. Men jeg blev positivt overrasket. Mit gulv blev helt rent, og den smarte arm på Roberto – som er navnet på min nye robot – løfter kluden op på toppen af maskinen, når den skal henover tæppet. Dét er da smart, for så bliver tæppet ikke fyldt med de beskidte våde pletter, som jeg frygtede.

Roberto – eller Roomba Combo j9+, som den er døbt på fabrikken – er designet med et unikt Auto-Retract-moppesystem, der simpelthen løfter moppen tilbage på plads ovenpå robotten, når den registrerer tæpper, og det holder tæpperne tørre og fine.

Robotten planlægger selv rengøringsrutinerne

Roberto er programmeret, så den hurtigt laver et kort over hjemmet, og så kan man selv navngive alle rummene. Den lagrer historikken fra tidligere rengøringer, så den ved, hvor den først skal køre hen – der, hvor der plejer at være mest beskidt – og er forprogrammeret til altid at gøre rent på badeværelsesgulvet til sidst. Den er faktisk så smart, at den registrerer både rum- og gulvtype, så den ved, at der skal støvsuges kraftigere på gulvtæpper – og automatisk justerer børsterne selv på tæpper med høj luv – og mindre kraftigt på almindelige trægulve.

Den er udstyret med funktionen Dirt Detective, der selv husker, hvor der plejer at være mest snavset. Ud fra det beregner den selv, hvor ofte og hvordan der gøres bedst rent. Det er da genialt.

Hjemme hos mig stiller børnene altid sine beskidte sko samme sted, og da mine hvide gulve afslører alt, trænger de udtørrede beskidte skosålepletter til lidt ekstra kræfter. Derfor er det ekstra smart, at robotten har også en SmartScrub-funktion, som man kan fra- og tilvælge
inde i appen. Så ændrer den taktik, og mopper i et frem-og-tilbage-mønster med konstant nedadgående tryk.

Snak med din støvsuger

Fordi den jo selv har lavet kortet over mit hjem, og jeg har navngivet rummene, kan den også forstå stemmekommandoer via Alexa, Google Assistant eller Siri. Så nu kan man altså bede robotten om at rengøre bestemte rum eller i nærheden af bestemte genstande, som f.eks. ved sofaen, køkkenbordet, rundt om spisebordet eller i entreen.

Ligesom den identificerer, hvis der ligger noget på gulvet, den skal styre udenom. Det er da smart, særligt i forhold til strømledninger, hundens vandskål, en efterladt strømpe, kattebakken, eller hvis hunden eller en af kattene har lavet et uheld på gulvet. Det ville godt nok være ulækkert at få tværet udover hele gulvet.

Slut med hundehår

Vores store blandingshund har bl.a. Husky-gener i blodet, og det gør, at hun er udstyret med den dejligste tykke pels med masser af underuld. Og ja, hun er dejlig blød at kæle med og meget, meget smuk, men det er knap så smukt med alle hendes hundehår, der ligger overalt hjemme hos os. Jeg har haft flere forskellige robotstøvsugere, og de eneste, der har kunnet klare hendes uld og pelshår, er dem med gummiruller under.

Dem, der havde børster, har aldrig fået bugt med hårene hjemme hos os. Men den her nye Roomba Combo j9+ er designet med de gode gummiruller, hvor hårene nærmest klæber sig til, uanset om det er i tæpper, i hundekurven eller på mine trægulve.

Næsten som et smukt møbel

Når den er færdig med at støvsuge og/eller moppe, kører den ”hjem” i sin smukke base, hvor den automatisk tømmer alt støv og dyrehår i op til 60 dage. Selvfølgelig skal man selv fylde vand på basen, men den sørger selv for at fylde vand på robotten fra basen, og så er basen bare ekstra flot designet i smukt mørkt træ, der fungerer som pyntehylde, og har indvendige skuffer, hvor man kan opbevare ekstra støvsugerposer og moppeklude.

Læs mere her på deres hjemmeside: www.irobot.dk/